Hercegovačka franjevačka provincija o fratru kojeg optužuju za pedofiliju: "Nije u našoj nadležnosti"

Hercegovačka franjevačka provincija oglasila se o fra Korneliju Kordiću, kojeg više djevojaka iz „Obiteljskog centara – Ivan Pavao II.“ optužuje za pedofiliju

 

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Povodom pisanja lista „Novosti“ (12. 4. 2019.), čiji je izdavač „Srpsko narodno vijeće“ u Republici Hrvatskoj, o „skandalu“ koji se pripisuje fra Korneliju Kordiću (rođ. 1936. god.), s boravkom u Čitluku, Bosna i Hercegovina, a potpisuje ga novinar Hrvoje Šimičević, Uprava Hercegovačke franjevačke provincije sa sjedištem u Mostaru izjavljuje sljedeće:

1. Ova Provincija nije vlasnik ni osnivač Ustanove „Obiteljskog centara – Ivan Pavao II.“, nema uvida u djelatnosti i upravljanje, a ni jedan franjevac, uključujući fra Kornelija Kordića, nema ni nalog ni odobrenje Provincije djelovati u toj civilnoj Ustanovi.

2. Fra Kornelije Kordić, nakon suočavanja s objavljenim novinskim tekstom, niječe iznesene optužbe i traži dopuštenje redovničkog poglavara da može pokrenuti tužbu za klevetu i sramoćenje protiv novinara Hrvoja Šimičevića i „Novosti“, čiji je izdavač „Srpsko narodno vijeće“, te drugih medija koji su ga oklevetali. Molba mu je odobrena.

3. Unatoč nijekanju optužbi i presumpciji nevinosti, zbog tvrdnji novinskih napisa, redovnički poglavar je, uz suglasnost Definitorija Provincije, sve prijavio civilnim vlastima za poduzimanjem zakonom propisanih radnji.

4. U skladu s propisima kanonskoga prava i drugih uredbi, do okončanja postupanja i izvida koje će provesti policija, fra Korneliju Kordiću su izrečene mjere predviđene zakonodavstvom u takvim slučajevima.

5. Provinciji je iznad i prije svega stalo do potpune istine. Stoga odbacuje svaku insinuaciju o prikrivanju bilo kakve dosadašnje optužbe, sukladno crkvenim propisima i važećem zakonodavstvu u Bosni i Hercegovini, zaključuje se u reakciji koju potpisuje provincijal  dr. fra Miljenko Šteko.

 

O ovom skandalu se uvelike piše i na društvenim mrežama.

"U Hercegovini izašao na vidjelo jedan pedofilski skandal: biskup Perić i bivši provincijal Sesar se natječu u tome tko će prije oprati ruke i skinuti odgovornost sa sebe, velikim Hrvatinama je u ovoj priči jedino sporno to što su vijest o skandalu objavili - Srbi, a za žrtve, po običaju, nitko i ne mari", kazao je na tu temu Dalibor Milas, također dojučerašnji član provincije.

 

Jutarnji list uspio je kontaktirati i Kordića, a on je potvrdio navode iz priopćenja Provincije, da će pokrenuti tužbu.

- Sve što se sad piše su najobičnije laži! Ja sam pripremio tužbu, sve ću dati na sud, tko god je o meni na takav gnjusan način pisao. Što se tiče tog Doma, ja sam u njemu među glavnim akterima od samog početka. Skrbi se o 300-tinjak djece, odbačene i nezbrinute, s teškoćama u razvoju. Dajemo maksimum svakodnevno za tu djecu. Svi redom. I vjerujte, svi me mještani vole i poštuju. Cijeli Čitluk. Inače, te lažne optužbe stigle su mom biskupu prije 9 godina. Kad je stiglo anonimno pismo, biskup me pozvao na razgovor.

Rekao sam da ni s čim nemam veze. U njemu nisu bila navedena nikakva imena. Sve je jasno kao dan. A ja samo mogu pretpostaviti koja su to djeca, djevojčice kako se piše, ali ne znam... Netko mi hoće napakostiti. Odan sam Crkvi punih 56 godina. Policija me zbog tih optužbi nikad nije zvala na razgovor, a kamoli išta drugo. Jer ponavljam, ja sa svom djecom imam svakodnevni kontakt i to onaj najnormalniji, kaže za Jutarnji list fra Kornelije Kordić.

 

Podsjetimo, da je franjevac Kornelije Kordić godinama seksualno zlostavljao maloljetne štićenice Doma za djecu bez roditeljskog staranja ‘Ivan Pavao II’ u Čitluku i Vionici, tvrdi pet bivših štićenica doma u ekskluzivnoj priči koju donosi ovotjedno izdanje NOVOSTI u susjednoj Republici hrvatskoj. Prema iskazima djevojaka koje za Novosti prvi put javno iznose osobna iskustva, zlostavljanje su doživljavale od 2001. do 2014. godine. Najviše je vrebao djevojčice u dobi od 10 do 12 godina, među kojima su bila i djeca s poteškoćama u razvoju.
 

(K.S.P/Republikainfo.com)

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna