SAD se vraća na Balkan

Povratak SAD-a na zapadni Balkan i jači angažman u toj regijj ključni su za napredak svih zemalja na putu ka euroatlantskim integracijama, navedeno je u najnovijoj studiji o preporukama američke vanjske politike prema našoj regiji, koju je objavila utjecajna "Heritage Foundation", bliska američkom predsjedniku Donaldu Trampu i Republikanskoj stranci, a prenose Nezavisne novine.U studiji se tvrdi da je razmjena teritorija između Beograda i Prištine suprotna interesima SAD i da bi takav razvoj situacije doveo do dalje destabilizacije regije te da je ključ za stabilnost regije u rješavanju spora između Beograda i Prištine, prenose Nezavisne novine.

"Ukoliko se sadašnja pat pozicija između dvije zemlje nastavi, to može sabotirati dijalog o normalizaciji odnosa i baciti regiju u novu spiralu sukoba, što može otvoriti prostor nedobronamjernim igračima poput Rusije da podstaknu i iskoriste regionalnu nestabilnost", smatraju autori studije.

Pritisnuti Srbiju da prizna Kosovo

'Heritage' zaključuje da "treba pritisnuti Srbiju kako bi priznala neovisnost Kosova, a da se onda Srbiji kao nagrada omogući ubrzanje zapadnih integracija".

"Američki angažman će biti kritičan kako bi Kosovo i Srbija mogli pronaći put ka napretku. Amerika je puno investirala u Balkan od završetka hladnog rata. Desetine tisuća Amerikanaca služilo je na Balkanu, a Amerika je potrošila milijarde dolara kako bi doprinijela sigurnosti i napretku regije kako bi jednog dana mogao postati dio euroatlantske zajednice. Administracija predsjednika Trampa je stavila kao svoj prioritet ekspanziju NATO-a u regiji", naglasili su u najnovijoj studiji.

U istoje se podsjeća da je američki predsjednik Donald Trump podržao "Inicijativu tri mora", koja uključuje suradnju zemalja Baltičkog, Jadranskog i Crnog mora.

Ispitati štetnu politiku humanitarne pomoći, SAD vrlo kritično prema kosovskom uvođenju carine prem Srbiji i BiH

U ovoj studiji je posebno zanimljiva rečenica da "treba preispitati štetnu politiku humanitarne pomoći". Iako se ovdje ne pojašnjava na što se ona odnosi, nakon dolaska Trampa na vlast kongresmeni bliski američkom predsjedniku su kritizirali politiku financiranja političkih pokreta u prošlosti, a čak su i zaprijetili da će pokrenuti istragu o tome kako se novac dodjeljivao tijekom devedesetih godina u raznim zemljama Balkana.

Iako se u studiji podržava pritisak na Prištinu da odustane od politike stopostotnih carina na robu iz susjedne Srbije, za koju se kaže da šteti Kosovu, Srbiji i BiH, ipak se predlaže blaži pristup i odustajanje od bojkota odnosa s Kosovom.

"U veljači je otkazana posjeta Nacionalne garde zbog američke zabrinutosti uvođenjem tarifa. Kosovo je provodilo vježbe s Nacionalnom gardom od 2011. godine. Amerika bi trebala izbjegavati povezivanje suradnje s Kosovom s tarifama, što je značajno za buduće učvršćivanje naših odnosa", istaknuli su.

Smanjenje ruskog utjecaja na Srbe

Na kraju su ponovili politike 'Heritage Foundation' prema zemljama regije, koje uključuju angažman Amerike radi stvaranja mirnog okruženja na Balkanu i njegovog povezivanja sa zapadnim integracijama, smanjenja etničkih tenzija, kao i smanjenja, kako navode, ruskog utjecaja na Srbe, prenose Nezavisne.

Igleda da je u tom cilju i američka diplomacija djeluje te je razumljiv i njihov utjecaj da Srbija prizna Kosova, kao i da Kosovo uvođenjem carina dodatno ne komplicira i "na silu zateže" situaciju.
/Republikainfo.com/ 

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna