Tužitelji prijavili Milana Tegeltiju za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja i ovlasti

Optužuju ih da su kao organizirana kriminalna grupa, udruženo i pojedinačno, izvršili više kažnjivih kaznenih dijela iz KZ BiH, među kojima su organizirani kriminal, zloupotreba položaja i ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika za korist i za trgovinu utjecajem, kao i povrjedu zakona od strane sudaca.Grupa tužitelja podnijela je kaznenu prijavu protiv predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Milana Tegeltije i više N.N. osoba na osnovu člana 214. Zakona o kaznenom postupku BiH i člana 64. Zakona o VSTV, otkriva Žurnal.info.

Kaznenu i disciplinsku prijavu su uputili VSTS, svim članovima tog tijela, Uredu disciplinskog tužitelja VSTS, svim disciplinskim tužiteljima, Tužitelju BiH, svim tužiteljima državnog tužiteljstva, a proslijedili su je i brojnim medijima.

Obje prijave su podnesene protiv Tegeltije, kao i protiv N.N. lica u VSTS BiH, kao i N.N. lica u RJT RS i OJT u RS.

Optužuju ih da su kao organizirana kriminalna grupa, udruženo i pojedinačno, izvršili više kažnjivih kaznenih dijela iz KZ BiH, među kojima su organizirani kriminal, zloupotreba položaja i ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika za korist i za trgovinu utjecajem, kao i povrjedu zakona od strane sudaca.

Posebno se naglašava Tegeltijina uloga, koja je, kako se ocjenjuje, protivna standardima i pravilima etičkog kodeksa za sudije i tužioce. Navodi se da je Tegeltiju i ostale neophodno odmah udaljiti i suspendirati s pravosudnih funkcija i dužnosti i u najkraćem roku razrješiti sa rukovodećih pozicija koje sada obavljaju u pravosuđu BiH.

Na kraju kaznene prijave se navodi da se dokazi za sve navedeno postoje u VSTS, dok su svjedoci, kako pojedini članovi tog tijela, pojedini tužitelji, tako i značajan broj osoblja Tajništva VSTS, posebno njihovi rukovoditelji.

Izabrati Željku Radović

VSTV Bosne i Hercegovine krši Zakon o VSTS-u, kako bi se u to tijelo ponovo izabrala Željka Radović, koja je glavni tužitelj Okružnog javnog tužiteljstva Doboj.

Radovićki je mandat u VSTS istekao u veljači ove godine, a VSTS je bio dužan da tri mjeseca prije isteka njenog mandata, odnosno krajem studenog 2018. godine, obavijesti Republičko javno tužiteljstvo zbog provođenja izbora ili imenovanja za novog člana iz reda okružnih tužitelja.

Sve to je regulirano članom 8. Zakona o VSTS, koji precizira ovu odredbu.

Međutim, ovo uopće nije učinjeno, a bitno je naglasiti da Milanu Tegeltiji u ovom, nesporno kriminalnom aktu, pomažu ostali članovi VSTS, posebno oni iz RS, kao i članovi Tajništva VSTS, koji su im tehnička podrška.

Zašto je ovo učinjeno, odnosno, zašto nisu ispoštovane procedure?

Odgovor je jasan - zato što Radovićki 15. svibnja ove godine ističe mandat glavnog tužitelja OJT Doboj (imenovana 2014.), a da bi mogla ponovo biti imenovana na tu tužiteljsku dužnost, ne smije u vrijeme podnošenja prijave na konkurs biti član VSTS, ili mora prije prijavljivanja na natječaj podnijeti ostavku na članstvo.

Da bi se izbjeglo i jedno i drugo, izbor novog člana VSTS stavljen je na čekanje, da bi Radovićka mogla biti imenovana za glavnog tužitelja u Doboju. Kada se to učini, tada više nema smetnji da ponovo bude birana za člana VSTS.

Pojednostavljeno rečeno, VSTS pokušava ovim presedanom stvoriti rupu u zakonu, kako bi izabrali Tegeltijinog favorita.

Kako piše Žurnal, veze Tegeltije i Radovićke su vrlo jake, a upravo je ona predložila da Tegeltija ponovo bude izabran za predsjednika VSTS u srpnju prošle godine.

Ona je prijedlog obrazložila činjenicom da je Tegeltija, kao predsjednik VSTS, „znao riješiti ozbiljne zadatke koji su bili pred njim i VSTS“.

„Bilo je teških trenutaka, a on je to prepoznao i uz ozbiljan pristup riješio sve postavljene zadatke“, rekla je Radovićka tada.

Lobitanje

Tegeltija, uz pomoć glavnog republičkog tužitelja Mahmuta Švrake, njegovog zamjenika Miodraga Bajića, glavnog tužitelja OT Banja Luka Želimira Lepira i glavnog okružnog tužitelja u Prijedoru Mladena Mitrovića, uveliko lobira po svim okružnim tužiteljstvima u RS da se nitko ne prijavljuje na natječaj za članove VSTS, kako bi Radovićka bila jedini kandidat. Posebno se lobira u OT Banja Luka, koje je najbrojnije i kadrovski najjače.

S obzirom na to da se traži da kandidat bude žena i Hrvatica, krug kandidata je mali, a pritisak i lobiranja snažni.

Mitrović je Prijedoru, gdje je glavni okružni tužitelj, već osigurao podršku, Radovićka podršku ima u matičnom Doboju, a intezivno se lobira u Trebinju, Bijeljini i Istočnom Sarajevu, piše Žurnal.
/Republiakinfo.com/

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna