USTAŠKE ULICE SVE TEŽI TERET MOSTARA Šušnjar: Hrvatski političari trebaju se ispričati hrvatskom narodu

Peticija kojom se od visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i OHR-a traži da ukine ustaške nazive ulica u Mostaru, pokrenutu povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, podržala je i organizacija PRO-budućnost, USAID-ov projekt izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u BiH, a koju provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services (CRS), s partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Nansen dijalog centrom Mostar (NDC). Kao zaključci ovog mini okruglog stola istaknuto je ustrajanje na proširenju i afirmaciji inicijative i širem konsenzusu, poduzimanje mogućih koraka kako bi se promijenila imena ulica, pa čak i "dekretom" visokog predstavnika Valentina Inzka ili odlukom mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića. Od svih sudionika moglo se čuti kako se "imena ustaških dužnosnika moraju zauvijek ostaviti u ropotarnici prošlosti", ali i da će se zatražiti svojevrsna isprika odgovornih za takvo imenovanje ulica, da se pogreške iz prošlosti dijela političara ne mogu pripisivati cijeloj jednoj stranci, a posebno ne jednom narodu, te  da se primjer iz Mostara treba primjeniti i na cijelu BiH, pa čak i regiju, odnosno, zemlje bivše Jugoslavije.Podsjetimo, pokretači peticije su Vuk Bačanović, povjesničar i kolumnist i Ivan Šušnjar, vlasnik portala Poskok.info, koje dio javnosti u BiH smatra kontroverznim. Međutim, Šušnjar i Bačanović, od kojih ni jedan nije iz Mostara, nametnuli su ovu temu zahvaljujući svojoj medijskoj eksponiranosti, a koja je svojevrsno breme Mostara, prvenstveno njegovog tzv. zapadnog, "hrvatskog" dijela, a opet, sve u svjetlu težnji ovoga grada u postajanju Europskom prijestolnicom kulture 2024. godine. 

Naime, Bačanović i Šušnjar na web stranici Change.org pokrenuli su  peticiju kojom se od visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i OHR-a traži da ukine nazive ulica u Mostaru Mile Budaka, Jure Francetića, Lorković-Vokića, Ive Zelenike Tovarnika i Đure Spuževića, istaknutih vojnih i političkih dužnosnika NDH.


Bešlić: Mostar je aplicirao za Europsku prijestolnicu kulture, ali zatočenici smo prošlog vremena


U tom kontekstu u Gradskoj vijećnici Mostara, koja uzgred budi rečeno u svojim klupama već šest godina nemaju vijećnike jer u gradu zbog nedogovora vodećih političkih partija (HDZ BiH i SDA) kao i neprimjene presude Ustavnog suda o izmjeni Statuta Grada, održan je svojevrsni mini okrugli stol na ovu temu.

Uvodničari su bili sami inicijatori kao i Sead Đulić, pozorišni redatelj i dramski pedagog, aktivist, umjetnički direktor Mostarskog teatra mladih i predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar te Ivan Vukoja, ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i voditelj Odjela za kulturu, medije, sport i informiranje, a moderator je bio Martin Raguž, ovah put kao istaknuti aktivist u NDI-ju i CRS-u, a ne kao političar, član i bivši predsjednik HDZ 1990.

Ovu inicijativu podržao je i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić (HDZ BiH), ističući kako se nada da će iznaći rješenje za ovaj problem.

"Grad Mostar je aplicirao za Europsku prijestolnicu kulture, ali smo zatočenici prošlog vremena. Neprihvatljivo je da Grad Mostar ima obilježja neke mučke prošlosti. Nadam se da ćemo iznaći načine, iako je to u Mostaru nažalost jako teško, kako bi riješili ovaj problem i podržavam ovu inicijativu. Imamo europsko naslijeđe i dio smo civilizirane Europe i siguran sam da bi se to u dobroj mjeri pozitivno odrazilo na sve segmente u gradu, a posebno na turizam i kulturu", kazao je gradonačelnik Bešlić.


Đulić: Vratimo dijalog


Osvrćući se na inicijativu promjene naziva mostarskih ulica, ali sveopća zbivanja u tom gradu, Sead Đulić je istaknuo da "priča "mi i oni" mora prestati".

"Mnogi su me pitali otkuda ja na ovom okruglom stolu "s njima". Čim me tako pitaju, to je problem. Takva, nakazna "građanska" retorika nije ništa drugo doli novi oblik fašizma i to ne smijemo dopustiti. Također trebamo znati da anifašizam nije komunizam i to nema nikakvu poveznicu. Ne radimo dovoljno s mladima, a moramo ih upoznati o tome, razgovarati s njima. Ne moramo se slagati, ali vratimo dijalog", kazao je, između ostalog, Đulić.

On je podsjetio da se trenutno u MOstaru ne može donijeti odluka o promjeni imena ulica, ali da je važno razgovarati o tom problemu.


Šušnjar: Trebaju se ispričati hrvatskom narodu


Peticiju aktivista Šušnjara i Bačanović do sada je potpisalo više 1.000 osoba, no on tvrdi da to nije realan broj, podsjetivši na podršku ali i probleme prilikom online registracije, kazavši da je podrška daleko veća.

"Ove ulice su trajan teret zapadnoj Hercegovini. Politika, demokratski izabrana od naroda, demokratski je donijela odluke o preimenovanju ulica, pa me malo strah sada očekivati "demokratsku" promjenu naziva obih ulica te pozivam visokog predstavnika da nedemokratskim putem ukine imena ulica", kazao je Šušnjar.

On se osvrnuo i na preimenovanja ulica i u ostalim okruženjima. "Primjerice, pstoji Ulica hrvatske mladeži. Prije se zvala Omladinska ulica. Ja, kao Hrvat, imam problem s tom ulicom jer je to znak "hrvatske mladeži" u gradu koji je dominantno hrvatski - znak slabog hrvatstva, hrvatstva koji se boji. To nije šarmantno hrvatstvo. Ne želim da, ako imam prijatelja ili prijateljicu druge nacionalnosti, da se osjeća čudno u ulici hrvatske mladeži. Kako bi se ja osjećao da u Bugojnu vidim ulicu bošnjačke mladeži? Takve prakse postoje u sva tri naroda", kazao je Šušnjar.

On je to nazvao "praksom ekskluzivne nomenklature" i među hrvatskim i bošnjačkim i srpskim poslijerantim političarima koji, kako kaže, imaju slabe institucije pa ulicama daju "velika" imena.

Konkretno, govoreći o odlukama posebne komisije za preimenovanje ulica u Mostaru iz 1995. godine, Općinskog vijeća Mostar, Šušnjar je kazao da se isto - treba ispričati hrvatskom narodu.

"Hrvatski narod je u to vrijeme izabrao svoje općinsko vijeće i dao mu legitimitet. Oni bi se trebali sramiti prvo svog naroda jer su izjalovili jegovo povjerenje, a ova komisija koja je donosila prijedloge, a pošto se radi o vrlo uglednim, svjetskim imenima, mislim da bi njihova dužnost bila da se ispričaju", zaključio je on, ističući kako "to nije politika" te da se "politika nekada mora i sukobiti sa svojim biračima".

Također inicijator ove peticije, Vuk Bačanović, kazao je da "tragovi fašizma i imena ulica ustaških glavešina moraju nestati i to ne smao u BiH nego i u zemljama u okruženju". "Nama je zajedno živjeti i samo zajedno to moramo uraditi", kazao je Bačanović.


Vukoja: Bezrezervno osuditi simbole ustaškog fašizma


Podsjećajući kako je fašizam bio povijesna činjenica tijekom kojega su donešeni rasni zakoni, pričinjen holokaust i prizivan imperijallizam, u kojima su Budak i Francetić imali značajnu ulogu.

"Oni su bili stupovi i simboli ustaškog fašizma i civilizacijski narativ i etički imperativ je njihova bezrezervna osuda. Bezrezervna i bezuvjetna osuda anticivilizacijskog što se dogodilo u 2. Svjetskom ratu i što je učinio fašizam, minimum je što možemo učiniti", kazao je Vukoja", kazao je Vukoja.

Na kraju ovog okruglog stola, moderator Martin Raguž osvrnuo se na vraćanje povjerenja i vjere kako Mostar ne bi, kazao je, bio 'grad slučaj'. "Imamo potencijala i vrijeme je da ove teme stavimo u ropotarnicu povijesti kako nas podjele i dalje ne bi limitirale u našoj budućnosti", zaključio je on.

na kraju podsjetimo da su današnji nazivi ulica i trgova na nekadašnjoj, tzv. hrvatskoj strani Mostara, proizvod "kreativnosti" sljedećih članova posebno formiranje Komisije za izmjenu ulica i trgova u Mostaru, nekadašnje Općine Mostar: Jadrana Topića, predsjednika komisije; don Luke Pavlovića, člana; fra Tomislava Pervana, člana; Nikole Mandića, člana; Ante Aleksića, člana; Marina Topića, člana; Srećka Vučine, člana; Mile Puljića, člana; Anđelka Zelenike, člana i Ivana Kordića, člana komisije. Njihove prijedloge potpisao je tadašnji predsjednik Općinskog vijeća Općine Mostar, mr Mijo Braković, koji je bio vršitelj te dužnosti.

Tijekom 1995. godine preimenovano je ukupno 72 ulice i trga u Mostaru.
Između ostalih, Mostar dobio 'Ulicu dr. Mile Budaka' i 'Ulica Vokića i Lorkovića', a potom i 26. svibnja 1995. kada je preimenovana 31 ulica i trg u kada je, između ostalih, grad na Neretvi dobio 'Ulicu viteza Rafaela Bobana', 'Ulicu Jure Francetića', 'Ulicu viteza Rafaela Bobana'. Nestale su ulice zaslužnih Hrvata, Bošnjaka i Srba prošlog, komunističkog sustava ali i hrvatskog vođe seljačke bune Matije Gupca i hrvatskog pjesnika i političara, prvog predsjednika Narodne Republike Hrvatske Vladimira Nazora itd.

Ova "sjena prošlih vremena" godinama je česta tema prijepora između HDZ-a BiH koji sada želi ispraviti pogreške svojih nekadašnjih članova i predstavnika, ali i SDA i SDP-a koji ne propuštaju da im tu pogrešku spočitnu, ali i dobrim dijelom blokiraju promjenu naaziva ulica. Naime, 2016. godine u državnom parlamentu podržana je inicijativa SDP-a o promjeni naziva spornih ulica, a tada se čak govorilo o njih 100 koje, po brojnim kriterijima, trebaju promijeniti nazive.

No, kako će na kraju i ova mostarska trakavica završiti, velika je nepoznanica, no kako se već sada može čuti, teško da će se ovim problemom uistinu pozabaviti visoki predstavnik u BiH jer mostarske ulice, što god o tome mislili i kako god se prema ovom problemu postavili, stvar je Mostaraca koji bi ovaj problem, ukoliko žele postati Europskom prijestolnicom kulture, sami trebali i morali riješiti. 

PODSJETIMO:

15. veljače 1995. godine preimenovane 41 ulica i trg

1. Trg Rondo preimenovan u Trg hrvatskih velikana
2. Ulica Šetalište Lenjina preimenovana u Ulicu Nikola Šubić Zrinjski (ne Zrinski - nego Zrinjski)
3. Park je preimenovan u Zrinjevac
4. Ulica Petra Drapšina preimenovana je u Ulica kraljice Katarine
5. Ulica JNA preimenovana je u Ulica kneza Branimira
6. Ulica Liska preimenovana u Ulica Kneza Mihajla Vševića Humskog
7. Ulica Blagoja Parovića preimenovana u Ulica kralja Petra Krešimira IV
8. Ulica Vladimira Nazora preimenovana u Ulica kralja Tvrtka
9. Ulica Safeta mujića preimenovana u Ulica kneza Domagoja
10. Ulica Desete hercegovačke brigade preimenovana u Kardinala Stepinca
11. Ulica Ante Zuanića preimenovana je u Ulicu kralja Zvonimira
12. Ulice Kalemova i Husinske bune preimenovana je u Zagrebačka ulica
13. Ulica Mehe Đikića i Avenija preimenovane u Ulica kralja Tomislava
14. Ulica Mehe Đikića (od križanja Ulice kralja Tomislaca i Ulice kralja Petra Krešimira IV do Trga Tihomir Mišić) preimenovana u Ulica biskupa Čule
15. Raniji naziv Ulice Stjepana Radića ostaje nepromijenjen
16. Ulica Spojna i Hatovska preimenovana je u Ulicu Brune Bušića
17. Rudarska ulica preimenovana je u Ulica kneza Višeslava
18. Splitska ulica (donji dio) ostaje nepromijenjena
19. Raniji naziv Ulice Splitska (od križanja s Ulicom kralja Tomislava) preimenovana je u Dubrovačka ulica
20. Ulica Moše Pijade i Kolodvorska preimenovana je u Ulica dr. Ante Starčevića
21. Ulica Bulevar preimenovana u Ulica Hrvatskih branitelja
22. Trg Balinovac preimenovan u Trg Tihomira Mišića
23. Ulica Matije Gupca (od Trga Tihomira Mišiča do Prve osnovne škole) preimenovana u Ulica fra Didaka Bunića
24. Ulica Matije Gupca preimenovana u Franjevačka ulica
25. Trg ispred 'Hrvoja' preimenovana u Trg franjevačkih mučenika
26. Ulica Muštovića preimenovana je u Ulicu dr. Bariše Somljana
27. Ulica Muje Bjelavca preimenovanaje u Ulicu fra Ambre Miletića
28. Raniji naziv dijela Ulice Alekse Šantić (od raskrižja s ulicom Kardinala Stepinca do raskrižja s Ulicom Žrtava     komunizma) preimenovana u Ulica Tvrtka Miloša
29. Ulica Alekse Šantića (od razkrižja s Ulicom kardinala Stepinca do Silosa) preimenovana u Ulica dr. Mile Budaka
30. Omladinska ulica preimenovana u Ulica hrvatske mladeži
31. XVI Ulica preimenovana u Vukovarska ulica
32. Ulica prema sveučilištu preimenovana u Ulica Matice Hrvatske
33. Ulica prekomorskih brigada preimenovana u Ulica blajburških žrtava
34. Ulica Jakova Baruha Španca preimenovana u Ulicu žrtavakomunizma
35. Slijepa ulica preimenovana u Ulica Vokića i Lorkovića
36. Škrobića ulica preimenovana u Ulica župana Spuževića
37. Dalmatinska ulica preimenovana u Ulica IV. bojne
38. Ulica Put za Ljubuški preimenovana u Ulica biskupa Barišića
39. Ulica braće Bošnjića preimenovana u Ulica akademika Zovke
40. Ulica Štefe Šulentića preimenovana u Ulica biskupa Buconjića
41. Ulica Petra Drapšina (kroz naselje DUM) preimenovana u Ulica fra Franje Miličevića

26. svibnja 1995. godine preimenovane 31 ulica i trg

1. Ćemalovića ulica preimenovana u Ulica markiza Karla Afan de Rivera
2. Kavazibašina ulica preimenovana u Ulica Augusta Šenoe
3. Ulica Ante Zelenike preimenovana u Ulica tabornika Ive Zelenika
4. Ulica braće Haćimović preimenovana u Vukodolska ulica
5. Ulica Lea Bruka preimenovana u Ulica fra Lea Petrovića
6. Ulica Mladena Čovića preimenovana u Ulica dr. Vjekoslava Vrančića
7. Ulica Pave Miletića preimenovana u Ulica hajduka Andrije Šimića
8. Ulica Hane Kolukčije preimenovana u Ulicu fra Lucijana Kordića
9. Ulica Predraga Vasića i Dvisca preimenuje se u Ulica don Ivana Musića
10. Ulica Bere Ćemalovića i Radojke Krčmar preimenovana je u Ulica Ivana Miličevića
11. Ulica Zehe Delilović preimenovana je u Ulica Ivana Mažuranića.
12. Ulica Mire Popare preimenovana je u Ulica Zrinski Frankopana
13. XXXVII ulica preimenovana je u Ulica sv. Leopolda bl. Mandića
14. Ulica Đorđa Borozana preimenovana u Ulica kneza Trpimira
15. XXXVI ulica (od Meteorološke stanice do raskrižja s III. Cimskom) preimenovana u Ulica kneza Mislava
16. Ulica Put za Iliće (od Smrčenjaka do Bakšama) preimenovana u Ulica hajduka Mijata Tomića
17. Ulica Bijeli brijeg do puta za Gorance preimenovana je u III bojne Cimske
18. Ulica od Smrčenjaka do granice s Ilićima preimenovana u Ulica viteza Rafaela Bobana
19. Ulićaod Mišića do izlaza Domu sv. Ante imenovana u Ulica Jure Francetića
20. Ulica Crkvine preimenovana u Ulica Crkvena
21. Ulica Ćemaluša (do Zalihića kule) preimenovana u Ulica Ante i Nikole Marića
22. Ulica od Doma sv. Ante do Crkvene preimenovana je u Ulica sv. Ante
23. Ulica od Perića strane do križanja sa Crkvenom preimenovana u Ulica fra Kreše Jukića
24. Ulica od Tute do Lastinih kuća preimenovana u Ulica Ivana Zovke-Tute
25. Ulica od Tute do Goranaca preimenovana u Ulica Put spasa
26. Ulica Prcevina preimenovana u Ulica Goranačka
27. Ulica Koravac preimenovana u Ulica rudara
28. Ulica kroz naselje Bakijina Luka imenovana Ulicom dr. Milna Šufflaya
29. Ulica Put za Raštane preimenovana u Ulica II bojne rudničke
30. Ulica od II bojne kraj stare rudarske uprave do štreke imenovana je u Ulicu sv. Nikole Tavelića
31. Ulica Rudarska ostala je istog imena do kraja Ulice kralja Tomislava do Puta za Raštane


(Republikainfo.com/V.S.)

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna