Arheološki zamah u Badnju, stručnjaci iz više zemalja opet istražuju pećinu

18. ožujka, nakon tridesetogodišnje stanke, ponovno su počela arheološka istraživanja pećine Badanj kod Stoca. Na terenu je 5 arheologa iz više država, te tri studenta, a radovi će trajati do 3. travnja.

 

Istraživanja se vrše u sklopu projekta “Definiranje kulturnih granica u europskom mlađem paleolitiku: Arheologija i umjetnost stijena u Istočnoj Europi, a sudjeluju vodeći ljudi u ovoj oblasti iz nekoliko zemalja.

Suradnici voditelja projekta Aitora Ruiza Redonda su Ivor Karavanić i Nikola Vukosavljević sa Sveučilišta u Zagreba, Krešimir Raguž iz Konzervatorskog odjela iz Karlovca te Catherine Ferrier sa sveučilišta u Bordeuxu, dok je partner iz Bosne i Hercegovine Javna ustanova Radimlja Stolac. Arheologe je jučer obišao i stolački načelnik Stjepan Bošković, koji je podsjetio da je partner na ovom projektu Javna ustanova Radimlja kojoj je osnivač općina Stolac.

„JU Radimlja brine o našoj kulturno-povijesnoj baštini, i prezentira je javnosti na jedan pozitivan način. Lokalitet Badanj, koji je sada po treći puta u fazi istraživanja, mjesto je gdje počinje povijest općine Stolac i cijelog ovog prostora. Nadam se da će od ovih iskopavanja ostati jedan trag koji će potvrditi da je ovdje ljudska civilizacija bila prije više od 15.000 godina. Općina Stolac je mjesto koje ima preko 30 spomenika kulture pod zaštitom države i svojevrsni je muzej na otvorenom. Uistinu promišljamo kako sve to zaštiti, a u isto vrijeme i prezentirati kroz razvoj turizma i raznih drugih djelatnosti, uključujući i privatni sektor. Općina Stolac daje potporu ovakvim projektima i tako će biti i u budućnosti“, istaknuo je načelnik.

Docent dr. sc. Nikola Vukosavljević istaknuo je da je na Badnju najatraktivnija gravura starosti oko 15 tisuća godina, a da su osim gravure pronađeni i brojni arheološki ostatci. Arheološko područje Badanj smješteno je kod sela Borojevići, 6 kilometara zračne linije zapadno od Stoca, a proglašeno je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine 2003. godine.

(K.S.P/Republikainfo.com)

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna