Gdje će Karadžić služiti doživotnu kaznu? Evo popisa država koje bi ga mogle primiti

Iako je Radovana Karadžić krivim proglasio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), on svoju kaznu neće odlužiti u Den Haagu, pošto MKSJ nije zatvor. Zbog toga se nakon izricanja kazne postavlja pitanje o mjestu u kojemu će Karadžić odslužiti doživotnu kaznu.Na stranicama Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove stoji da bi 70-godišnji Karadžić kaznu mogao odslužiti u državama članicama UN-a koje su potpisala ugovor i pristale primiti osuđenike MKSJ-a.


Države koje su to učinile su: Norveška, Švedska, Finska, Danska, Estonija, Velika Britanija, Belgija, Njemačka, Poljska, Francuska, Austrija, Italija, Španjolska i Portugal.

Međutim, budući da u državi koja će ga preuzeti mora postojati mogućnost izricanja doživotne kazne zatvora, Karadžić kaznu neće moći odslužiti u Norveškoj, Estoniji, Poljskoj i Portugalu.

Ipak, Karadžićev odvjetnik Goran Petronijević potvrdio je da će Karadžić još neko vrijeme provesti u Den Haagu.

"Karadžić ostaje u pritvorskoj jedinici u Scheveningenu do donošenja odluke i upućivanja u zemlju gdje će odslužiti kaznu. Koja će to biti država, sada nije poznato, ali će sporazum biti sklopljen u skladu sa UN-ovim propisima", rekao je Petronijević za Klix.ba.

Glasnogovornica Mehanizma Helena Eggleston rekla je da ne postoji vremensko ograničenje u kojem Karadžić treba biti poslan na izdržavanje kazne i da će je služiti u jednoj od zemalja koja je potpisala sporazum sa Mehanizmom.

Na stranicama suda stoji da će se odluka o državi u kojoj će Karadžić odslužiti kaznu donijeti tako da će tajnik stupiti u kontakt s "jednom ili više država kako bi utvrdio jesu li spremne da se u njima izvršava kazna".

Nakon toga predsjedniku Mehanizma podnosi izvještaj "u kojem se navode države u kojima se potencijalno može izvršiti kazna". Potom predsjednik određuje gdje će kazna biti izvršena ta tajnik "izvršava tu odluku".

(Izvor: Klix.ba)

Komentari:

No comment.

Izvor sukobi i nezgode jednog naroda

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna