Karadžiću doživotni zatvor

Radovan Karadžić na sudu u Haagu osuđen je na doživotni zatvor te je proglašen krivim za genocid u Srebrenici. Žalbeno vijeće smatra da je kazna od 40 godina neadekvatna kad se njegova kazna usporedi s osuđenicima koji su dobili doživotne kazne zatvora.Sudac je prije izricanja presude pozvao Karadžića da ustane te ga je potom osudio na doživotni zatvor. Iz sudnice se nakon presude začuo gromoglasan pljesak, kao i zvižduci, a nekima je navodno i pozlio. Sudac je tijekom izricanja presude u jednom trenu ustvrdio kako su Karadžićevi zločini neviđenih razmjera i brutalnosti.

Uoči početka izricanja presude čelniku bosanskih Srba Radovanu Karadžiću pred sjedištem Mehanizma za međunarodne kazne sudove (MICT) izbio je u srijedu manji incident kada je policija zatražila skidanje transparenta na kojemu je pisalo "Radovan Karadžić-genocid i Adolf Hitler-holokaust".

Policajci su se nositeljima transparenta obratili s obrazloženjem kako isticanje Hitlerovog imena nije primjereno te su stoga zatražili uklanjanje transparenta na kojemu je stajao taj natpis.

Natpis su postavili članovi Antidejton skupine iz BiH, a njihov predstavnik Mihad Aličković je kazao kako su oni samo pokušali podsjetiti na razmjere zločina i nisu željeli slati neprimjerene poruke.

"To su povijesne činjenice", kazao je Aličković, kojemu su nakon toga uputili upozorenje kako neće moći ući u sudnicu ukoliko ne ukloni transparent, izvješćuje HINA.


Uoči izricanja konačne presude za ratne zločine lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, društvene emocije na ovim prostorima čvrsto su definirane rovovima, logorskim žicama, zgarištima i masovnim grobnicama koje je proizvela njegova politika međuetničke mržnje, isključivosti i smrti.

Dok se majke Srebrenice uoči puta u Haag nadaju da će najveći zlotvor njihovih života umrijeti u zatvoru, velik dio bosanskih Srba još ga smatra neprijepornim junakom koji je samo spašavao svoj narod. Njegovo ime skandiraju na nogometnim utakmicama, po njemu Milorad Dodik krsti studentske domove, a njegova kćer ponosna je zastupnica u parlamentu Republike Srpske.
 
Nakon što je prvostupanjskom presudom dobio 40 godina zatvora, točno u 14 sati peteročlano sudsko vijeće u Nizozemskoj objavilo je konačnu, pravomoćnu, presudu psihijatru i pjesniku koji je svoju osobnu patologiju uspješno kamuflirao u kolektivno krvološtvo i teror prema svima koji nisu bili Srbi.

24 godine pate majke Bošnjakinje, Hrvatice i Srpkinje

Kako iz Haaga javlja urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović, ispred suda okupilo se 50 članova udruga iz BiH, među kojima su Majke Srebrenice, udruge logoraša, udruga roditelja iz okupiranog Sarajeva...

"Svi očekuju da će Karadžiću biti dosuđena doživotna zatvorska kazna", javlja Petrović i dodaje kako interes medija za današnju drugostupanjsku presudu nije ni približno toliki kao što je bio uoči početka suđenja.
"Vjerujemo u pravdu"

"Vjerujemo u pravdu, kriv je", "Srebrenica 11. 7. 1995.", "Da se ne zaboravi –da se ne ponovi", neke su od poruka istaknutih na natpisima koje su okupljeni držali pred sjedištem MICT-a uz fotografije ubijenih i nestalih tijekom rata u BiH.

Među njima je bila i predsjednica udruge Majke Srebrenica Munira Subašić.

"24 godine tražimo i čekamo pravdu. Očekujemo pravdu i da Karadžić dobije doživotnu kaznu zatvora. On je bio vrhovni komandant te je sve organizirao i naređivao, a Mladić je izvršao. Očekujemo doživotnu i da mu se sudi ne samo za genocid u Srebrenici već i za genocid u drugim općinama. 24 godine majke pate. Majke Bošnjakinje, majke Hrvatice i majke Srpkinje. On nije nanio bol samo nama majkama Bošnjakinjama, već i svojim majkama. Očekujem da se pokaje i da gradimo bolje sutra ", kazala je Subašić.

Mašinerija smrti

Vijeće koje je presudilo Karadžiću čine predsjedavajući Vagn Prüsse Joensen iz Danske te suci William Hussein Sekule iz Tanzanije, José Ricardo de Prada Solaesa iz Španjolske, Graciela Susana Santana iz Urugvaja te Ivo Nelson Rosa iz Portugala.

Kako je svojedobno uvažen zahtjev Karadžićeve obrane za izuzećem zbog navodne pristranosti, sudac Theodore Meron morao se isključiti iz ovoga žalbenoga postupka. Baš ova odluka Haaga inspirirala je nedavno bivšega njemačkoga suca u Tribunalu Christopha Flüggea na otvorene bojazni da bi Karadžiću, kao i Ratku Mladiću, u žalbenoj instanci Međunarodni rezidualni mehanizam mogao umanjiti kazne, pa čak ih i osloboditi.

U haaškim kuloarima otvoreno se govorilo kako Putinova Rusija vrši snažan pritisak i na suce i na sustav UN-a u pravcu njihova oslobađanja i tako neslavan finale institucije koja bi njime sav svoj rad pretvorila u puku farsu.

U previše ružičasti ishod presude nisu vjerovali ni srbijanski mediji, što se moglo iščitati iz brojnih tekstova koji ovih dana unaprijed prozivaju Haag za nevjerodostojnost i ovisnost o političkim odlukama. Takve kritike uputili su i član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kao i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.


Moguće odštete

Nisu nezanemarivi ni potencijalni odštetni potencijali: u prvostupanjskoj presudi Karadžiću navedeno je kako su srpske vlasti masovno oduzimale imovinu žrtava prije ili poslije protjerivanja ili ubijanja, te kako su uništavani kulturni spomenici i sakralni objekti. Procjena Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti iz Sarajeva je da ukupna materijalna šteta u ratu u BiH premašuje 200 milijardi eura.

Radovan Karadžić je, kao utemeljitelj entiteta bosanskih Srba, godinama bio i najvažniji Miloševićev suradnik, sve dok se pod pritiskom međunarodne zajednice 1995. nije bio prisiljen povući s dužnosti. Iako je haaško Tužiteljstvo protiv njega među prvima podignulo optužnicu, ostao je na slobodi sve do 2008. te godinama živio u Beogradu, prerušen u tobožnjega nadriliječnika Dragana Dabića. U haaškom procesu protiv Karadžića svjedočilo je skoro 600 ljudi.


Karadžić za Novosti napisao četiri aforizma: 'Ko ujutro proguta svoj ponos, možda nešto i večera'


Uoči izricanja presude, Karadžić je Novostima poslao četiri svoja aforizma koja je napisao u pritvoru u Scheveningenu.

"Ko ujutru proguta svoj ponos, možda nešto i večera."

"Nova govorna mana: "SPORAZUM se izgovara kao SPORAZIM!"

"On je budala, ali energična budala!"

"A ko stoji iza propalog čovjeka?", napisao je Karadžić, a Novosti pišu da izricanje presude dočekuje smiren i uvjeren da će njegova žalba biti uvažena. Njegov je brat rekao da su se čuli prije nekoliko dana te da Karadžić 'vjeruje da je pravda dostižna te je optimističan glede toga da će se ovaj proces za njega dobro završiti'.

 

(Izvor: Agencije)

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna