Izložbom Vlahe Bukovca otvoreno Mostarsko proljeće

Izložbom velikog hrvatskog slikara Vlahe Bukovca u Galeriji 'Aluminij', otvoreno je ovogodišnje izdanje Mostarskog proljeća - 21.dani Matice hrvatske. Izložbu je otvorio Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora. HNS je ujedno i pokrovitelj ovogodišnje Matice. Svečanosti otvorenja je nazočilo i i visoko izaslanstvo središnjice Matice hrvatske, s predsjednikom Stipom Boticom.

(foto: Bljesak.info)

"Što bi bio Mostar bez proljeća, a što bi bilo proljeće bez Matice? Sa zadovoljstvom otvaram ovu izložbu i Dane Matice hrvatske i zahvaljujem prijateljima iz Dubrovnika što su nam omogućili da možemo uživati u ovoj večeri", rekao je Čović otvarajući ovu ovogodišnju kulturnu manifestaciju.

Naime, izložbeni postav pod nazivom 'Portreti obitelji', koji kao dar ovogodišnjoj Matici i Mostaru stiže iz Umjetničke galerije Dubrovnik, čini trinaest remek-djela hrvatskog slikara, dva autoportreta njegovih kćeri i nekoliko obiteljskih fotografija.

 

 


Predsjednica Matice hrvatske Mostar Ljerka Ostojić, ovom prilikom je kazala da je i ove godine vrijedni tim Matice hrvatske Mostar pomno birao i pripremao program Mostarskog proljeća. "Osim umjetnosti, Matica hrvatska posebno naglašava i slavi kulturu rada. Stoga na kraju želim citirati naše gospara Luku Paljetka: "Proljeće je reklo: 'Dosta je zime, i zato evo me', i u to ime izdalo je nalog šaren svakom cvijetu – 'spavanja je dosta, ostavi sjetu, kakav je to način, na što to liči, iz kreveta skači smjesta, i niči!'. Mostarsko je proljeće niklo 21. prvi put", kazala je Ostojić.

Da je puno truda uloženo da se Bukovčeva platna predstave posjetiteljima Matice u Mostaru kazao je i direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija i voditelj Galerije 'Aluminij' Darko Juka.

 

 


"Izvesti Vlahu Bukovca iz dubrovačkih zidina moguće je samo ako gospari imaju povjerenja u vas, a povjerenje se ne rađa preko noći. Ono se gradi godinama, kroz suradnju, kroz zajedništvo, kroz sinergiju. Dovesti ovu izložbu u Mostaru bilo je jako teško i ponos je time veći što su ta djela danas ovdje i što vas možemo darovati s trinaest umjetnina koje potpisuje Vlaho Bukovac", kazao je Juka.

Naime, Bukovčeva platna rijetko napuštaju Hrvatsku i nacionalno su bogatstvo Republike Hrvatske zbog čega su tamošnje državne institucije morale odobriti njihov izlazak iz Dubrovnika.

Poklonici umjetnosti i ove godine će, sve do 11. lipnja do kada je otvorena manifestacija, imati priliku upoznati se sa čak 35 kulturnih programa. 

S cjelokupnim programom možete se upoznati OVDJE.

I ovogodišnjem otvorenju nazočili su brojni poklonici umjetnosti, cjelokupno predsjedništvo Matice, a među njima i istaknute ljubiteljice umjetnosti, mostarska odvjetnica Nada Dalipagić i Mira Pehar kao i brojne istaknute osobe iz političkog, akademskog i društvenog života.

Među prisutnima zamjetan je bio i nekadašnji čelnik 'Dinama' Zdravko Mamić koji je trenutno u "egzilu" u BiH, Međugorju, od hrvatskog pravosuđa koje ga tereti za pronevjere i izvlačenje novca iz tog kluba.

 

(foto: Bljesak.info)

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Izvor sukobi i nezgode jednog naroda

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna