Uhićen terorist iz Utrechta, 39-godišnji Turčin Gökmen Tanis

Uhićen je napadač koji je jutros u tramvaju u nizozemskom Utrechtu otvorio vatru te ubio troje i ranio pet osoba, potvrdila je policija.Tri su osobe poginule, a pet ih je ozlijeđeno u pucnjavi u nizozemskom Utrechtu kada je napadač oko 10.45 otvorio vatru u tramvaju. Šef policije u Utrechtu Rob van Bree na konferenciji za novinare je potvrdio da je 37-godišnji Gökmen Tanis uhićen.

Policija je priopćila da je osumnjičeni za napad uhićen tijekom pretresa stana u ulici Oudenoorda u Utrechtu. Također, policija je potvrdila i da se radi o 37-godišnji Gökmenu Tanisu čije su fotografije objavljene nakon napada.

Najviša razina opasnosti od terorističke prijetnje u pokrajini Utrecht ukinuta je nakon uhićenja, a već je ranije ukinuto upozorenje građanima Utrechta da ne izlaze iz kuća.

Mehmet Tanis, otac uhićenog, koji živi u središnjoj turskoj pokrajini Kayseri kazao je za privatnu novinsku agenciju Demiroren da nije razgovarao sa sinom 11 godina. "Ako je to učinio, treba biti kažnjen", kazao je njegov otac.

Prema prvim podacima nakon napada, nizozemska policija je priopćila da je ozlijeđeno devet osoba, no kasnije su na Twiteru objavili da je točan broj ozlijeđenih - pet.

Na konferenciji za novinare je objavljeno da je napadač uhićen. Gradonačelnik Utrechta Jan Van Zanen kazao je da je uhićenje terorista bio prioritet. Državni odvjetnik je na konferenciji za novinare kazao da je policija izvršila racije na nekoliko mjesta koja su se dovodila u vezu s osumnjičenikom. Rekao je i da bi motiv napada u Utrechtu mogli biti "obiteljski razlozi".

U napadu koji se trenutno povezuje s terorizmom poginulo je troje, a ozlijeđeno pet ljudi. "Pretpostavljamo da se radi o terorističkom napadu. Vjerojatno je jedan napadač, no moglo bi ih biti i više", kazao je van Zanen.

Utrecht je četvrti najveći grad u Nizozemskoj i ima oko 340.000 stanovnika. Razina kriminala je niska, a ubojstva oružjem su rijetka i to je slučaj za veći dio zemlje.
Motiv nepoznat

Da se možda radi o terorističkom napadu, potvrdio je i nizozemski koordinator za borbu protiv terorizma Pieter-Jaap Aalbersberg. "Puno toga je još uvijek nepoznato, lokalne vlasti rade na utvrđivanju svih činjenica", kazao je i dodao kako je bilo pucnjave na "nekoliko lokacija", no nije precizirao koje su to lokacije.

Lokalni poduzetnik izjavio je turskom BBC-u da se osumnjičeni prethodno borio u Čečeniji. Također, kako je naveo, 37-godišnji Gökmen Tanis je povezan s džihadističkim skupinama, uključujući i one iz Islamske države. "Uhićivan je zbog veza s Islamskom državom, a kasnije je pušten", kazao je poduzetnik. Navodno ga je i bivša djevojka prijavila za silovanje.

Turska državna novinska agencija Anadolu ranije je javila da je motiv napadača bio "obiteljske prirode". Iz agencije javljaju da je napadač pucao u svojeg rođaka zbog "obiteljskih razloga", a kasnije je pucao i na druge koji su reagirali.

Lokalni medij RTV Utrecht javlja da je osumnjičeni imao dugu povijest sukoba s policijom zbog brojnih kaznenih djela, uključujući pucnjavu 2013. godine. Glasnogovornik policije Joost Lanshage odbio je komentirati ove navode.

 


(Izvor: Dnevnik.hr)

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna