Bh selefije i hrvatski obavještajci: Kolinda zakuhala, Plenković se mora pravdati, reagirala SOA i SDA

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) Hrvatske oglasila se povodom informacija da su hrvatski obavještajci i diplomati radili na naoružavanju selefija u BiH kako bi dokazali tvrdnje predsjednice Hrvatske Kolinde Grabara-Kitarović o tome da je BiH "leglo radikalizma".

 

Priču je ekskluzivno objavio Žurnal.info i možete ju pročitati OVDJE.

"Kao neistinite i zlonamjerne odbacujemo navode da je SOA pokušala angažirati pripadnike selefijskog pokreta da prenose oružje i eksploziv u Bosni i Hercegovini (BiH), čime se ujedno i Republika Hrvatska optužuje za potpomaganje terorizma", piše u saopćenju za javnost SOA-e.

Dalje navode da je borba protiv terorizma prioritet rada SOA-e i sve zadaće u suzbijanju terorizma provode profesionalno i odgovorno u cilju zaštite Republike Hrvatske, saveznika u EU i NATO-u, kao i cijele Europe.

"Smatramo da svaka politička instrumentalizacija suzbijanja terorizma i sigurnosno-obavještajnog aparata BiH predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost Republike Hrvatske, EU i NATO-a, a posebice same BiH. Stoga smo od bosanskohercegovačke sigurnosno-obavještajne službe OSA-e zatražili službeno očitovanje o ovim neistinitim navodima, a o njima ćemo izvijestiti i naše međunarodne partnere", navodi se u priopćenju.

Reagirao je i premijer Hrvatske Andrej Plenković. On je, odgovarajući na pitanje o navodnom djelovanju obavještajnih službi Hrvatske na teritoriji BiH u svrhu vrbovanja selefija kazao da je da se "radi o besmislici i kreativnoj manipulaciji".

"Upoznao sam se s tom vijesti dolazeći u Neum. Riječ je o kreativnoj manipulaciji. SOA je dala priopćenje i odbacila insinuacije. Hrvatska se bori protiv terorizma i u toj borbi surađuje sa partnerima. BiH je naš partner u borbi protiv terorizma i tako će ostati", kazao je hrvatski premijer.

Plenković je ponovio da se radi o "besmislici koju odbacuje".

"Sva naša suradnja sa tijelima u BiH koje se bave ovom temom, a to je protuteroristički aktivnosti i razmjena informacija je redovna i trajna. Naša agencija je tražila od bh. da se očituje o ovim navodima i da dobijemo širu sliku", dodao je Plenković.

Premijer Hrvatske je odbacio i djelovanje hrvatskih diplomata u BiH u vezi s navedenim slučajem.

"Involviranje hrvatskih diplomatskih predstavnika je još veći nonsens. Oni su tu da rade svoj posao, a ne da se bave bilo čim drugim. Odbacujem obje te teze", zaključio je Plenković.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović je kazao da bi Plenkovićev odgovor i odbacivanje navoda "pojačao" na način da ga "ništa ne čudi jer sve ide preko institucija BiH".

"Sve je to jer se nalazimo u stanju u kojem jesmo, skreće se pažnja sa ključnih tema", kazao je između ostalog Plenković.

U Neumu se danas i sutra održava znanstveno-stručni skup pod nazivom "Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu". Na skupu u Neumu uvodno predavanje održao je predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i Dragan Čović.

 

SDA optužuje Hrvatsku za neprijateljsko djelovanje prema BiH, traži očitovanje vlade

Stranka demokratske akcije (SDA), koja je na vlasti u Bosni i Hercegovini, u četvrtak je izrazila "zaprepaštenost" tvrdnjama o navodnoj tajnoj operaciji hrvatskih obavještajaca u BiH, čiji je cilj bio predstaviti tu zemlju kao terorističko uporište, te je zatražila žurnu reakciju ministarstva vanjskih poslova BiH.

"Zaprepašteni smo informacijama koje je iznio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić o podmetanju dokaza, koje je organizirao konzul Republike Hrvatske (u Tuzli) Ivan Bandić s ciljem kreiranja lažne slike o postojanju naoružane ekstremističke mreže u Bosni i Hercegovini", stoji u priopćenju iz središnjice SDA dostavljenom lokalnim medijima.

Reakcija je uslijedila nakon tvrdnji u medijima da su hrvatski obavještajci organizirali operaciju kojom se planiralo podmetnuti oružje u islamske vjerske objekte u BiH, a zatim nakon policijskih racija to predstaviti kao dokaze o postojanju raširene terorističke mreže.

SDA je to odmah povezala s ranijim izjavama hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

"Opetovane izjave predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o desetinama tisuća ekstremista u BiH, koje su zatim praćene protuzakonitim aktivnostima konzularnog predstavništva te zemlje u Tuzli, ukazuju na koordiniranu akciju pojedinih tijela Republike Hrvatske s ciljem napada na ugled Bosne i Hercegovine i njenih institucija i građana, a posebice Bošnjaka. Takve aktivnosti se poduzimaju s očevidnom namjerom ugrožavanja stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini i pogoršanja odnosa među narodima u Bosni i Hercegovini, a vode i pogoršanju odnosa između dvije države", ocjena je najveće bošnjačke stranke u BiH.

Ta je stranka zatražila od pravosudnih tijela i policijskih agencija u BiH da poduzmu hitne mjere, a od ministarstva vanjskih poslova BiH da uputi prosvjednu notu hrvatskoj vladi i zatraži njeno službeno očitovanje  o "protuzakonitim aktivnostima njenog konzula u Tuzli".(Izvor: HINA/Klix.ba/Agencije)

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna