Wigemark: BiH je na raskrižju i bira između EU i vrtnje u krug

Šef Izaslanstva EU u BiH Lars Gunnar Wigemark rekao je kako se BiH nalazi na raskrižju te da u ovom trenutku bira između EU puta i nastavka vrtnje u krug.

 


On je rekao kako se sastao sa predsjedavajućim i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakirom Izetbegovićem i Nikolom Špirićem kako bi se naglasila važnost ubrzanja procesa EU integracija. Kako kaže, PSBiH ima važnu ulogu u tom procesu te da nažalost raniji saziv vlast nije pratio dinamiku usvajanja zakona.

"Za značajnije iskorake na EU putu bit će potrebno usvajanje cijelog niza propisa, pravila i standarda koji potječu iz pravne stečevine EU", rekao je Wigemark.

Wigemark je kazao kako je na sastanku razgovarao o dvije konkretne teme. Prva podrazumijeva usaglašavanje Poslovnika kojim se regulira rad zajedničkog parlamentarnog tijela između PSBiH i Evropskog parlamenta.

"Nažalost, zbog izostanka poslovnika Zajedničko parlamentarno tijelo nije imalo priliku ni da se susretne, a ni da usaglasi zajedničke stavove i zaključke. Ovo je sada već postalo prepreka u našim međusobnim odnosima", kazao je Wigemark.

Druga tema o kojoj je razgovarao sa Izetbegovićem i Špirićem je nastavak socio-ekonomskih reformi s obzirom na to da naša zemlja mora nastaviti sa reformama kako bi se povećao broj radnih zemlja u BiH, borba protiv korupcije i reforma javne uprave.

"Sve su to stvari koje trebaju krenuti od Parlamentarne skupštine BiH", rekao je Wigemark dodajući da je Izetbegoviću i Špiriću ukazao na važnost formiranja vlasti.

Izrazio je nadu da će vlast biti formirana što prije te da je to jasno istakao i prilikom posjete članova Predsjedništva BiH Bruxellesu.

Na pitanje o izgradnji Bloka 7, Wigemark je kazao kako će komesaru Johannesu Hahnu prenijeti stav koji je danas iznio predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović. Kako kaže, Hahn će najvjerovatnije krajem ovog mjeseca posjetiti BiH te da će najvjerovatnije u direktnom razgovoru željeti čuti dosta pojašnjenja.

"Primarni se tiče financjske konstrukcije. Ipak govorimo o jednoj od najvećih investicija u povijesti ove zemlje. Hahn je istakao zabrinutost u smislu poštivanja svih procedura državne pomoći", rekao je Wigemark.

Ambasador EU je kazao da ne postoji europski standard za formiranje vlasti te da je naprimjer u Švedskoj bilo potrebno pet ili šest mjeseci da formira vlasti. On ističe da je EU svjesna da je BiH potrebno duže vremena za formiranje vlasti.

"Značajniji je trenutak u kojem se ova zemlja nalazi, a nalazi se na raskrižju, odnosno da li će nastaviti na EU putu ili vrtiti se u krug. Vi imate formirana zakonodavna tijela, ali isto tako potrebno je da imate i izvršnu vlast. Možete imati vlast u tehničkom mandatu, ali ona nema isti legitimitet za suradnju. A nama je za istinsku saradnju potrebno da imamo pravog partnera sa druge strane", rekao je Wigemark.

(Izvor: Klix.ba)

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna