U 'slučaju veleposlanica Mlinarević': Sporan je Komšić

Nakon što su mediji objavili informaciju da je bh. književnica Martina Mlinarević predložena za veleposlanicu BiH u Republici Češkoj, na društvenim mrežama počele su vulgarne prijetnje i vrijeđanja na društvenim mrežama.  Ona je na svom facebook profilu objavila i nekoliko screenshotova ovakvih komentara u kojima se čak aludira i neizravno poziva na napade. Je li književnica i kritičarka postala nova Komšićeva žrtva?Podsjetimo, Martina Mlinarević, koja se izjašnjava kao 'Hercegovka', bit će prijedlog iz reda "ostalih" za veleposlanicu u Češkoj od člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. Na početku svog mandata Željko Komšić i Milorad Dodik povukli su sve veleposlanike koje su imenovali njihovi prethodnici, Dragan Čović i Mladen Ivanić.

Za mnoge je sporno i ravno nacionalnoj izdaji jer se Mlinarević izjasnila kao 'Hercegovka', a ne Hrvatica po nacionalnosti. Kada se tome pridoda da ju je imenovao član predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić, izabran većinom bošnjačkih glasova, a kojeg su u većinski hrvatskim općinama i županijama neslužbeno ili službeno proglasili 'personom non grata', njeno imenovanje nailazi na mnoge neistomišljenike, kritičare, ali i agresivne napadače koji koriste mogućnost anonimnosti i pristupa internet društvenim platformama.

Moglo bi se kazati da je to ujedno i poruka svima koji s Komšićem budu "petljali" da se neće sjajno provesti. Ova poruka je čak jača i od "gromoglasnog" prešućivanja i ignoriranja postrojavanja četnika u Višegradu.

Mlinarević, kao vrsna književnica i osoba prisutna u medijima već godinama, koja poznaje bh. (ne)prilike i često ih kritizira, osoba koja ne podilazi uvriježenim, "propisanim", normama bh. društva, to svakako zna ili je trebala znati.

Dok je za vrijeme pisanja pod pseudonimom 'Old school' svojim tekstovima oštro kritizirala ljevicu, posljednjih godina njene kritike su usmjerene prema nacionalističkim strankama. Također, tijekom gostovanja na TV Face kod Senada Hadžifejzovića znijela je nevjerojatne teze: da je, "vjerojatno, zbog velikog stresa prouzročenog prijetnjama zbog kritičkog pisanja prvenstveno prema Draganu Čoviću izgubila svoje prvo dijete ali i oboljela od karcinoma dojke". Ova tvrdnja,  mora se priznati, više je nego diskutabilna.

Međutim,  govor mržnje, hajka i stvaranje opasnog ozračja linča čime je ugrožena i sigurnost same Mlinarević, apsolutno su neprihvatljivi u suvremenoj i demokratskoj BiH i za svaku osudu.

Na kraju krajeva, i sama Željana Zovko napustila je dužnost veleposlanice u Italiji na koju ju je imenovao tadašnji član Predsjedništva BiH Dragan Čović te otišla u Europski parlament jer je od te pozicije odustao pravaš Ivan Tepeš. Niti brojni državljani Republike Hrvatske ovime nisu bili oduševljeni, a to je bio i svojevrsni skandal u BiH.

Na žalost, Zovko je ocijenjena drugom najlošijom zastupnicom Hrvatske u Europskom parlamentu, a po istraživanju portala MEPRanking koji se bavi učinkovitošću, angažmanom i produktivnošću zastupnika u Europskom parlamentu.

Podsjetimo na još neke  od brojnih zanimljivih slučajeva:

- Dužnosnik HDZ-a BiH Goran Opsenica, koji je u središte pozornosti dospio zbog etničkog izjašnjavanja, u studenom prošle godine preuzeo je mandat zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Opsenica će, uprkos tome što je jasno naveo da je pripadnik hrvatskog naroda, u sljedeće četiri godine obnašati dužnost federalnog zastupnika kao pripadnik srpskog naroda. Da apsurd bude još gori - on sam je na izjavi o kandidaturi naveo da je Srbin, poslije tvrdio da to nije tako napisao, i na kraju preuzeo mandat zastupnika iz reda srpskog naroda iako je u Vladi HNK-a bio na poziciji ministra kao Hrvat.

- Zora Dujmović, po nacionalnosti Srpkinja, dugogodišnja je federalna ministrica iz HDZ-a BiH

- Aktualni vršitelj dužnosti državnog ministra prometa i veza, Saša Dalipagić, također se izjasnio kao 'Hercegovac' te na ovu poziciju došao imenovanjem od strane HDZ-a BiH

- Edim Fejzić u prošlom mandatu bio izaslanik iz reda Hrvata i to ispred Strane dijaspore BiH, a drugi, "hrvatski", mandat predstavlja stranku Goraždanska priča i također je u izaslanik iz reda Hrvata.

- Nerkez Arifhodžić imenovan je veleposlanikom u Rimu iz reda hrvatskog naroda. To se dogodilo u prošlom mandatu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića koji je Arifhodžića, nakon što se "za te potrebe" izjasnio Hrvatom, imenovao za veleposlanika.
Da cijeli slučaj bude još zanimljiviji je činjenica da je on tužio za "računalni terorizam" vlasnika portala Poskok.info Ivana Šušnjara jer je ovaj "provalio" u mail Damira Bećirevića, bivšeg predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Amira Ibrovića, savjetnika u uredu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. Šušnjar je ironizirajući činjenicu da je DF-ovac  Arifhodžić dobio posao veleposlanika u Rimu i to zahvaljujući činjenici da se lažno izjasnio kao Hrvat, na Arifhodžćev mail poslao sljedeću poruku: "Nerza care, ‘ko se nad'o da ćeš se pohrvatiti u šezdesetim. Odoh i ja dogodine u Hrvate, mogao bi malo do Pariza, dosadilo mi, brate, Sarajevo”. U potpisu pošiljatelja, Šušnjar je naveo Arifhodžićevog kolegu Bećirevića.
Ovaj Šušnjarev potez okarakteriziran je kao " računalni terorizmom protiv službenih tijela BiH". Koliko je nacionalno izjašnjavanje postalo cirkus u BiH pokazuje i to da se, u ovom slučaju 'Hrvat' Nerkez Arifhodžić, tijekom policijske istrage izjasnio nacionalno kao Bosanac, iako je zadnjih osam godina uposlen u Rimu kao Hrvat, a prije toga je obnašao veleposlaničko mjesto u Turskoj kao Bošnjak. Inače, Šušnjar je oslobođen od ove optužbe, a Arifhodžića nitko nije tužio za lažno izjašnjavanje i predstavljanje radi postizanja materijalne i novčane koristi.

- Haris Pleho i Nermino Bjelak u Skupštinu Sarajevske županije imenovani su kao zastupnici iz reda 'ostalih', međutim, sada se obojica, zahvaljujući slobodi opredjeljenja, na kandidatskim listama izjašnjavaju kao Srbi.

- Denis Šulić lider je Mladih SNSD-a, socijal-demokratske političke stranke i ujedno najjače srpske nacionalne stranke iako ima prefiks socijal-demokratska, predsjednika Milorada Dodika i novoizabranog člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda. Ovaj mladi, 27-godišnji političar za sebe kaže da je Bošnjak po nacionalnosti i upravo je on, umjesto Nine Bukejlović, novi zastupnik u Skupštini RS-a iz SNSD-a, a u kvoti bošnjačkog naroda.

- Nini Bukejlović, predsjednici Omladine SDS-a koja se u posljednje vrijeme izjašnjavala kao Bošnjakinja, propao je mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske, jer je Sud BiH prihvatio žalbu gdje je dokazano da se prije dvije godine izjasnila kao Srpkinja, te je  SIP BiH imenovao drugog kandidata iz reda bošnjačkog naroda na tu dužnost.

Slični primjeri i u Hrvatskoj

- Vinkovčanin Vladimir Ćirić, dugogodišnji član HDZ-a, po nacionalnosti Srbin, na
kandidacijskoj listi izbora za Vijeća mjesnih odbora u Vinkovcima 2015. godine, gdje jeĆirić bio nositelj koalicijske liste HDZ-a i partnera u Mjesnom odboru „Centar" - deklarirao kao Hrvat. Inače, Ćirić je bio vijećnik u Gradskom vijeću Vinkovaca od 2001. godine, odnosno, neprekidno četiri mandata te da se svaki put izjašnjavao kao Srbin.

Također, prilično čudno je i imenovanje za ministra Davora Čordaša iz reda HDZ-a, iako ta stranka nije imala niti jednog zastupnika u Skupštini RS-a. Čordaš je imenovan koalicijskim dogovorom HDZ-a BiH i SNSD-a.

Dakle, političke "igrice" u BiH su beskonačne, nekada beskurpulozne, ali izgleda da baš tako odgovara - svima.

Nacionalna pripadnost u BiH često se prilagođava dnevno-političkim potrebama, a slična su i izborna pravila koja ne dozvoljavaju da kandidati tijekom jednog izbornog, četverogodišnjeg ciklusa, mijenjaju nacionalnu pripadnost i drukčije se izjašnjavaju. Naravno, ta pravila dozvoljavaju im promjenu izjašnjavanja o nacionalnosti u drugom mandatu, tako da, sllikovito rečeno, svaki političar za vrijeme svoje političke karijere može politički "bivstvovati" i kao Hrvat i kao Bošnjak i kao Srbin i kao Ostali.
(Republikainfo.com/V.S.)


Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna