Kecmanović je Dodiku predložio novo ime za RS - Zapadna Srbija i to može značiti: "Ne damo Kosovo i Metohiju i hoćemo Republiku Srpsku kao neovisnu državu"

Politolog Nenad Kecmanović izjavio je da je poruka prijedloga imena "Zapadna Srbija" za Republiku Srpsku višeslojna i da može značiti da "Srbi istovremeno ne daju Kosovo i Metohiju i hoće Srpsku kao neovisnu državu", prenose srbijanski mediji autorski tekst Kecmanovića za srbijansku 'Politiku'.Kecmanović je, analizirajući višeslojnost prijedloga imena, kazao da bi "ovo tumačenje možda bio i najadekvatniji odgovor na dvostruke standarde Zapada na koje srpski narod već desetljećima uzalud upozorava svijet, apelirajući na dosljednost, pravo, zdrav razum".

"Umjesto polemike, treba prihvatiti njihovu 'logiku' i inzistirati istovremeno na oba zahtjeva, jer na osnovu dva principa koji se priznaju u međunarodnim pravnim odnosima imamo pravo na oboje", naveo je Kecmanović u autorskom tekstu za "Politiku".

On je precizirao da Srbi na Kosovu i Metohiji imaju ustavnopravni i povijesni argument, a u Republici Srpskoj teritorijalno-etnički i međunarodnopravni.

"Dakle, ne Kosovo i Metohija izvan Srbije i ne Republika Srpska u BiH nego Kosovo i Metohija u Srbiji i Republika Srpska izvan BiH", poručio je Kecmanović.

On je naveo da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik naziv "Zapadna Srbija" lansirao umjesto Republika Srpska kao odgovor na bošnjačku prijetnju apelacijom pred Ustavnim sudom BiH da Srpska promijeni ime i naglasio da bi kolegij sa troje stranih sudaca i dva iz nacije predlagača, kao i uvijek do sada, lako preglasao srpske i hrvatske.

"Zapadna Srbija, kako god je shvatili, jedna je od njih /alternativa/ bar kao upozorenje zlovoljnim susjedima. `Zapadna Srbija` da Srpska ne bi postala `Sjevernoistočno Bosanska`", naveo je Kecmanović.

On je ocijenio da je Dodikova reakcija "ako vam se ne sviđa Republika Srpska dobit ćete Zapadnu Srbiju" samo nastavak njegovih javnih molbi predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da u razgovorima u Bruxellesu i Washingtonu spomene i Republiku Srpsku.

"Poruka je višesmislena. Može značiti razmjenu Kosova i Metohije za Republiku Srpsku, što u matici izaziva burno reagiranje, pa to više i ne spominje. Može, također biti shvaćeno i kao ojačavanje Vučićeve argumentacije da neda Kosovo i Metohiju jer, spominjući Srpsku, podsjeća `međunarodnu zajednicu` da, oduzme li južnu pokrajinu, mora pustiti i `manji entitet` da ode iz BiH", rekao je Kecmanović.

On je naveo da to može biti protumačeno i kao udruživanja dva srpska zahtjeva: Ne damo Kosovo i Metohiju i hoćemo Republiku Srpsku kao neovisnu državu".

"Zapadna Srbija ne mora značiti ujedinjenje s `maticom`, nego stvaranje druge srpske države, kao što Albanci, uz podršku SAD i EU, stvaraju drugu nacionalnu državu", naveo je Kecmanović.

Kecmanović je naglasio da "političko vodstvo Srpske mora voditi računa i o vanjskim i unutarnjim prijetanjama, ali pošto iz Sarajeva negiraju čak i dan rođenja i ime Republike Srpske, valja se boriti ne samo za vraćanje otetih izvornih daytonskih nadležnosti nego i glasno razmišljati o alternativama, kakva je promjena imena"./Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna