Ministar policije u Bihaću priprema transport 4.000 migranata u Sarajevo

Ministar unutarnjih poslova Unsko-sanske županije Nermin Kljajić održao je danas sastanak s prijevoznicima ove županije kako bi dogovorio prijevoz migranata iz USŽ, kojih ima blizu 4.000, u Sarajevo.Razlog je nereagiranje Ministarstva sigurnosti BiH na zaključke Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USŽ.

Zaključcima je nadležnom ministarstvu dan rok od 10 dana da preuzme potpunu brigu o prihvatnim centrima za migrante u Krajini.

"Potez je na ministru sigurnosti Draganu Mektiću, jer je pitanje migranata u nadležnosti države BiH, a ne Vlade USŽ. Tražili smo da donese odluku o preuzimanju kontrole nad prihvatnim centrima jer je osam mjeseci nismo dobili, kao i kućni red i pravilnik ponašanja u migrantskim centrima. Nema upravitelja, ne znamo ko upravlja centrima i jedini logičan slijed je da zatvorimo te centre", kazao je Kljajić za Klix.ba.

Istaknuo je da će sačekati još osam dana nakon čega će, ukoliko nadležni ne budu reagirali, početi slati migrante u Sarajevo. Autoprijevoznici su pristali.

"Operativna grupa zna koji su naši ciljevi i zadaci i mi ih ispunjavamo. Onog trenutka kada migranti dođu u Sarajevo to će biti Mektićev problem, a ne problem USŽ, jer on je trebao razmišljati o upravljanju migrantskom krizom", poručio je Kljajić.

U zaključcima je operativna grupa zatražila od Ministarstva sigurnosti da osobe problematičnog ponašanja iz centara na području USŽ izmjesti u centar zatvorenog tipa, kao i da preuzmu brigu o svim osobama koje nemaju smještaj u okviru navedenih kapaciteta. Također, od Granične policije zatražili su puni angažman na zaštiti granica BiH.
/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna