Tko je kriv za prometni kolaps u Jablanici? Vlada HNŽ-a smatra da federalci nisu trebali biti iznenađeni snjegom u siječnju

Iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija izašli su s priopćenjem u svezi jučerašnje potpune, višesatne obustave prometa na dionici M17 u Donjoj Jablanici uslijed obilnih snježnih padalina. Iz Ministarstva imaju i krivce: nemarni vozači, MUP HNŽ i poduzeće koje se bavi održavanjem te dionice.Različiti čimbenici su doveli do situacije potpune neprohodnosti u lokalitetu Donja Jablanica, od nemara vozača teretnih vozila, koji su na put krenuli bez zimske opreme, do zakašnjele reakcije MUP-a i poduzeća koje se bavi održavanjem te dionice. Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je poduzelo sve aktivnosti koje su u njegovoj nadležnosti s ciljem normalizacije prometa na magistralnoj cesti M-17 lokalitet Donja Jablanica. Ministarstvo je u stalnom kontaktu s upraviteljem magistralnih cesta, tj. JP Ceste Federacije, koje temeljem Zakona o cestama FBiH imaju izravnu nadležnost nad upravljanjem, građenjem, rekonstrukcijom i održavanjem svih magistralnih cesta u Federaciji BiH.

Ministarstvo je uputilo žurni zahtjev Federalnoj inspekciji da utvrdi razloge nastale situacije. Također, Federalni ministar prometa i komunikacija je 30.10.2018. formirao i imenovao Stožer zimske službe, koji se sastoji od predstavnika svih institucija nadležnih za reguliranje prometa u zimskim uvjetima.

Stožer se sastoji od predstavnika ministarstva prometa, unutarnjih poslova, BIHAMK-a, AMS-a u BiH, te predstavnika JP Ceste Federacija. Stožer zimske službe je proglasio zimske uvjete na magistralnim cestama 14.12.2018. te je upozorio na hvatanje snijega na kolnicima, ostatke ugaženog i zaleđenog snijega, mogućnost zaleđivanja kolnika, kao i stvaranja smetova i zapuha, te da sukladno navedenoj situaciji predstavnici MUP-a mogu iz prometa isključiti priključna vozila dok se ne steknu sigurniji uvjeti prometa.

Tijekom jučerašnjeg, ali i današnjeg dana, poduzete su sve aktivnosti na razini Ministarstva, ali i Štaba kako bi se normalizirala prohodnost na spomenutoj lokaciji, stoji u priopćenju Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

U svezi prometnog kolapsa na području Jablanice tijekom koje je preminula i jedna osoba, a vozači na prolaz čekali više od šest sati, oglasila se i Vlada HNŽ-a koja ističe da, Vlada HNŽ nema nikakve mjerodavnosti nad magistralnim cestama za koje je zadužena Federacija BiH.

U mjerodavnosti Vlade HNŽ su regionalne ceste: R-418 Konjic-Buturović Polje-Prozor, R-418 Ostrožac-Buturović Polje, R-418 Prozor-Varvara, R-419 Jablanica-Blidinje, R-435 Konjic-Borci-Glavatičevo-Odžaci, R-435-a Potoci-Rujište-Ćesim-Borci, R-425 Žitomislići-Hamzići, R-425-a Tromeđa Gabela, R-426 Dračevo-Hutovo-Ravno, R-427 Stolac-Brana, kojima se cijelo vrijeme prometovalo. Zbog novih snježnih padalina i na regionalnim prometnicama u sjevernom dijelu Županije, poglavito na prometnici R-419 Jablanica-Blidinje, promet se, iako otežano, kontinuirano odvijao.  

Odgovorne službe i institucije u sklopu sustava Federacije BiH, a dakako i svi ostali koji imaju ulogu u ovakvim situacijama, ne bi smjeli biti iznenađeni snijegom u sred zime. Njihova uloga je jasna – biti u pripravnosti i žurno reagirati kako bi se život i promet nesmetano odvijali!

Dakle, svjesni činjenice kako su sudionici u prometu u proteklih 24 sata imali ozbiljnih poteškoća na magistralnoj cesti M17, a kako bi takve predvidljive situacije u buduće bile izbjegnute, pozivamo mjerodavna tijela, ali i vozače na odgovorno ponašanje sukladno ulogama koje imaju u prometu.

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna