Protiv osmorice pripadnika Armije podignuta optužnica zbog zločina nad Hrvatima Križančeva sela 1993. godine

Ukupno 8 optuženih se terete za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva počinjen ubojstvom najmanje 12 vojnika HVO-a koji su se prethodno predali, kao i dvije žene hrvatske nacionalnosti u Križančevom Selu kod Viteza 22. 12. 1993. godine.Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:


1.    Ibrahima Purića, zv. ”Ibro”, rođenog 1953. godine u mjestu Dolac,
2.    Ibrahima Tarahije, rođenog 1959. godine u Vitezu,
3.    Nijaza Sivre, rođenog 1957. godine u Vitezu,
4.    Rušita Nurkovića, rođenog 1958. godine u Seošnici, Crna Gora,
5.    Almira Sarajlića zvanog “Roki”, rođenog 1968. godine u Travniku,
6.    Šaćira Omanovića, rođenog 1973. godine u Vitezu,
7.    Kasima Kavazovića, rođenog 1972. godine u Travniku,
8.    Sadika Omanovića, rođenog 1968. godine u Vitezu.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, u svojstvu zapovjednika i pripadnika Armije RBiH sa područja Središnje Bosne i Viteza, optuženi Purić u svojstvu zapovjednika 325. brdske brigade A RBiH i zapovjednika Taktičke grupe (TG) Sjever 3. Korpusa Armije RBiH, optuženi Tarahija u svojstvu zapovjednika III bataljuna 325. bbr. A RBiH, optuženi Sivro u svojstvu pomoćnika zapovjednika za sigurnost 325. bbr. A RBiH, optuženi Nurković u svojstvu pomoćnika zapovjednika za moral, informativno-propagandnu djelatnost (IPD) i vjerska pitanja (VP) 325. bbr. A RBiH, te preostala četverica optuženih u svojstvu pripadnika 325. bbr. A RBiH postupali protivno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika i civilnih osoba za vrijeme rata.
Oni su optuženi za ratni zločin počinjen nad žrtvama hrvatske nacionalnosti na lokalitetu Križančevog Sela, Šafradina i Dubravice, gdje je 22. 12. 1993. godine ubijeno najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali, kao i dvije civilne osobe, žene hrvatske nacionalnosti te vršeno pljačkanje i uništavanje imovine. Tijela ubijenih su razmijenjena 40 dana nakon zločina.

Također, pojedini osumnjičeni, u svojstvu zapovjednika jedinica A RBiH, terete se da su izravno sudjelovali u počinjenju zločina te da nisu poduzeli aktivnosti da spriječe zločine te procesuiraju i kazne počinitelje.
Navedeni ratni zločin predstavlja jedno od najvećih stradanja žrtava hrvatske nacionalnosti na području Viteza i okolice u proteklome ratu, gdje je u napadu ubijeno više desetina žrtava, a imovina opljačkana i uništena.

Optuženi se terete za kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. KZ-a BiH i ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. KZ-a BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna