DODIK GALAMI, JA IMAM VEĆI UČINAK Ivanić za Nacional: Nemam ništa protiv BiH, ali je RS, kao i Dodiku, draža i bliža

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) i bivši član Predsjedništva BiH iz srpskog naroda, u intervjuu za hrvatski tjednik Nacional, kazao je da većina srpskih političara među kojima je i on, smatra da je RS preduvjet za normalno funkcioniranje srpskog naroda u BiH.


Na pitanje što obilježavaju u RS-u na 9. siječnja, Ivanić je odgovorio:"Tog je datuma 1992., prije rata, bila proglašena Republika Srpska, a proglasio ju je tadašnji predsjednik Skupštine Momčilo Krajišnik, pa se od tog dana obilježava taj datum. Bakir Izetbegović prije nekoliko godina pokušao je to spriječiti, pa je Ustavni sud donio odluku da to nije ustavno, pa je promijenjen zakon.

"I za mene je RS iznimno važna kao normalan entitet s vrlo velikim prerogativima državnosti, ali koji je dio BiH. Ne izazivam BiH ali želim jačati RS. Razlika između mene i Dodika je što uvažavam daytonske institucije, ali meni je stalo da RS bude i ekonomski jaka. Milorad Doik je preradikalan u svom pristupu i izaziva Daytonski sporazum, a time i sam opstank RS. Razlika je u metodama. U Dodika je puno retorike, u mene manje, ali je jednaka želja da RS bude snažan, ekonomski stabilan i demokratski entitet u okviru daytonske BiH. Nemam, dakle ništa protiv BiH, ali mi je RS draža i bliža. Srbi ne trebaju biti odgovorni za eventualno nefunkcioniranje BiH", kazao je Ivanić za Nacional.

Odgovarajući na pitanje što je sa zastavom RS-a u Predsjedništvu BiH, a na čemu inzistira srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik, biši član Predsjedništva BiH je kazao:

"Dodik je napravio cirkus pričom o zastavi. Uvijek je u kabinetu srpskog člana Predsjedništva bila zastava RS-a, a tako je bilo i kada sam i ja bio član Predsjedništva. U mom je kabinetu uvijek uz grb BiH bio i grb RS-a, a kraj zastave BiH  i zastava RS-a. To što Dodik radi sa zastavom  je podcjenjivanje RS-a. On ju je postavio u hodniku, ali ne znam što ona tamo znači. Drugo, htio ju je unijeti u dvoranu gdje se održavajusjednice Predsjedništva. To ne bi bilo loše kada bi postojala politička suglasnost oko toga da stoje zastave RS-a i Federacije BiH. U normalnoj državi to bi bilo potpuno normalno, ali u ovoj zemlji se to pretvorilo u politički sukob. Mislim da Dodik neće uspjeti unijeti zastavu. Ohrabrujem ga da ju unese, ali ako u tome ne uspije to će biti njegov ogroman politički poraz. Vidjet ćemona kraju kakva je njegova moć, ali ovo što je bilo do sada, bilo je ismijavanje zastave. On galami i nema efekta, a ja manje galamim, ali imam veće efekte".

O Hrvatima u BiH

"Hrvati su nezadovoljni svojom pozicijom u cijeloj BiH, ali dominantno u F BiH zato što je tamo broj Hrvata daleko veći. Nezadovoljni su i pozicijom u RS, ali mislim da odnos Hrvata i Srba više nije toliko težak kao što je bio u ratnom periodu, vjerojatno i zbog toga što je došlo do relaksacije odnosa između SNSD-a i HDZ-a zbog prisnih odnosa njihovih vodstava, MiloradA Dodika i Dragana Čovića.Što se mene tiče, poznat sam kao političar u BiH koji se trudi sa svima imati korektne odnose, a tako je bilo i kada sam bio u Predsjedništvu BiH. Imao sam vrlo korektne odnose s HDZ-om, ali i sa SDA. Naravno, vodili smo političke bitke, ali toje bio rezultat pokušaja Bakira Izetbegovića da podigne ponovno tužbu protiv Srbije za zločin u Srebrenici. Rekao sam da je to pogrešno i pobijedio u toj političkoj bitki".

Međutim, Ivanić se ne želi previše "uplitati" oko pitanja Srebrenice i na isto odgovara kako "to nije tema za političare nego povjesničare" te potvrđuje da je svih ovih godina bježao od tog pitanja.

O povratku Hrvata u Republiku Srpsku

"Mislim da je to danas više ekonomsko, nego političko pitanje. Ne bježim od tog pitanja, ali nije lako biti pripadnik drugog naroda na cijelom prostoru BiH. Nije lako biti Hrvat ni u Banja Luci ni u Sarajevu, a nije lako biti ni Srbin u Sarajevu ili Mostaru Nema ovdje terora nad Hrvatima, ali to je zakonitost proizišla iz ekonomsije i života. Zašto bi netko bio nešto drugo u većinski drukčijoj etničkoj sredini kada može živjeti među svojim sunarodnjacima? (!). Problem je i u obrazovanju jer djeca ne mogu učiti ovdje na hrvatskom jeziku, kao što ni Srbi u Glamoču ne mogu učiti na srpskom , nego uče na hrvatskom jeziku. Zamislite ovdje Hrvate koji ne mogu učiti na hrvatskom jer ih nema dovoojan broj. Mislim da oni ne žele živjeti u takvim uvjetima. To je bh realnost".

O odnosima Bošnjaka i Hrvata u BiH

"Moj jasan stav je da se Srbi ne trebaju miješati u odnose Bošnjaka i Hrvata. Oni su svojevremeno bez nas (!), sami, odlučili formirati Federaciju BiH i na njima je da sami razriješe svoje odnose. Ja sam vrlo pesimističan u mogućnost međusobnog dogovora jer su vizije BiH kod predstavnika tih dvaju naroda potpuno različite. Kad se oni ne mogu dogovoriti oko izbora u Mostaru već godinama, kako će se onda dogovoriti o puno težim temama, kakve su izborni zakon, ili Ustav Federacije. Mislim da će ovo konfuzno stanje u odnosima Hrvata i Bošnjaka potrajati i ne vidim neko brzo rješenje na vidiku. Ono o čemu mi Srbi trebamo voditi računa je da eventualno rješenje ne bude na našu štetu, da ne ugrozi našu poziciju u BiH. Ne trebamo stati ni na čiju stranu u ovom sukobu".


Cjelokupan intervju možete pročitati u tiskanom izdanju Nacionala./Republikainfo.com/
 

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna