Hrvatska smjenjuje veleposlanika zbog skandala s Danom RS-a

Pokrenuta je procedura za opoziv hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Del Vechija, potvrđeno je za N1 u Vladi. Del Vechio će biti smijenjen zbog odlaska na Dan obilježavanja neustavnog 'Dana Republike Srpske', ali i zbog toga jer mu je istekao mandat. Četverogodišnji mandat Del Vechiu je istekao još prošle godine, ali ga Vlada nije htjela smijeniti jer je bila izborna godina u BiH, tvrdi N1, a prenosi Jutarnji list.



Jutarnji je, pak, od jednog uglednog diplomata dobio neformalnu informaciju kako bi Del Vechio, uskoro mogao biti umirovljen. Istekao mu je veleposlanički mandat, star je 69 godina, a nakon spomenutog skandala njegova diplomatska karijera više nema perspektivu - tako da je umirovljenje vjerojatno najbezbolniji način rješavanja problema koji je izazvao odlaskom u Banju Luku i druženjem s Miloradom Dodikom.

Izgleda da će ovako okončati 20-godišnja diplomatska karijera, započeta 1998. kada je imenovan na dužnost vojnog izaslanika RH u Austriji i Švicarskoj, te vojnog savjetnika u Stalnoj misiji RH pri OESS-u u Beču. U svibnju 2003. postao je izvanredni i opunomoćeni veleposlanik u Državi Izrael, a zatim su slijedila imenovanja 2008. za veleposlanika u Poljskoj te 2013. u BiH. Del Vechio se pokušao opravdati da je bio na sastanku s predsjedavajućim Dodikom, ali nespretno je izabran datum za sastanak koji su prije dogovarali.



/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna