Ministrica Pejčinović-Burić: Del Vechio na Dan RS-a u Banja Luci nije trebao biti

Na pitanje kako ocjenjuje odlazak hrvatskog veleposlanika u Banja Luku, Marija Pejčinović Burić, podpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova, gostujući u 'Temi dana' na HRT-u, kazala je:"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije bilo upoznato s tom odlukom veleposlanika Del Vechia, tim više što Hrvatska nikada nije sudjelovala na proslavi tog dana. Tako je trebalo biti i ovaj put. Bila je to zaista jedna pogređna odluka i procjena veleposlanika i zato smo ga pozvali na razgovor u Zagreb i vidjet ćemo daljnje korake".Što je bio motiv za nazočnost hrvatskog veleposlanika Ivana Del Vechia da, bez znanja šefona u Banskim dvorima i Zrinjevcu, u Banja Luci na proslavi neustavnog Dana RS-a, morati će objasniti u Zagrebu u koji je hitno povučen na konsultacije.

Na pitanje kako ocjenjuje odlazak hrvatskog veleposlanika u Banja Luku, Marija Pejčinović Burić, podpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova, gostujući u 'Temi dana' na HRT-u, kazala je:"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije bilo upoznato s tom odlukom veleposlanika Del Vechia, tim više što Hrvatska nikada nije sudjelovala na proslavi tog dana. Tako je trebalo biti i ovaj put. Bila je to zaista jedna pogređna odluka i procjena veleposlanika i zato smo ga pozvali na razgovor u Zagreb i vidjet ćemo daljnje korake".

Odgovarajući na pitanje je li razgovarala s veleposlanikom Del Vechiom koji je, podsjetio je voditelj, već rekao da nije nazočio svečanom mimohodu kao ni svečanoj akademiji, ali je nazočio svečanom primanju u Vladi RS-a, ministrica Pejčinović je bila vrlo jasna.

"Za nas je najvažnije da on toga dana tamo nije trebao biti. Hrvatska se politika vezano za taj datum nije promijenila i to je dan na kojima hrvatski predstavnici nisu bili ranijih godina i nisu trebali biti ni ove godine. Veleposlanik Del Vechio je to protumačio da je to bio poziv predsjedatelja Predsjedništva BiH i on zaista nije išao na ova druga događanja, ali mi i dalje držimo da se on na taj dan nije trebao naći na tom mjestu", a medijska nagađanja da veleposlanik Del Vechio u Banja Luku ne bi otišao bez znanja Zagreba nazvala je špekulacijama i neistinama, istaknuvši da je veleposlanik to napravio na svoju ruku.

Inače, aktualnom hrvatskom veleposlaniku ističe već peta godina mandata i on je već trebao biti povučen iz BiH, a odgovarajući na pitanje hoće li biti za njega nekih sankcija, ministrica je pojasnila:"Mi smo u razgovorima o novom veleposlaniku jer njegov uobičajeni mandat je prošao i ostao je tamo samo što je bila izborna godina i u to vrijeme nije bilo najsretnije mijenjati veleposlanika. Kada procedura koju imamo sa predsjednikom Republike i predsjednikom Vlade završi, onda će novi veleposlanik tamo ići i to ćemo vrlo skoro završiti".

Ipak, ocjenjujući petogodišnji mandat veleposlanika Del Vechia, ministrica Burić je kazala da je bio jako angažiran u svakom pogledu, i gospodarski i politički, te da je tim više njegova odluka o odlasku u Banja Luku čudnija.

"Ovo je zaista došlo kao veliko iznenađenje. Prve fotografije kada sam vidjela, ja sam mislila da nisu točne. Mislila sam da je fotomontaža", osvrnula se Pejčinović na svojevrsni diplomaski skandal.

Na pitanje drži li primjerenim prisustvo Dragana Čovića, predsjednika HDZ BiH neustavnoj proslavi Dana RS-a, s obzirom i da je hrvatski HDZ do sada Čoviću davao potporu, ministrica je odgovorila:"Ova odluka je zaista autonomna odluka predsjednika najveće hrvatske stranke i mi iz Hrvatske nemamo na to utjecaja, niti imamo namjeru o tome odlučivati. Gospodin Čović je očito donio političku procjenu da je za njega i za stranku to dobro i dalje od toga ne mogu komentirati".
/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Izvor sukobi i nezgode jednog naroda

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna