OD POSLA STOLJEĆA DO - NIŠTA Izraelsko izaslanstvo potvrdilo je da Hrvatskoj ne može isporučiti avione

Nakon sastanka u MORHU, izraelsko izaslanstvo potvrdilo je da Republici Hrvatskoj ne može isporučiti avione. Vlada će poništiti natječaj i donositi odluke shodno tome. Iz izaslanstva su dali do znanja da Hrvatska nije odgovorna za neisporuku.Izraelsko izaslanstvo potvrdilo je da ne može isporučiti avione. Vlada će poništiti natječaj i donositi odluke shodno tome. Iz izaslanstva su dali do znanja da Hrvatska nije odgovorna za neisporuku, izvješćuje Dnevnik.hr.


''Nažalost, uvjeti nisu bili spremni i nismo bili u mogućnosti osigurati odgovarajući TPT i provesti projekt zbog okolnosti izvan naše kontrole. Kroz čitav projekt Hrvatska i Izrael bili su u otvorenom i profesionalnom dijalogu. Hrvatska je pokazala profesionalizam i ispravnu prosudbu na svakom koraku procesa. Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i ne može biti odgovorna'', rekao je generalni direktor izraelskog ministarstva obrane Udi Adam. Dodao je da je zbog nepredviđenih okolnosti posao propao.

Krstičević rekao da je problem što Izrael ne može ishoditi sve potrebne dozvole od SAD-a. MORH će predložiti Vladi novi plan. "Sve je napravljeno ispravno i nema odgovornosti s hrvatske strane", kazao je ministar.

Izraelsko veleposlanstvo i izraelski veleposlanik nakon sastanka u MORH-u s ministrom Krstičevićem došli su na protokolaran sastanak s premijerom Plenkovićem.

Kako je izvijestio reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak, nakon propalog posla s Izraelcima može se raspisati novi javni natječaj ili ići u izravnu pogodbu s jednim od preostala dva izvođača koja su se javila na natječaj.
Novinarima zabranjeni mobiteli

U 16 sati pozvani su novinari ispred MORH-a, međutim tek nekoliko sati kasnije dobili su informaciju o sastanku s izraelskim izaslanstvom. U prostorije u koje su pozvani novinari nisu smjeli unositi uređaje za prenošenje uživo, poput kamera i mobitela, a nisu smjeli ni postavljati pitanja.

''Ako je posao propao može se raspisati novi natječaj ili ići u direktnu pogodbu s druga dva ponuđača koji su se javili na prvi natječaj. Odluka je u rukama premijera Plenkovića i Vlade koji će morati voditi računa o dva bitna detalja. Jedan su vremenski rokovi, a drugi je novac. Rokovi jer resursi MiGova istječu 2023. godine. Do tada se mora rješiti pitanje borbenih zrakoplova. Što se tiče novca, na prvom je natječaju bila velika razlika u novcu. Trebao bi presuditi omjer cijene i kvalitete'', izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

Generalni direktor izraelskog ministarstva obrane Udi Adam u četvrtak poslijepodne stigao je s izaslanstvom na sastanak u Ministarstvo obrane RH. Izaslanstvo Države Izrael primio je načelnik Glavnog stožera OSRH-a Mirko Šundov.

Uoči sjednice Vlade u četvrtak ministar obrane Damir Krstičević rekao je da u ovom slučaju nema njegove odgovornosti.

Ponovio je da je Hrvatska vodila proces transparentno i da je odgovornost na Izraelu. ''Želim čuti mogu li ili ne mogu isporučiti avione, a ako ne mogu, zašto ne mogu'', rekao je.

Tvrdi da je govorio istinu o non paperu, koji je objavio Dnevnik Nove TV, jer ga nikad nije vidio te da smo imali garanciju da će nam isporučiti avione.

''Ova je Vlada sve učinila, ali nema ugovora, nismo ga potpisali, nema financijske štete niti obveze'', rekao je ministar Krstičević i odbacio tvrdnje oporbe da je odgovoran i da bi trebao podnijeti ostavku.
Kronologija događaja oko nabave borbenih zrakoplova od Izraela

Izraelsko izaslanstvo predvođeno generalnim direktorom ministarstva obrane Udijem Adamom u četvrtak je na sastanku u Zagrebu obavijestilo ministra obrane Republike Hrvatske Damira Krstičevića da Izrael ne može ispuniti obveze iz dogovora o nabavi 12 zrakoplova F-16 Barak.


(Izvor: Dnevnik.hr)

Komentari:

No comment.

Izvor sukobi i nezgode jednog naroda

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna