Del Vechio pozvan na raport u Zagreb, zbog odlaska na proslavu u RS

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije bilo upoznato s odlaskom veleposlanika Ivana Del Vechija u Banju Luku na prijem povodom neustavno proglašenog dana Republike Srpske i on je zbog toga povučen u Zagreb na konzultacije, priopćio je Zrinjevac u četvrtak.Na toj proslavi, na kojoj je bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, posmrtno je odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije.

“Ministarstvo oštro osuđuje odlikovanje bivšeg oficira JNA Slavka Lisice, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine”, priopćio je MVEP i poručio da će detaljno ispitati zašto je Del Vechio bio ondje.

Šefica hrvatske diplomacije Marije Pejčinović Burić povukla je na traženje premijera Andreja Plenkovića veleposlanika Del Vechija u Zagreb na konzultacije. Prethodno su dvojica hrvatskih ministara, Tomo Medved i Damir Krstičević, osudili nazočnost hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Del Vechija na tom događaju.

“Neprimjeren postupak, posebice uvažavajući činjenicu da je na tom događanju odlikovan ratni zločinac koji je u RH pravomoćno osuđen za teški ratni zločin”, rekao je Medved novinarima prije početka sjednice Vlade.

“To je sramota. Ja to ne bih nikad napravio”, dodao je Krstičević. Vlasti Republike Srpske u srijedu su ponovo u Banjoj Luci organizirale obilježavanje 9. siječnja kao “dana republike”, prkoseći još jednom pravorijeku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je taj praznik još 2015. godine ocijenio diskriminirajućim za Hrvate i Bošnjake te ga je proglasio neustavnim.

U Republici Srpskoj 9. siječnja obilježavaju u znak sjećanja na taj datum iz 1992., kada je samozvana “skupština srpskog naroda”, kojom su upravljali Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik, donijela odluku o proglašenju “republike srpskog naroda u BiH”.

Proslavu su ignorirali gotovo svi predstavnici diplomatskog zbora u BiH, izvješćuje HINA.

Povodom ovog, svojevrsnog, diplomatskog skandala, oglasio se i sam veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio. On je za portal Klix.ba potvrdio da je 9. siječnja bio u Banja Luci ali i kazao da nije nazočio svečanom mimohodu i akademiji.
"Mogu samo reći da nisam bio na defileu i svečanoj akademiji", kazao je hrvatski veleposlanik.

On je rekao istinu. Del Vechio nije nazočio na ova dva događaja povodom obilježavanja Dana RS-a, ali je nazočio svečanom prijem u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske i tom prilikom se i fotografirao s Miloradom Dodikom, aktualnim predsjedateljem Predsjedništva BiH.

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u tehničkom mandatu Denis Zvizdić najavio je u četvrtak kako će prekinuti suradnju s veleposlanikom Hrvatske u BiH Ivanom Del Vechijom zbog njegova sudjelovanja u obilježavanju 9. siječnja kao dana Republike Srpske.

“Ovim ste onemogućili bilo kakav vid našeg daljnjeg osobnog kontakta i suradnje”, napisao je Zvizdić na svom Twitter profilu.

On je boravak veleposlanika Del Vechija u Banjoj Luci u srijedu, kada su entitetske vlasti tamo obilježavale “dan republike”, koji je odlukom Ustavnog suda proglašen neustavnim, nazvao diplomatskim skandalom i činom o kojemu se nema što raspravljati.

Zvizdić posebice ističe kako je Del Vechio bio jedini veleposlanik neke države-članice Europske unije koji je 9. siječnja došao u Banju Luku.

“Zgrožen sam prisustvom veleposlanika Republike Hrvatske Ivana Del Vechija na proslavi neustavnog dana Republike Srpske kao jedinog diplomate iz Europske unije”, napisao je Zvizdić.

Mediji su objavili Del Vechijevu fotografiju u društvu predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika, snimljenu na primanju kojega su u povodu obilježavanja praznika kojega je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, u sjedištu entitetske vlade priredili dužnosnici RS.

Tijekom govora kojega je tom prigodom održao Dodik je izrijekom spomenuo nazočnost veleposlanika Rusije, Srbije i Hrvatske. “Na tome(dolasku)  im hvala”, kazao je tada Dodik.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije bilo upoznato s odlaskom veleposlanika Ivana Del Vechija u Banju Luku na prijem povodom neustavno proglašenog dana Republike Srpske i on je zbog toga povučen u Zagreb na konzultacije, priopćio je Zrinjevac u četvrtak.

Na toj proslavi, na kojoj je bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, posmrtno je odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica, koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije.

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Izvor sukobi i nezgode jednog naroda

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna