NE STIŠAVAJU SE REAKCIJE HRS se jedini oglasio: Čović u Banja Luci nije predstavljao HNS; Traži se smjena i hrvatskog veleposlanika

U priopćenju kojeg potpisuje predsjednik HRS-a Slaven Raguž navodi se kako Čoviću nije bilo mjesto u Banja Luci i da je to "eklatantno gaženje dostojanstva Hrvata u BiH". Inače, na nazočnost predsjednika HDZ-a BiH u Banja Luci na obilježavanju Dana RS-a, HRS je prvi i za sada jedini reagirao od svih stranaka, članica HNS-a. Između ostalih reagirali su i iz SDA susjedne Hrvatske. Traže smjenu hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Del Vechia iz istog razloga."Smatramo obveznim precizirati kako Dragan Čović i predstavnici hrvatskog naroda na proslavi Dana RS nisu predstavljali HNS nego HDZ BiH'', objavila je Hrvatska republikanska stranka navodeći kako ''sudjelovanje na predstavi na kojoj se nagrađuje ratni zločinac i izdajničko dizanje ruku za Proračun kojim Sarajevo preuzima vlast nad Mostarom i županijama, pokazuje hrvatsku politiku bez imalo vizije, cilja, smjelosti i identiteta". Politika je to, smatra HNS, podilaženja svakome, osim svome narodu.

"Republika Srpska kao entitet je potpisana u Daytonu, gdje su potpis, pored predstavnika Srba, stavili i predstavnici Hrvata i Bošnjaka. Sasvim je legitimno da srpski narod u BiH proslavom obilježava svoje blagdane, pa i ovaj. Legitimno je i da sami definiraju scenarij svečanosti. No, za nas Hrvate, pravo pitanje je: je li mjesto Draganu Čoviću na svečanosti na kojoj se samo malo ranije, citiramo, „za izvanredne uspjehe u komandovanju i rukovođenju jedinicama vojske srpske u oružanoj borbi s neprijateljem i oslobađanju Republike Srpske“ odlikovalo ratnog zločinca Slavka Lisicu? Je li mjesto bilo kojem legitimno izabranom predstavniku na takvoj proslavi?", ističu iz HRS-a.

U priopćenju kojeg potpisuje predsjednik HRS-a Slaven Raguž navodi se kako Čoviću nije bilo mjesto u Banja Luci i da je to "eklatantno gaženje dostojanstva Hrvata u BiH".

"Smatramo obveznim precizirati kako Dragan Čović i predstavnici hrvatskog naroda na toj proslavi nisu predstavljali HNS, kako tvrde mediji koji, nego HDZ BiH. Ne sporimo odlazak na proslavu dana RS-a, nego činjenicu da nakon što se saznalo za odlikovanje ratnog zločinca Lisice legitimni hrvatski predstavnici, s Čovićem na čelu, nisu napustili proslavu. Ovima što pravdaju Čovića, postavljamo protupitanje: je li ikada Milorad Dodik ili ijedan politički predstavnik srpskog naroda prisustvovao obljetnicama osnutka HRHB, i da jeste, kako bi se, po njihovom mišljenju, on ponašao kada bi se odlikovalo generala Gotovinu? Bi li Dodik promatrao defile hrvatskih vojnih redova, kao što se u Banja Luci promatralo defile vojnika Kraljevine, Jugoslavije, VRS-a, itd. Dakle, u Banja Luci smo, osim Dodikove predstave, gledali Čovićev nedostatak bilo kakvog osjećaja nacionalnog dostojanstva", navode iz ove stranke.SDA Hrvatske traži smjenu hrvatskog veleposlanika


"S obzirom na Vaše učestalo isticanje prijateljstva Hrvatske prema susjednoj BiH, ali i brige za hrvatski narod u BiH, pozivam Vas da smijenite veleposlanika Hrvatske u BiH Ivana Del Vechia, te preispitate suradnju s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem", poručio je premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću predsjednik Stranke demokratske akcije Hrvatske Armin Hodžić povodom prisustva hrvatskih dužnosnika proslavi Dana RS-a.

Hodžić navodi kako "taj 'slavljeni' 9. siječnja bio početak genocida nad Bošnjacima u BiH i etničkog čišćenja Bošnjaka i Hrvata".

"Da stvar bude gora, na spomenutoj ceremoniji, odlikovan je i Slavko Lisica, čovjek koji je osuđen za počinjenje ratnih zločina u Hrvatskoj. Prisutnošću Čovića i Del Vechia toj protuustavnoj ceremoniji, nanesena je ogromna šteta ugledu Republike Hrvatske te su uvrijeđene sve žrtve Domovinskog rata, ali i sve žrtve etničkog čišćenja i genocida u BiH, počinjenog od strane VRS-a", naveo je Hodžić u otvorenom pismu.

"Zbog svega navedenog, nadam se da gospodin Del Vechio već od danas više neće predstavljati Republiku Hrvatsku u BiH (ali ni bilo gdje drugdje), te da Dragan Čović više neće biti priman i tetošen od strane državnog vrha Republike Hrvatske, kao i da za njega više neće biti mjesta kraj Vas u ložama sportskih borilišta. Isto tako, duboko se nadam kako Vi prethodno niste bili upoznati s namjerama Čovića i Del Vechia da prisustvuju protuustavnom veličanju početka etničkog čišćenja i genocida u BiH, odnosno, ako ste bili upoznati, da ste učinili sve što je u Vašoj moći da to spriječite. Toplo se nadam kako ćete zaštiti Hrvate u BiH od ovakvog štetnog djelovanja spomenutog dvojca, te da ćete ujedno spasiti ugled Republike Hrvatske, kako na domaćem, tako i na međunarodnom polju", naveo je Hodžić.Medved i Krstičević: To je sramota

 

Dvojica hrvatskih ministara, Tomo Medved i Damir Krstičević, osudili su u četvrtak nazočnost hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Del Vechija na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja neustavnog 'dana republike' RS, posebice zbog toga što je na tom događanju odlikovan ratni zločinac pravomoćno osuđen u RH.

"Neprimjeren postupak, posebice uvažavajući činjenicu da je na tom događanju odlikovan ratni zločinac koji je u RH pravomoćno osuđen za teški ratni zločin", rekao je Medved novinarima prije početka sjednice Vlade.

Nazočnost hrvatskog veleposlanika na tom događaju novinarima je komentirao i ministar obrane Damir Krstičević.

"To je sramota. Ja to ne bih nikad napravio", rekao je Krstičević.

Na proslavi, na kojoj je bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, posmrtno je odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije. Lisica je kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa u rujnu 1991., temeljem Mladićeva naloga, zapovjedio topničke napade na Šibenik.

Medved je kazao da će o eventualnim sankcijama veleposlaniku Del Vechiju odlučiti resorno ministarstvo.

"Koliko sam upoznat, ministarstvo vanjskih poslova nije imalo informacija o njegovoj nazočnosti i zatražilo je žurno očitovanje o njegovom postupku."

Medved nije htio komentirati Čovićevu nazočnost na tom događaju, na kojem je predstavljen i pozdravljen kao "voditelj izaslanstva hrvatskog naroda".

"Čović kao predstavnik hrvatskog naroda u BiH donosi svoje odluke i to ne želim komentirarati."

Među brojnim reakcijama ističe se i ona Senada Pećanina. On je na društvenim mrežama prokomentirao da je Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, jedini politicar u regiji koji plače nad sudbinom Vukovara i slavi Republiku Srpsku.


/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Izvor sukobi i nezgode jednog naroda

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna