Inzko je kazao da je eurozastupnica Zovko frustrirana, malo je to nezgodno

Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) zasjedali su protekla dva dana u Sarajevu kako bi razmotrili trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini i izazove s kojima se zemlja suočava. Rusija je izdvojila mišljenje o zaključcima i nisu se pridružili komunikeu Upravnog odbora PIC-a, kazao je novinarima u Sarajevu Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, a izvješćuje Patria. Inzko je komentirao i pitanja hrvatske eurozastupnice Željane Zovko o financiranju OHR-a. "Mislim da bi trebalo biti manje frustracija na hrvatskoj strani i možda bi trebalo napraviti neki katalog što to sve u BiH imaju Hrvati kad je riječ o funkcijama na svim razinama vlasti. Da vidimo što Hrvati imaju de facto na županijskoj razini, koliko imaju ministara, kao i na federalnoj razini. Imaju li puno ministara financija, pravosuđa i na državnoj razini vidimo da tko upravlja neizravnim oporezivanjem, koliko postotaka ministara imaju i da onda pričamo o faktičkom stanju, da eliminiramo frustracije", kazao je Inzko.- Logično je bilo da su izbori bili visoko na našem dnevnom redu. U lipnju smo govorili o podjelama, a danas o tome kako stranke formiraju vlast. Naše kolege iz OSCE-a dale su procjenu našem odboru i govorili su o provođenju izbora. BiH mora napraviti hitne korake u izbornom sustavu koji će vratiti povjerenje. To će biti moguće jedino kada se formira vlast. To je druga tema. Ovaj proces u Republici Srpskoj će biti završen puno ranije.

Inzko je kazao da je tijekom sjednice Upravnog odbora PIC-a istaknuto da bez dogovorene formule za popunu Doma naroda formiranje vlasti u FBiH će biti usporeno.

- Kako pratimo politički razvoj u ovoj zemlji svjesni smo da ima podjela i nakon izbora - kazao je Inzko.

Dennis Hearne, prvi zamjenik visokog predstavnika je kazao da su se članovi Upravnog odbora PIC-a sastali sa članovima Predsjedništva BiH, ali da je Milorad Dodik napustio sastanak zbog postavljene zastave Bosne i Hercegovine u dvorani Predsjedništva, što je u skladu sa Zakonom o zastavi BiH. Dodik je, rekao je Hearne, tražio da u dvorani bude postavljena zastava i Republika Srpska, ali da tako nešto ne bi bilo u skladu sa Zakonom o zastavi BiH.

Odgovarajući na pitanje u svezi odlaska Dodika sa sjednice visoki predstavnik Valentin Inzko je kazao da se Dodik rukovao sa svima i srdačno pozdravio.

- Osjetio sam to kao korektno i srdačno. Rukovao se i s američkom veleposlanicom. Onda je predao Komšiću predsjedavanje i napustio je sastanak. U prostoriji je bila samo zastava BiH, a on je kazao da tu treba biti i zastava FBiH i RS. Zakon postoji i on je eksplicitan. To se može mijenjati, ali taj zakon je sada na snazi - kazao je Inzko.

Na pitanje zašto je Rusija izdvojila mišljenje na sjednici Upravnog odbora PIC-a, Hearne je kazao da je Rusija vrlo aktivan član i potpuno su uključeni u sve rasprave.

- Oni su odlučili da imaju nekoliko rezervi prema komunikeu. To su i ranije radili, a za dalje komentare morate se obratiti ruskom veleposlaniku.

Incko je potcrtao da je vanjska politika u ingerenciji države.

- Dakle, o tome ne odlučuju entiteti - rekao je.

Podsjetio je na Akcijski plan koji je potpisao i Nebojša Radmanović, a koji nije otkazan i tiče se aktivacije MAP-a.

Odgovarajući na pitanja novinara, visoki predstavnik je kazao da su prošla vremena kad je strani faktor u BiH nametao stvari i odluke.

- Ako BiH želi u NATO mora dokazati stupanj zrelosti i pokazati da stvati možete rješavati sami. Međutim, presuda Sejdić-Finci čeka na implementaciju već devet godina. Puno smo pričali o presudama sudova, pa tu je i primjer Mostara i konstitutivnosti Srba u nekim županijama u FBiH - pojasnio je Inzko.

Dodao je da "ipak međunarodna zajednica treba razmisliti o nekom malo drukčijem pristupu BiH, a kako bi se neke stvari ubrzale u BiH".

Komentirajući zahtjev Željane Zovko, hrvatske EU parlamentarke koja je zatražila da joj se dostavi informacije o proračunu i financiranju OHR-a, Inzko je kazao da "ona radi za drugu državu". Prema njegovom mišljenju, kako je kazao, možda iza poruka Zovko postoji neka strategija.

- Rezultat nije bio onakav za HDZ kao što su očekivali i to je možda razlog zbog čega Zovko to radi. Mislim da bi trebalo biti manje frustracija na hrvatskoj strani i možda bi trebalo napraviti neki katalog što to sve u BiH imaju Hrvati kad je riječ o funkcijama na svim razinama vlasti. Mislim da bi onda ova debata bila malo realnija. Da vidimo što Hrvati imaju de facto na županijskoj razini, koliko imaju ministara, kao i na federalnoj razini. Imaju li puno ministara financija, pravosuđa i na državnoj razini vidimo da tko upravlja neizravnim oporezivanjem, koliko postotaka ministara imaju i da onda pričamo o faktičkom stanju, da eliminiramo frustracije - naglasio je Inzko.

Govoreći o eventualnoj odluci Središnjeg izbornog povjerenstva o primjeni popisa iz 2013. godine, Inzko je kazao da Aneks 7. Daytonskog mirovnog sporazuma nije ispunjen te da je potrebno primijeniti popis iz 1991.

Inzko je završio izlaganje rečenicom: "Gdje čeljad nisu bijesna kuća nije tijesna."

 

Povezani tekst:

zovko-zatrazila-podatke-o-financiranju-ohr-a-u-bih

 

/Republikainfo.com/

 

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna