Traži se novi direktor FUP-a, Lukač i prije četiri godine trebao biti umirovljen

Nezavisni odbor Parlamenta FBiH raspisao je danas natječaj za imenovanje novog direktora Federalne uprave policije (FUP), a nakon što je precizno utvrđeno da je aktuelni direktor Dragan Lukač, koji je na ovom položaju proveo dva mandata, stekao uvjete za umirovljenje i izgubio status policijskog službenika.U natječaju je navedeno da kandidati za funkciju direktora policije trebaju imati najmanje tri godine iskustva u činu glavnog inspektora ili višem činu, kao i da nisu članovi nijedne političke stranke niti da su u ime neke stranke bili postavljeni na bilo koju poziciju u organima vlasti u zadnjih pet godina.

Mandat direktora traje četiri godine i može se samo jednom uzastopno obnoviti.

Lukač je, podsjećamo, kako je u utvrdio Nezavisni odbor, službeno s 31. prosincom 2017. godine napunio 44 godine radnog staža i time po sili zakona još prije četiri godine trebao biti umirovljen. No, on je na ovoj poziciji ostao iako ga Vlada nikada nije ni imenovala za direktora, nego je 2015. godine donosena odluka o privremenom rješenju.

On je prije nekoliko mjeseci najavio da će se povući s te pozicije zbog bolesti, ali ostavku nije podnio. Ni ministar FMUP-a Aljoša Čampara nikada nije prijedlog Nezavisnog odbora poslao na Vladu da bi se Lukač smijenio.

(Izvor: Dnevni Avaz)

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna