Dodik napustio sastanak sa PIC-om jer u dvorani nije bila zastava RS-a

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik napustio je današnji sastanak sa izaslanstvom Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) jer, kako se doznaje, u dvorani na kojoj se isti održavao, nije postavljena zastava entiteta Republika Srpska. Ovime se nastavlja sapunica oko zastave RS-a, entiteta iz kojeg je biran i dolazi aktualni predsjednavajući i član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.Sarajevski mediji pišu da je Dodik jutros od stručnih službi zatražio da se zastava entiteta postavi na bilo kojem mjestu u dvorani gdje se održava sastanak, poručujući da on ne inzistira da zastava RS-a stoji uz zastavu BiH.

Izaslanstvo Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) prije održavanja sastanka upozorila je Predsjedništvo BiH da prilikom susreta ispoštuje Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine, a koji jasno kaže da se zastava BiH koristi prilikom svih službenih, međunarodnih posjeta te eksplicitno da se "druge zastave iz BiH neće isticati zajedno sa zastavom BiH".

Također, a kako izvješćuje sarajevski Klix.ba, policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova RS-a koji osiguravaju Dodika, ni danas nisu uspjeli ući naoružani u zgradu Predsjedništva BiH s obzirom na zabranu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Dodik je na početku sastanka pozdravio prisutne i onda kazao "nisu stečeni uvjeti za njegovo prisustvo na sjednici jer nema zastave RS".

Dodik je kao razlog napuštanja naveo da nisu ispunjeni osnovni uvjeti za njegovo održavanje, jer na sastanku nije mogla biti istaknuta zastava Republike Srpske.

"BiH je po ustavu državna zajednica sastavljena iz dva entiteta i Republika Srpska je njen dio i, prema tome, zastava mora biti istaknuta.

"Imajući u vidu da se u ovim prostorijama nalazi zastava BiH i FBiH, da se nađe i zastava Republike Srpske, koju je potvrdio Ustavni sud BiH. Pošto ti uvjeti nisu ispunjeni, moje prisustvo nije moguće. Želim vas pozdraviti, došao sam da vidite da ne stvaram problem. Јa ću vas pozdraviti i spreman sam s vama na razgovor bilo gdje. Јa sam u susjednom uredu", rekao je Dodik izaslanstvu Vijeća za provedbu mira.
/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna