SAVJETNIK MINISTRA BRANITELJA - Uhićen Ramiz Dreković zbog zločina na Srbima Kalinovnika

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA, na području Sarajeva, lišili su slobode osumnjičenog Ramiza Drekovića, nekadašnjeg zapovjednika 4. korpusa Armije RBiH, zbog sumnje na zločine nad Srbima u Kalinovniku. Dreković je nakon umirovljenja bio savjetnik nekadašnjeg premijera FBiH Nedžada Brankovića, a nakon toga i savjetnik aktualnog federalnog ministra za pitanja branitelja Salke Bukvarevića.Kako je priopćeno iz Tužiteljstva BiH, osumnjičeni Dreković je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen je da je u svojstvu nekadašnjeg zapovjednika 4. korpusa Armije RBiH, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Osumnjičeni se tereti da je u proljeće 1995. godine, izdao izravnu, strogo povjerljivu zapovjed artiljerijskim jedinicama na širem području općine Konjic,  da izvrše neselektivno granatiriranje mjesta Kalinovik, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti.

Nakon izdane zapovjedi, artiljerijske jedinice ARBiH izvršile su granatiranje iz artiljerijskih oruđa velike razorne moći, u više navrata, tijekom svibnja i lipnja 1995. godine, te je uslijed eksplozije granata, ubijeno dijete u dobi od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba, te granatiranjem prouzročeno veliko razaranje imovine i objekata. 

Osumnjičeni se tereti za kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Ramiz Dreković rođen je 10. svibnja 1956 godine u Tutinu u Srbiji.

Nakon što bude priveden postupajućem tužitelju, osumnjičeni će biti ispitan i nakon toga će biti donesena odluka o daljnjim aktivnostima u predmetu.

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna