HDZ BiH i SNSD i službeno partneri i pozivaju Bošnjake

Kako su predsjednici stranka Dragan Čović i Milorad Dodik kazali, više su nego zadovoljni ostvarenim rezultatima budući da su obje stranke osvojile više glasova nego u ranijim izbornim ciklusima.

 SNSD i HDZ BiH će zajednički raditi na formiranju vlasti od županijske do državne razine, poručeno je sa sastanka izaslanstava ovih stranaka predvođene liderima Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem koja su razgovarala danas u Istočnom Sarajevu o formiranju vlasti nakon Općih izbora.

Kako su predsjednici stranka kazali, više su nego zadovoljni ostvarenim rezultatima budući da su obje stranke osvojile više glasova nego u ranijim izbornim ciklusima. Napomenuli su da je ovo jedan u nizu sastanaka, ali su i naglasili da sve što su danas dogovarali nije protiv trećeg te su pozvali reprezentativnog predstavnika Bošnjaka da zajednički sudjeluje u vlasti te rješavanju nagomilanih pitanja.

Lider SNSD-a Milorad Dodik smatra kako politički predstavnici moraju preuzeti odgovornost za procese u državi i raditi na uspostavljanju uspješne BiH, ponovno zagovarajući ukidanje Ureda visokog predstavnika u BiH te iznoseći niz osuda prema međunarodnoj zajednici i kazavši da je BiH predugo pod patronatom.

Dodik je naglasio kako je suradnja dvije stranke dugogodišnja i da dobro funkcioniraju te da su se partneri ponašali u skladu s dogovorima i odlukama, najavljujući da će se i sada zalagati za to da BiH što prije dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, ali i da se ojača suverenitet BiH.

Istaknuo je potrebu da se izmijeni Izborni zakon čije manjkavosti su se, kaže, i u ovom izbornom procesu pokazale, napominjući da će koordinirati sve aktivnosti u funkciji napretka na svim razinama u BiH, ali u skladu s Ustavom i ustavnim uređenjem BiH, s dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Dodik kaže da su oni spremni formirati vlast u Republici Srpskoj već do kraja ovog mjeseca, ali kada je u pitanju Federacija BiH, lider SNSD-a najavio da neće dozvoliti konstituiranje Doma naroda Federalnog parlamenta dok se ne popuni Klub Srba.

''To nije ultimatum nego ustavna obveza'', kaže Dodik, koji je dodao da je na današnjem sastanku razgovarano kako uspostaviti konstitutivnost Srba u kantonima gdje to do sada nije ostvareno u skladu s Ustavom. Predsjednik HDZ-a Dragan Čović kazao je da je važno uspostaviti dobru suradnju među strankama koje mogu osigurati stabilnu većinu, kazavši da je na državnoj razini u posljednje dvije godine napravljen zastoj zbog nepostojanja stabilne parlamentarne većine.

Dodao je da postoji jasna suglasnost na putu BiH k Europskoj uniji, ali je podvukao i da je ključni problem riješiti pitanje izmjena Izbornog zakona kako se više nikada ne bi došlo u situaciju da jedan narod drugom bira predstavnike. Napomenuo je da je HDZ BiH ostvario najbolji izborni rezultat u posljednjih 20 godina, ali uz sve to, kako je kazao, ''nemate hrvatskog člana Predsjedništva BiH, no to je realnost koju treba sagledati realno jer je ovakav izbor nelegalan, neustavan i nelegitiman''.

Na pitanje novinara hoće li o formiranju vlasti razgovarati sa SDA, Čović je kazao da je već razgovarao s liderima SDA i SBB-a, Izetbegovićem i Radončićem, te da će se razgovori nastaviti s ciljem formiranja stabilne parlamentarne većine. U izaslanstvu HDZ-a bili su, između ostalih, Vjekoslav Bevanda, Borjana Krišto i Marinko Čavara, a u izaslanstvu SNSD-a su, između ostalih, Željka Cvijanović, Nebojša Radmanović, Staša Košarac, Sredoje Nović i Zoran Tegeltija.


(Izvor: FENA)

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna