ISIS PREUZEO ODGOVORNOST ZA TERORISTIČKI NAPAD U MELBOURNEU Terorist je imao 31 godinu i bio iz Somalije, htio je auto pretvoriti u bombu

Policija je pronašla boce s plinom u automobilu kojeg je vozio muškarac koji je danas izveo teroristički napad u australskom Melbourneu.


 

Podsjetimo, nakon što se zabio automobilom u trgovinu, izašao je van i nožem počeo napadati prolaznike i policajce. Policija ga je pritom upucala, a napadač je umro u bolnici. Ovaj se incident tretira kao teroristički napad, priopćila je australska policija. U ovom je napadu poginula jedna osoba, a još dvije su ranjene.

Napadač, inače Somalijac koji je devedesetih došao u Australiju, i neki članovi njegove obitelji već su bili poznati  policiji i obavještajnim službama zbog terorizma i drugih prekršaja, a sada je odgovornost za napad preuzela teroristička skupina ISIS, javlja Independent. Putem svoje novinske agencije Amaq objavili su da je ovaj napadač bio jedan od njihovih boraca. Policija nije objavila njegov identitet, a zna se tek da je imao 31 godinu.


Policija je najprije bila pozvana zbog požara automobila, no kad su policajci došli, terorist naoružan nožem ih je odmah napao. Prolaznici su uspjeli snimiti sukob dvojice policajaca i napadača. Nožem je krenuo prema policajcima koji su ga pokušavali odvratiti suzavcem i šokerom, a pokušao im je pomoći i jedan od slučajnih prolaznika koji je prema napadaču pogurao kolica iz trgovine. Naposlijetku je jedan od policajaca izvukao pištolj i pucao u napadača. Pogodio ga je u prsa, a on se potom srušio. Dvojica policajaca su zadobila tek nekoliko posjekotina i dobro su.
 

Napadač je prije toga ranio još tri osobe, od kojih je jedna preminula a dvije žrtve u dobi od 26 i 58 godina su još u bolnici. Smatra se da njihove ozljede nisu opasne po život.

Svjedoci su opisali i da su vidjeli kako je napadač bacio neki predmet prema automobilu, što je izazvalo požar. Policija još nije potvrdila njegove namjere i motiv napada, no kažu da mu je namjera najvjerojatnije bila pretvoriti automobil u bombu.

Zna se da je napadač imao i druge manje prekršaje poput posjedovanja marihuane i prometnih prekršaja, no obavještajnim je službama bio poznat od prije.

Australski premijer Scott Morrison je ovaj napad nazvao 'zlim i kukavičkim' činom i dodao da Australija neće biti zastrašena takvim napadima terorista.

(Izvor: Jutarnji list)

Komentari:

No comment.

Glasajte zbog nas

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna