Hrvatska predsjednica novinaru zgrabila mikrofon

Reporter N1 Hrvoje Krešić ispitivao je predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović o odustajanju od odlaska u Marakeš gdje bi se trebao usvojiti Globalni kompakt koji regulira pitanje legalnih migracija.Predsjednica je odgovarala na pitanje novinara o Globalnom kompaktu i razlozima njenog odustajanja od putovanja u Marakeš, a na inzistiranje reportera N1 Hrvoja Krešića na pojašnjenju njezinih odgovora o promjeni stava oko Marakeškog sporazuma, i njegova potpitanja, rezultirala su time da mu je predsjednica zgrabila mikrofon kako bi mu odgovorila.

Ova vijest preplavila je medije u ponedjeljak, a video možete pogledati OVDJE.

Inače, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je oštro osudila djelovanje Ministarstva vanjskih i europskih poslova zbog toga što nije izvijestilo javnost o Marakeškoj deklaraciji o zakonitim migracijama i što sada izaziva prijepore oko toga dokumenta.

Jutarnji list u ponedjeljak je, podsjetimo, objavio pismo što je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u kolovozu poslala glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Antoniju Gutteresu u kojem, među ostalim stoji da joj je iznimno drago što će sudjelovati na usvajanju dokumenta o migrantima u Marakešu.Tri mjeseca kasnije, promijenila je mišljenje i odustala od odlaska u Marakeš.

Zašto?

'Od toga ne bismo trebali stvarati novi ideološki prijepor', kazala je.

Pitanje migracija može se riješiti globalnim dogovorom na globalnoj razini, podsjetila je. ''Držala sam da će Marakeški sporazum regulirati dio tih pitanja, i u u kolovozu sam poslala poruku glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Antoniju Gutteresu da ću doći u Marakeš. U međuvremenu se dogodilo niz promjena, ispalo je da ne postoji globalni dogovor o migracijama...

'Umjetno kreirano pitanje'

Sve više država odustaje od toga, ne povodim se za SAD-om, Austrijom... već interesima Republike Hrvatske. Ne želim se opravdavati oko toga, ovo je umjetno kreirano pitanje da bi se skrenula pozornost s važnih pitanja u Hrvatskoj. Pravi problemi su, kaže predsjednica, Uljanik, ljudi koji rade i ne primaju plaću te iseljavanje mladih. Problem iseljavanja mladih, istaknula je predsjednica, neće se riještiti Globalnim kompaktom.

Predsjednica je prebacila odgovornost na Ministarstvo vanjskih i europskih poslova jer je ono trebalo informirati javnost o Globalnom kompaktu i jer je ono bilo nositelj svih poslova oko kompakta.

"Resorno ministarstvo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, ono je koordinator pregovora i nije odradilo svoju zadaću. Umjesto da objavljuju moju korespodenciju, imali su obvezu informirati građane o čemu je riječ, što se potpisuje odnosno ne potpisuje u Marakešu...", poručila je Kolinda Grabar Kitarović i dodala da je ministarstvo obaviješteno da ona neće ići u Marakeš.

"Uz dužno poštovanje svim diplomatima, ministarstvo se treba zbrojiti", poručila je hrvatska predsjednica.

Njemački ekstremistički list oduševljen hrvatskom predsjednicom ‘Jedino Kolinda zna pomusti kravu’

Compact u tekstu navodi kako se predsjednica hvalila svojim seljačkim korijenima i kako je ona vjerojatno jedina predsjednica zemlje u NATO savezu koja zna pomusti kravu.

Reakcije na odluku hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da neće ići u Marakeš na potpisivanje Globalnog sporazuma o migracijama ne jenjavaju. Njemački ekstremistički medij Compact objavio je na svojim internetskim stranicama članak o hrvatskoj predsjednici gdje su iskazali opće oduševljenje njezinom odlukom smatrajući kako to znači da Sporazum neće biti potpisan.

Compact se smatra neslužbenim glasilom ekstremističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD).


/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Glasajte zbog nas

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna