HNS ne prizna Komšića, a i Ured hrvatskog člana Predsjedništva sada je ured HNS-a

Na današnjoj sjednici hrvatskog narodnog sabora (HNS) zaključeno je da Željko Komšić nije legitimni hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH, te njegov izbor predstavlja grubo kršenje Ustava BiH i Daytonskog sporazuma naročito imajući u vidu njegovo negiranje konstitutivnosti kao temeljnog ustavnog načela na kojem je ustrojena BiH.Hrvatski narodni sabor u svim budućim aktivnostima nastupa kao jedinstven politički blok hrvatskog naroda u BiH
Predsjedništvo HNS smatra kako su stranke HNS-a, sukladno rezultatima izbora, jedini nositelj hrvatskog izbornog legitimiteta nakon Općih izbora 2018.

Predsjedništvo HNS smatra kako Željko Komšić nije legitimni hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH, te njegov izbor predstavlja grubo kršenje Ustava BiH i Daytonskog sporazuma naročito imajući u vidu njegovo negiranje konstitutivnosti kao temeljnog ustavnog načela na kojem je ustrojena Bosna i Hercegovina.

Njegov izbor je, ne samo čin grubog kršenja hrvatskih ustavnih i konstitutivnih prava, nego i rušenje temelja Bosne i Hercegovine. Za Hrvate to više nije samo političko i ustavnopravno pitanje, nego pitanje nacionalne slobode, dostojanstva, samobitnosti i opstojnosti.

 Stoga je Predsjedništvo HNS jednoglasno opredjeljeno da HNS u svim budućim aktivnostima nastupa kao jedno tijelo, odnosno jedinstven politički blok hrvatskog naroda u BiH.
Predsjedništvo HNS smatra kako u ovom trenutnu ne postoje ustavni i zakonski uvjeti za implementiranje izbornih rezultata.
Pozivamo legitimno izabrane predstavnike ostala dva konstitutivna naroda kao i predstavnike međunarodne zajednice da zajednički postignemo dogovor oko Izmjena Izbornog zakona BiH na načelima legitimnog predstavljanja na svim administrativno političkim razinama, sukladno odluci Ustavnog suda BiH. Predsjedništvo HNS još jednom naglašava neupitnu opredjeljenost za europsku budućnost Bosne i Hercegovine", ističe se u zaključcima sa sjednice.

Također, na današnjoj sjednici HNS-a donijeta je odluka da prostorije u Ulici Nikole Šubića Zrinskog, koje su posljednje dvije i po godine bile Ured člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, ubuduće postaju sjedište HNS-a. ranije sjednice HNS-a odvijale su se u središnjici HDZ-a BiH.

Inače, Ured člana Predsjedništva BiH u Mostaru otvoren je 11. travnja 2016. godine, a bio je smješten u Ulici Nikole Šubića Zrinskog, u obnovljenom objektu s privatnim vlasništvom. Koristio ga je Dragan Čović za svoje obveze člana Predsjedništva BiH.


/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Ratovanje tuđom djecom

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna