SANADER OSUĐEN ZA RATNO PROFITERSTVO Bivšem hrvatskom premijeru 2 godine i 6 mjeseci, a mora vratiti i 3,6 milijuna kuna

Ivo Sanader, bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu proglašen krivim za uzimanje provizije u ponovljenom suđenju u predmetu Hypo.Za zloupotrebu položaja zamjenika ministra vanjskih poslova i ratno profiterstvo kazna iznosi 2 godine i šest mjeseci, a mora vratiti i 3,6 milijuna kuna.

Zanimljivo je da je presudu objavila sutkinja Jasna Galešić koja će objaviti i drugu presudu vezanu uz slučaj HEP- DIOKI, a koja bi trebala biti poznata iza 14 sati.

U aferi Hypo USKOK tereti Sanadera da je sredinom 90-ih kao tadašnji zamjenik ministra vanjskih poslova primio 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke prilikom ishođenja kredita za hrvatska veleposlanstva. Optužen je za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, odnosno za ratno profiterstvo. Na prvom suđenju Sanader je koncem 2012. bio proglašen krivim i osuđen na tri i pol godine zatvora, a Vrhovni sud mu je tu kaznu smanjio za pola godine. No, kako smo naveli, Ustavni sud ukinuo je tu pravomoćnu presudu, smatrajući da u prvom redu nije dovoljno obrazloženo pitanje mogućeg nastupanja zastare, kao ni ratno profiterstvo.

U drugom predmetu zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo optužilo je Sanadera i Ježića da su potaknuli bivšeg predsjednika uprave HEP-a, sada pokojnog Ivana Mravka da Ježićevim tvrtkama Dioki i Dina tijekom 2008. i 2009. mimo propisanih pravila i procedure prodaje struju po nižim cijenama. Tako je HEP, prema optužbi, oštećen za oko 3,8 milijuna kuna. Optužnicom je obuhvaćen i kredit od 15 milijuna kuna koji je HEP odobrio Diokiju te prolongirao njegovu otplatu iako je i sam HEP u to vrijeme bio u teškoj financijskoj situaciji. Ovaj je postupak dugo bio “na čekanju” zbog zdravstvenih problema Ivana Mravka, ali i Roberta Ježića.(Izvor: Jutarnji list)

Komentari:

No comment.

Glasajte zbog nas

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna