Vijeće Europe raspravljat će o BiH i izboru Komšića

Uključivanje Bosne i Hercegovine u raspravu Europskog vijeća na današnjem dijelu redovnog samita desilo se na zahtjev hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, međutim više detalja od onoga što je Plenković kazao hrvatskim novinarima za sada je nepoznato. Europski dužnosnici posebno oni iz Europske komisije i Europskog vijeća, prilično su šutljivi na ovu temu.Za N1 je do sada stigao samo kratki odgovor iz ureda predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska. "Možemo potvrditi da je premijer Plenković stavio ovo pitanje na dnevni red samita. Za sada nemamo više informacija koje možemo dati javnosti. Naše shvaćanje je da će cijelu stvar sada preuzeti visoka predstavnica gospođa Mogherini", rečeno je za N1 u uredu Donalda Tuska.

Podsjetimo, hrvatski premijer Plenković kazao je ranije danas da su njegove stavove o tome kako je izborom Željka Komšića u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine "izigrano slovo i duh Daytonskog sporazuma" podržali premijer Mađarske Orban, premijer Bugarske Borisov, predsjednik Francuske Macron, premijer Španjolske Sanchez te već spomenuta visoka predstavnica za vanjsku politiku EU Federica Mogherini.

U Bruxellesu se također moglo čuti da će na zahtjev Hrvatske o izborima u Bosni i Hercegovini nakon objave službenih rezultata izbora raspravljati Vijeće za vanjske poslove Europske unije, a nakon toga možda i Europsko vijeće koje čine šefovi država i vlada zemalja članica Unije.(Izvor: N1)

Komentari:

No comment.

Grožđe na vrbi

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna