Aluminij od NOS-a dobio sedam dana, ali zašto ministrica i dopremijerka ne uplaćuje novac JP EP HZ HB kada ima suglasnost premijera Novalića?

Aluminij d.d. Mostar uspio je, manje od sat vremena prije isteka roka za prijavu novoga 'voznog reda' Neovisnomu operatoru sustava u BiH, dogovoriti opskrbu tvornice električnom energijom za razdoblje od sljedećih tjedan dana, kupivši tako bitno vrijeme za preživljavanje do onih ključnih koraka koje mora poduzeti Vlada Federacije BiH, priopćeno je iz Aluminija.- Razgovori s našim partnerima i dobavljačima ne prestaju, naši timovi gotovo da i ne napuštaju Aluminij, još od petka. Sposobnošću i snagom našega stručnog tima, u ovomu vremenu kriznoga upravljanja tvornicom, osigurali smo nam još tjedan dana života. Opskrbljivačem nam opstaje naša supsidijarna tvrtka AL Trade. Međutim, ovo je samo "flaster" rješenje, dugoročno smo i dalje u iznimno kritičnomu stanju, nelikvidni i u nemogućnosti nastaviti podnositi financijske terete pod ovim burzovnim uvjetima, odnosno u okolnostima povijesnih rekorda cijene el. energije i glinice. Vlada FBiH na toj sjednici u petak, za koju smo se nadali da će biti održana i ranije, mora donijeti vitalne odluke ili je sunovrat Aluminija danas samo odgođen – komentirao je v.d. direktora Društva Dražen Pandža, zahvalivši se domaćim poslovnim partnerima bez čije pomoći dogovoreni aranžman ne bi bilo moguće provesti u djelo.

Podsjećamo, NOS BiH još je sinoć trebao dati nalog Elektroprijenosu BiH za iskapčanje Aluminija s elektroenergetske mreže, u prvomu redu zbog nepostojanja opskrbljivača mostarske tvornice od 15. listopada. Aluminij je jučer uspio kupiti dodatnih 24 sata života, jednodnevnim ugovorom za nabavu električne energije, a danas je, u posljednji trenutak, dogovorena opskrba za jedan tjedan.

- Grčevita borba se nastavlja i, kako pred naših uznemirenim djelatnicima, zabrinutim poslovnim partnerima, tako i pred cijelom javnosti, dužni smo nastaviti vršiti snažan pritisak na entitetsku vlast, jer je ona dužna izvršiti svoje obveze, sukladno Aneksu 8 na naš međusobni sporazum. To snaži subvencioniranje naše nabave struje koje će nam omogućiti da nastaviti disati, preživimo i stabiliziramo tvornicu – proučio je Pandža.

Službenoga odgovora iz Vlade FBiH Aluminij još uvijek nije dobio", stoji u priopćenju iz Aluminija.

Međutim, na upit reportera N1 o posljednjim događanjima u Aluminiju, Čović je poručio da je ovaj bh. gospodarski gigant strateško pitanje Bosne i Hercegovine.

"Aluminij zadnjih 10 godina prolazi svojevrsnu katarzu zato što nemamo institucije koje štite strateške grane industrije. Aluminij danas mora kupovati struju na jednoj tržišnoj utakmici. Dostigli smo jednu razinu koja se ne može podnositi na takav način i oko toga ćemo se morati opredijeliti. Naravno, danas ni sutra neće biti isključena struja Aluminiju, ali sva tijela koja danas imaju odgovornost i sve politike koje to prate morat će ponuditi jedno dugoročno rješenje", naveo je Čović u odgovoru na pitanje reportera N1.

No, kako doznaje Patrija federalna ministrica financija FBiH Jelka Milićević dobila je saglasnost federalnog premijera Fadila Novalića da uplatio dio sredstava na račun JP Elektroprivreda HZHB kako ne bi došlo do isključenja električne energije tvrtci Aluminij Mostar.

„Dovoljno je da ministrica sazove telefonsku sjednicu Vlade. Dobila je obećanje da će Vlada podržati da se na račun Elektroprivrede HZHB uplate interventna sredstva kako Aluminij ne bi ostao bez električne energije, dok se ne iznađe konkretno rješenje. Nepoznato je zbog čega ministrica još uvijek ne koristi te mjere“, rekao je visoki izvor Parije iz Vlade Federacije BiH, podsjećajući da je dug Aluminija prema Elektroprivredi HZHB u ovom trenutku oko 184 milijuna KM.

U Vladi je nedavno iza zatvorenih vrta održan i sastanak čelnih ljudi Aluminija, JP HZ HB te dobavljača i kupaca Aluminija. Tom prilikom zaduženi su Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije te Federalno ministarstvo financija da razmotre mogućnosti osiguranja sredstava kod banaka za Aluminij u svrhu nabavke električne energije i sirovina nužnih za proces proizvodnje u toj tvrtci, a Upravi Aluminija je naloženo da aktivira sve mogućnosti uštede./Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Glasajte zbog nas

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna