Sektor veći od brodogradnje: Je li vrijeme za legalizaciju prostitucije? 'Kažnjavaju žene, a imena muškaraca - katolika i domoljuba taje'

Procjenjuje se da u Hrvatskoj radi oko 6.700 prostitutki, a klijenata je između 75.000 i 100.000. Afera Kum i slučaj Pančo osim curenja informacija iz policijskih istraga otvorili su i jedno drugo, za zdravlje nacije mnogo važnije pitanje - legalizacije prostitucije. Riječ je o djelatnosti koja po nekim procjena zapošljava oko 6.700 ljudi što je više nego u  cijeloj hrvatskoj brodogradnji, a u Vladi nikad nisu održali ni jedan jedini sastanak na tu temu, izvješćuju Vijesti.rtl.hr.Riječ je o radnicama koje pružaju usluge za više od 100.000 građana, a u teškim trenucima često znaju biti jedini oslonac hrvatskoj eliti koja vodi državu i društvo. Zauzvrat nemaju pravo na zdravstveno staž, mirovinsko, socijalno, a pola zarade moraju davati svojim svodnicima. Doduše ima onih koji smatraju da prostituciju baš zato ne treba legalizirati jer država od poduzetnika uzima više od svodnika. 

 Dvije minute. Toliko mi je trebalo da preko seksi oglasnika nađem broj koji u Zagrebu vodi do erotske masaže. Jasno je da prostitucija u Hrvatskoj buja, iako je ilegalna.
300 kuna vesela masaža, 500-tinjak eura za poznatu damu u elitnoj ponudi. Procjenjuje se da u Hrvatskoj radi oko 6.700 prostitutki, a klijenata je između 75 i 100 tisuća. No, tko štiti žene koje se podvodi? Baš nitko, a najmanje država. Zato aktivisti upozoravaju kako je u 2018. došao trenutak da se prostitucija ne legalizira, ali službeno uredi.

"Na način da se žene u prostituciji dekriminaliziraju. Svjedočili smo i sada da se žene u prostituciji kažnjavaju za ono što rade, ali se imena vrlih muškaraca, katolika i domoljuba taje, dok se rijetko kažnjavaju i svodnici", kazala je Rada Borić, aktivistica za ženska prava.

I u aktualnoj aferi imena svih sudionica su javno obznanjena, dok se imena klijenata štite. Među njima, zna se, ima i političara, ali pitanje dekriminalizacije u politici gotovo se nikada ne poteže. U redovima SDP-a za to se davno zalagao Šime Lučin, a prije 15-tak godina sindikalac Boris Kunst koji je kasnije prešao u HDZ. Evo što Kunst kaže danas.

"Ja sam nudio raznih rješenja, čak i verziju zakona, no tad je bilo velikih moralista koji su smatrali kako to pitanje nije uopće umjesno postavljati. Tako je i dan-danas", rekao nam je Boris Kunst, bivši saborski zastupnik.

Osim u Hrvatskoj, prostitucija je ilegalna i u drugim zemljama bivše Jugoslavije, osim  Makedonije. Ilegalna je i u Albaniji, kao i na istoku. Međutim, razvijena Europa ne kažnjava prostitutke. Norveška, Švedska, Island, Irska i Francuska imaju poseban model prema kojemu je u prekršaju klijent, ali žena je zaštićena. Prostitucija je legalizirana i službeno uređena u Nizozemskoj, Njemačkoj,  Švicarskoj, Austriji, Mađarskoj, Grčkoj i Turskoj.

U obližnjem austrijskom bordelu RTL-u su potvrdili kako Hrvati tamo jako rado zalaze. Bordel, primjerice, ima i direktoricu marketinga. "Cijenu koju mušterije plaćaju djevojkama dogovaraju s njima, ali ono što znam jest da djevojke naplaćuju najmanje 70 eura za pola sata", izjavila je Svetlana, direktorica marketinga bordela u Austriji.

Postoje i nelogična rješenja u kojima država svjesno zatvara, ali samo jedno oko.

U Portugalu, Španjolskoj, Belgiji, Italiji, Češkoj i nekim istočnim i južnim zemljama, prositucija je legalna, ali ne i svodništvo i država nije na sebe preuzela regulaciju tržišta. Kako to izgleda uvjerio sam se i sam kad sam prije dvije godine radio reportažu o prostituciji u Pragu. Svodnici dame nude na svakom koraku.

Postoje i uređeni bordeli gdje je sve legalno, a zapravo nije. Ako netko dođe ovdje i kaže kako želi seks, on to, naravno, prema zakonu ne može dobiti?

"Može provesti vrijeme s našom djevojkom u privatnoj sobi. Pola sata ili sat, koliko god želi. Može s njome činiti što god želi, što se događa u sobi, tiče se djevojke i gosta", objasnio je Thomas David, voditelj bordela.

Barem svi znaju gdje se točno i što događa, čak i ako se država pravi slijepa. Međutim, u Hrvatskoj se prostitutke službeno ne može zaštititi, već samo kazniti. Finu gospodu koja naručuje štiti se na sve načine, dok je i za državu naručena žena samo - kurva.


(Izvor: Vijesti.rtl.hr)

Komentari:

No comment.

Izvor sukobi i nezgode jednog naroda

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna