DANI AGONIJE ZA ALUMINIJ - Pokreće se gašenje proizvodnje, Elektroprivreda HZ HB pred odlukom o prestanku isporuke struje

Mostarski aluminijski div, suočen s posljedicama visoke cijene sirovina i povećanja cijene električne energije, počinje proces smanjivanja-gašenja, proizvodnih kapaciteta. Planovi o proširenju i unaprijeđenju proizvodnje sada su u sjeni jer Aluminij proživljava agoniju i za spas ima još samo pet dana.Alarmantno intoniran dopis o teškom stanju u tvrtci uputio je vršitelj dužnosti direktora Aluminija d.d. Mostar svim razinama vlasti u BiH, FBiH, županijskim vlastima, Gospodarskoj komori, ali i Vladi Republike Hrvatske, premijeru Andreju Plenkoviću i predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

Ovo je višegodišnji problem mostarskog Aluminija koji se ne rješava, ali i zbog kojeg redom "padaju" uprave.

Kako Republikainfo doznaje, zbog teškog stanja u Aluminiju d.d. Mostar i nelikvidnosti Društva, ovih dana vođeni su mučni razgovori s Upravom JP Elektroprivreda HZ HB o produžetku ugovora o opskrbi električnom energijom. Neslužbene informacije govorile su da Aluminij, odnosno, AL TRADE, Aluminijeva supsidijarna tvrtka za trgovanje električnom energijom,  ima rok za uplatu dijela dugovanja do srijede, 10. listopada, no najnovije informacije govore da je taj rok produžen do ponedjeljka, 15. listopada.

O posljedicama s kojim bi se suočio Aluminij i njegovih 900 uposlenih ne treba ni govoriti, a o svemu su upoznati i sindikati ove tvrtke koji, kako se doznaje, namjeravaju prosvjedovati u Sarajevu ispred zgrade Federalne vlade.

Iz JP Elektroprivreda HZ HB za Republikainfo je potvrđeno kako se razmatra opcija prekida suradnje.

"Javnosti je poznata činjenica da je Aluminij d.d. Mostar promijenio opskrbljivača za 2018. godinu, te da JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar nema Ugovor o opskrbi s Aluminijem d.d. Mostar. Također je javnosti poznato da je tržište električne  energije otvoreno, i da Aluminij d.d. Mostar u svom sastavu ima tvrtku licenciranu za trgovanje energentima, i naša suradnja u 2018. godini je kao i sa svim drugim licenciranim trgovcima u BiH. S obzirom da tvrtka Aluminij trade d.o.o. Mostar, kao licencirani trgovac, ne izmiruje tekuće obveze prema JP EP HZ HB d.d. Mostar, naša Uprava razmatra opciju prekida suradnje s navedenim trgovcem električne energije", stoji u odgovoru iz Sektora korporativnih komunikacija JP Elektroprivrede HZ HB na novinarski upit Republikainfo.com. 

 Udio kapitala u Aluminiju d.d. Mostar je sljedeći: 44% udio malih dioničara, 44% udio Vlade Federacije BiH i 12% udio Vlade Republike Hrvatske.

U cijeloj agoniji poslovanja i opstanka ovog važnog poduzeća za gospodarstvo i stanovništvo u Hercegovini snažno je i pitanje političke pozadine: hoće li se u ovakvom aktualnom političkom kaosu u F BiH blagovremeno donijeti spasonosna odluka za Aluminij, s obzirom da Vladu FBiH sačinjavaju i hrvatski ministri te zašto je agonija Aluminija obavijena velom tišine s obzirom na isti problem i iskustva i tijekom mandata prošlog menadžmenta u JP Elektroprivreda HZ HB, kada se alarmiralo i upozoravalo da "platformaška vlast želi isključiti Aluminij", dok su u sadašnje, aktualnom sastavu menadžmenta oba poduzeća (i JP Elektroprivreda HZ HB i Aluminij d.d. Mostar) sada kadrovi bliski HDZ-u BiH?

Vođeni tom logikom, moglo bi se postaviti pitanje tko sada i zašto gasi Aluminij i, unatoč uistinu golemom dugovanju ove tvrtke u iznosu od skoro 200 milijuna KM, opravdano postaviti i pitanje kome i kojem proizvođaču bi se pogodovalo gašenjem Aluminija?

Međutim, pred menadžmentom Aluminija jedan je od najtežih izazova: kako sačuvati tvrtku i radna mjesta.

Pandža: Stanje iz dana u dan sve gore

Sredinom rujna generalni direktor Aluminija Dražen Pandža, u intervjuu za Večernji list BiH, potvrdio je da je uputio  dramatično pismo predsjedniku Vlade FBiH Fadilu Novaliću i dopredsjednici te ministrici financija Jelki Milićević i resornom ministru Nerminu Džindiću upozoravajući kako je ta kompanija u ozbiljnim problemima zbog globalnih poremećaja i nebrige države te zatražio potporu za opstanak ovoga hercegovačkoga giganta za čiju se sudbinu vezuje 10.000 ljudi.

Pandža je kazao da je trgovinski rat SAD-a s EU-om i ostatkom svijeta doveo do nevjerojatnih poremećaja na burzama o kojima Aluminij ovisi jer prodaje metal i kupuje sve svoje sirovine, što, uz porast cijene električne energije, čini nemogućim daljnje poslova­nje. Dodatna blokada Rusalovih elektroliza (sraz Rusije i SAD-a) dovela je do toga da je cijena glinice iznimno visoka i neizdrživa za većinu elektroliza u svijetu. Na te se parametre ne može utjecati, ali FBiH, koja je i suvlasnik 44 posto dionica, mogla bi napraviti okružje da se prebrodi ova kriza.

"To znači diferencirane cijene električne energije, različite iznose naknada za kućanstva i za industriju, podjelu tereta za troškove prijenosa medu izvoznicima i uvoznicima, umanjenje mjera poticanja izvoza energenata i uvođenje snažnih mjera poticanja razvijanja realnoga sektora. Došli smo do prijelomnog trenut­ka kada je uključenje Vlade FBiH u tu problematiku jedini izlaz jer mi prostora za manevar na tom planu više nemamo, a ako ne dođe do promjene ovoga što sam nabrojio, mi dalje ne možemo - eksplicitan je bio Pandža.

Iako je cijena aluminija na Londonskoj burzi metala (LME) u srpnju 2018. bila za 195 američkih dolara viša u odnosu na isti mjesec lani, usporedba cijena triju ključnih Aluminijevih sirovina u istomu razdoblju dovela je do tolikoga nerazmjera da je mostarska tvornica, umjesto profita na poskupljenju metala, na poskupljenju sirovina izgubila ukupno 5,2 milijuna KM i doslovno gubi na svakoj toni proizvedenoga metala. U srpnju je cijena glinice za 190 dolara po toni veća u odnosu na prošlu godinu, kada je bila 307 dolara po toni, a cijena petrol-koksa 515 dolara po toni, dok je lani bila 385 dolara po toni. Tome treba pridodati da je cijena električne energije, s naknadama, premašila strahovitih 70 eura po MWh.

Zemlje u okruženju zbog toga su zaštitile svoju aluminijsku indu­striju. Crna Gora KAP-u osigurava povlaštene cijene struje za trogodišnje razdoblje, a Rumunjska u cijelosti oslobađa ALRO nakna­de za obnovljive izvore energije, u BiH pozitivne primjere imamo samo u RS-u, u kojemu industrija posluje s diferenciranim cijena­ma električne energije. Uz to, Alu­minij samo za naknade državnim regulatorima, obnovljive izvore energije i druge naknade izdvaja 24 mil. KM.

Pandža upozorava kako je u prvom polugodištu 2018. BiH izvezla rekordni 331 milijun KM električne energije, a da istodobno domaća industrija uvozi struju. Vremena za mostarsku kompaniju nema. Potrebne su odlučne odluke za njegov spas.

- Stanje se, nažalost, mijenja nagore iz dana u dan. Uvjereni smo, uzimajući u obzir razumijevanje i pomoć koju su nam dosad pružili, da će čelni ljudi entitetske vlasti prepoznati ozbiljnost trenutka i shvatiti kako više nitko od nas nema luksuz zažmiriti na ono što se upravo zbiva. Nema, kako zarad Aluminija tako i zarad cijele države na koju bi se izravno reflektirao svaki potres s našim golemim poduzećem", zaključio je Pandža.

 

 

(Republikainfo.com/V.S.)

Komentari:

No comment.

Izvor sukobi i nezgode jednog naroda

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna