Skandal se zahuktao: SIP Tužiteljstvu dostavlja 150 prijava krađe identiteta

Središnje izborno povjerenstvo BiH je na sjednici u srijedu donijelo odluku da će Tužiteljstvu BiH uputiti prvi kontingent od 150 prijava građana o tome da su, bez njihovog znanja, prijavljeni za glasanje putem pošte iz inozemstva iako žive u BiH.Pri podnošenju informacije ukazat će se, kako je to istaknuto na 52. sjednici SIP-a BiH, kršenje više odredbi Izbornog zakona, a koje se odnose na izbornu prijevaru.

Predsjednica SIP-a Irena Hadžiabdić, priznala je na sjednici da je problem eskalirao, naročito zbog toga što ne znaju koliko takvih slučajeva još ima. Napomenula je kako je SIP BiH na vrijeme upozoravao na manipulacije, prebacujući odgovornost na druge institucije.

Stručna saradnica za odnose s javnošću SIP-a BiH Maksida Pirić, pojasnila je da je spremna informacija i da će ista danas biti dostavljena Tužiteljstvu BiH.

"Informacija se odnosi na eventualno počinjenje kaznenih djela, a u svezi s prijavom birača koji glasaju putem pošte. Informacija obuhvaća blizu 150 osoba, i to na način da sadrži tri službene zabilješke iz PU Odžak, koja se odnosi na izjave tri osobe da ih je netko mimo njihove volje prijavio za glasanje putem pošte. Potom prijavu jedne fizičke osobe iz Orašja, koji prijavljuje četiri osobe s osobnim podatcima, da ih je netko mimo njihove volje registrirao za glasanje putem pošte, i navodi imena dodatnih 137 osoba bez osobnih podataka za koje te osobe sumnjaju da je njihova izborna volja zloupotrebljena", kazala je Pirić.

Dodala je da informacija, koja će biti dostavljena Tužiteljstvu, također sadrži ono što su dobili iz Gradskof izbrnog povjerenstva Doboj, koja je prikupila osobne podatke od pet osoba koji su u Doboju prijavili da ih je netko mimo njihove volje registrirao za glasanje putem pošte. 

"Informacija također sadrži 50 pojedinačnih prijava osoba koje su se javili CIK-u putem maila ili telefonski, da ih je neko registrovao da glasa putem pošte, a oni to nisu uradili", rekla je Pirić nakon sjednice.

SIP BiH će, prema zaključku sa sjednice, svim gradskim izbornim povjerenstvima dostaviti biračke popis, za konkretnu općinu, birača koji su registrirani za glasanje putem pošte.

"Ti birački popisi su korigirani u smislu podataka, oni sadrže ime, prezime, datum rođenja i mjesto rođenja. Zadužit će se gradska izborna povjerenstva da na pogodan način upoznaju birače, da objave te biračke popise, da evidentiraju sve one koji prijave nakon izlaganja tih popisa da su mimo volje registrirani za glasanje putem pošte, da nas o imenima tih osoba obavijeste najkasnije do 6. listopada, a da ukoliko se takvih osoba pojavi i na dan izbora, da na dan izbora do ponoći dostave informacije SIP-u sa podatcima tih osoba", istaknula je Pirić.

Na sjednici se, uz ostalo, razgovaralo i o informaciji Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu (IDDEEA) o tome da su stotine tisuća birača u BiH bez osobne karte.

Naime, broj važećih osobne karata koje su izdane u BiH osobama starijim od 18 godina ne odgovara broju birača koji bi trebali glasati na izborima 2018. godine.

Član SIP-a Suad Arnautović je kazao da su informacije koje je iznijela IDEEA vrlo opasne, jer se dovodi u pitanje integritet cjelokupnog izbornog procesa.

"Predlažem da organiziramo sastanak s direktorom IDEEA-e, kao i s direktorom Agencije za zaštitu osobnih podataka", kazao je Arnautović napominjući da su te institucije zakonski obvezne da pomažu u izbornom procesu.

Istaknuo je da prije SIP-a BiH postoji odgovornost drugih institucija koje izdaju osobne dokumente.

"Propisana je zakonom uspostava Centra za birački popis. Ovdje imamo nekoliko plasiranih stvari, da se ne zna što je Centar za birački popis. Ne može svatko izdavati dokumente i poništavati osobne dokumente", istaknuo je Arnautović.

"Trebamo raditi zajedno s IDEEA-om na jedinstvenoj metodologiji rada, da nemamo parcijalne radnje. Ako je nešto urađeno nepropisno, ne možemo mi to pokriti", istaknuo je on.

Hadžiabdić je kazala da je čak bilo više od milijun isteklih dokumenata.

"Nisu problem SIP-a nevažeći dokumenti. Informacija nije do kraja lijepo objašnjena javnosti. Za sve to nije odgovoran samo SIP. Mi smo odgovorni za birače izvan BiH. Ali ja ne mogu ispraviti činjenicu da je toliki broj nevažećih dokumenata. Postoje ljudi kojima su istekli dokumenti, koji su otišli iz BiH pa nisu obnovili dokumente", rekla je Hadžiabdić.

Na sjednici SIP-a je pod posljednjom točkom dnevnog reda, šturo nazvanom ostalo, raspravljano o prijavama građana zbog izbornih prijevara. Istaknuto je da je do sada bilo 950 žalbi i da su izvršene provjere u tri općine.

Predsjednica SIP-a Irena Hadžiabdić je kazala da je riječ o sumnji na počinjenja krivičnih djela za koja nisu nadležni. Podsjetila je kako u ranijem periodu prijave Tužiteljsvu nisu polučile konkretne sankcije, kao i da ovaj put procedure provjera traju vrlo dugo.

SIP je, također, nakon dvije godine dobio novog generalnog tajnika. Riječ je o Goranu Miškoviću.

"Dobili smo generalnog tajnika u značajnom trenutku. Bit će to vatreno krštenje. Ako odgovori zadatku u ovo predizborno vrijeme definitivno će biti pravi čovjek na pravom mjestu", kazala je Hadžiabdić.

Također, SIP je usvojio odluku prema kojoj će Centar za brojanje glasova biti stavljen pod videonadzor. Četiri kamere će svo vrijeme pratiti proces. Radi se o pilot projektu koji će se sljedećih godina koristiti i za biračka mjesta.

Na sjednici je ustanovljeno i da 9 od 124 političke stranke nije kršilo zakon. Najavili su da će pokrenuti postupke zbog kršenja Zakona o financiranju stranaka.


(Izbor: Klix.ba)

Komentari:

No comment.

Izvor sukobi i nezgode jednog naroda

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna