Cormack o predizbornoj kampanji: Širi se strah, nacionalizam, populizam, otkazuju debate...to nije demokracija

Predizborna kampanja u BiH je u punom jeku, a analitičari kažu da je, barem sudeći prema riječima koje se mogu čuti, najoštrija do sada. Bosankohercegovački političari u izborni proces ušli su bez nužnih promjena izbornog zakonodavstva, što su teme o kojima je Radio Slobodna Europa razgovarao s američkom veleposlanicom u BiH, Maureen Cormack.Razgovarala: Marija Arnautović/Radio Slobodna Europa

 

RSE: Predizborna kampanja u Bosni i Hercegovini u punom je jeku, ne štede se riječi, a često i uvrjede, analitičari kažu bit će "najprljavija do sada". Kako vi ocjenjujete dosadašnji tijek izborne kampanje?

Cormack: Da, zaista, mi dijelimo zabrinutost za atmosferu koja okružuje ovu izbornu kampanju. Radi li
se o širenju straha, priči o nacionalizmu, populizmu, vrlo je zabrinjavajuće da političari koriste laži i strah kao osnovu za ovu kampanju, umjesto stvarnih činjenica i onih pitanja koja zaista zabrinjavaju građane. Bez obzira radi li se o proizvodnji oružja "za ne daj bože", o odcjepljenju,  govorimo li o različitim pseudopatriotskim temama koje političari izmišljaju... Ne bi ova kampanja trebala biti o tome.

Ono čemu se nadam u ovoj kampanji je da će građani odabrati da se fokusiraju, umjesto ovoga što sam navela, na stvarna životna pitanja: na napredovanje ove zemlje, na razvoj ekonomije, na unaprijeđenje zdravstvenog sektora i sektora obrazovanja, na pitanja koja život znače.

Ono što sam čula u skorije vrijeme, a vezano za izbornu kampanju upravo je suprotno promicanju demokracije i demokratskih vrijednosti. Ono što je potrebno su demokratske debate, ali zabrinjava upravo i ono što sam čula u javnosti, da su neke političke debate čak bile otkazane, debate protivnika. Pri tom se koristi zastrašivanje, širenje straha. I mislim da to definitivno negativno utiče na demokratske procese u zemlji.

Stoga pozivam sve da se u ovoj kampanji fokusiraju na stvarna životna pitanja, da se udalje od ovakve retorike, da više naglaska imaju na ono što se događalo u posljednje četiri godine i na ono što je potrebno kako bi se odgovorilo na stvarna pitanja, umjesto upornog apeliranja na strah i zastrašivanje.

Stoga pozivam građane da 7. listopada izađu na izbore, da daju svoj glas, da daju svoj glas onima za koje smatraju da će ispuniti sva ona očekivanja koja će popraviti njihove živote i omogućiti napredak ove cijele zemlje.

RSE: Bosna i Hercegovina je u predizborni ciklus ušla bez nužnih izmjena izbornog zakonodavstva. Bili ste uključeni u iscrpljujuće pregovore, rješenje se ipak nije našlo. Očekujete li da će u listopadu biti formirana nova vlast?

Cormack: U pravu ste. Mi smo zajednički s Europskom unijom radili na tome da omogućimo dogovor između stranaka kroz pregovore. Kao što sami znate, do rješenja nije došlo. Sada nije jasno na koji će način stranke omogućiti da se ovo pitanje riješi na zadovoljstvo svih. Važno je nakon izbora fokusirati se na tri stvari. Prije svega, pred strankama stoji zadatak da se implementiraju rezultati izbora, na odgovoran i zakonodavan način.

Dugoročno gledano, oni će se definitivno morati vratiti na ova važna pitanja i da Izborni zakon i izborno zakonodavstvo u Bosni i Hercegovini usklade, kako sa europskim standardima, tako i s odlukama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava. A ono što je najvažnije, da se fokusiramo sada na same izbore 7. listopafa i da oni budu održani, slobodni, transparentni i u skladu sa principima demokracije.

RSE: Sjedinjene Američke Države stavile su na crnu listu visokog dužnosnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikolu Špirića zbog korupcije. Ta odluka izazvala je buru reakcija prije svega iz SNSD-a i od predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, pa ste, između ostaloga, optuženi da je to vaš "očajnički korak", te da je to način da se miješate u predizbornu kampanju u BiH? Kako ocjenjujete takve stavove koje smo mogli čuti iz Banja Luke?

Cormack: Ova odluka je odluka državnog tajnika i Ministarstva vanjskih poslova SAD, State Departmenta i zasnovana je na dokazima vezanim za zloupotrebu položaja i korupciju. Ovo je proces koji je trajao nekoliko mjeseci i koji je prolazio detaljnu pravnu analizu.

Postoje navodi da je gospodin Špirić prisvojio osobnu korist dok je obavljao službenu dužnost u okviru Zastupničkog doma Parlamenta BiH. Ovakvi postupci i odluke predstavljaju službenu vanjsku politiku SAD i apsolutno nisu ni na kakav način, vremenski ni na bilo koji drugi način vezani za politička događanja u zemlji.

Naravno, političarima je puno lakše tvrditi da se ovdje radi o mojoj osobnoj odluci. Međutim, radi se o službenoj odluci SAD-a. A ono što nam, zapravo, treba je da vidimo da se svi ozbiljno bave rješavanjem pitanja i borbom protiv korupcije, na svim razinama, na političkoj razini, na razini vlasti i generalno u čitavoj zemlji.

RSE: U svjetlu toga što ste rekli, koliko ove optužbe koje stižu iz SNSD-a možemo posmatrati i kao dio predizborne kampanje, budući da ih je najviše došlo od gospodina Milorada Dodika, koji je također na crnoj listi?

Cormack: Kao što sam već rekla – ono što vidimo na djelu je pokušaj političara da na svaki mogući način odvrate pozornost javnosti od stvarnih važnih pitanja i da je usmjere na ova pitanja koja su manje bitna za njihovu egzistenciju, umjesto da se fokusiraju na ekonomiju i ekonomski razvoj, na omogućavanje socijalnog napretka u zemlji, izgradnji struktura u ovoj zemlji koji će omogućiti bolji život i napredovanje.

RSE: Još jedno vrlo aktualno pitanje za cijelu regiju. Sve češće se pominju nova razgraničenja u regiji poput onog između Kosova i Srbije, a u kontekstu toga i priča što će biti sa cjelovitošću Bosne i Hercegovine, odnosno može li takav potez izazvati domino efekt koji bi se mogao odraziti na RS. Kakav je stav američke administracije po pitanju eventualnog novog pomjeranja granica na Balkanu?

Cormack: Što se tiče politike Sjedinjenih Američkih Država, ona je više nego jasna i dosljedna bila, a to je da ne postoje nikakve paralele između Kosova i Srbije i RS-a. Ono što mi podržavamo kada je u pitanju Kosovo, je definitivno dijalog koji se vodi, za koji smatramo da se treba voditi dok se ne dođe do rješenja koje će biti plod zajedničkog dogovora obiju strana. Mi svakako pozdravljamo ulogu koju Europska unija igra u tim razgovorima.

Što se tiče naše politike, mi smo dosljedni. Naša politika je dosljedna kada je u pitanju podržavanje i posvećenost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Ovo je jedna država koja se sastoji od dva entiteta. Prema Daytonskom mirovnom sporazumu, Bosna i Hercegovina se u svojoj strukturi sastoji od dva entiteta i oni, prema Daytonskom mirovnom sporazumu nemaju pravo na odcjepljenje.

RSE: Više puta, naročito u posljednje vrijeme, upozorili ste da Bosni i Hercegovini nije potrebna nova kriza. No, čini se da je ova zemlja u konstantnoj političkoj krizi. Tko je po vašem mišljenju odgovoran za to?

Cormack: Mislim da građani ove zemlje najbolje znaju tko je odgovoran. Percepcija je takva da se ovdje održava taj osjećaj konstantne krize. Naravno, odgovorni su političari, oni koji žele zadržati postojeće stanje i moć i one dobiti i koristi koje su ostvarili od stanja kakvo jest. Održavanjem takvog stanja sprječavaju i reforme i napredak ove zemlje. Mislim da ova zemlja ima ogroman potencijal, i to sam puno puta rekla. Uz prava djela i pravi način djelovanja ova zemlja u sljedećih pet godina mogla bi ostvariti veliki napredak. Ono što je potrebno ovoj zemlji jesu iskreni i dobri lideri, lideri na koje se zemlja može osloniti i oni koji će je voditi na putu reformi ka boljitku. I ja se zaista nadam da će ovi izbori biti prilika za građane da odbace takvu vrstu retorike i takvu vrstu govora, i da će izabrati one lidere koji će se baviti stvarnim pitanjima i povesti ih naprijed.

Komentari:

No comment.

Izvor sukobi i nezgode jednog naroda

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna