LIDERI ILI MIŠEVI Zašto se bh. političari boje sučeljavanja? Bošnjački redom odustaju, hoće li hrvatski i srpski biti demokratičniji i malo hrabriji?

Prva u ciklusu izbornih debata na N1 televiziji snimljena danas jučer (srijeda, 12. rujan, 2018.) u 12 sati i prikazana isti dan u 20 sati. No, već i sama najava debate izazva reakcije.Kako su izvjestili iz N1, poziv za gostovanje u emisiji ovaj put dobili su svi kandidati za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a prvi je od učešća u emisiji odustao je kandidat Socijaldemokratske partije Denis Bećirović, a potom i Fahrudin Radončić, kandidat Saveza za bolju budućnost. Na koncu, zbog njihovog odustajanja od debate, dolazak je otkazao i kandidat Stranke demokratske akcije Šefik Džaferović.

Kako je priopćeno iz SDA, Džaferović je učešće u debati odbio jer se "izgubila sama svrha debate".

 

Džaferović neće jer neće Radončić i Bećirović

 

"Šefik Džaferović, kandidat SDA za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, neće se večeras pojaviti u TV-debati koju je organizirala televizija N1, jer su njegovi protiukandidati Denis Bećirović i Fahrudin Radončić u posljednji trenutak odustali da se licem u lice suoče s njim.

Bježanjem Bećirovića i Radončića od sučeljavanja sa Džaferovićem pred TV gledaocima izgubila se sama svrha debate. Zbog toga je odlučeno da i Džaferović ne sudjeluje u ovoj emisiji.

Šefik Džaferović je bio spreman doći u debatu i licem u lice argumentirano iznositi svoj program i stavove, ali i braniti osobni integritet, na koji već mjesecima napadaju neki njegovi protukandidati. Spreman je to uraditi u bilo kojem trenutku tijekom kampanje, za razliku od protukandidata, koji su očito procijenili da bi njihova nekredibilnost i nekompetencija u suočavanju sa Džaferovićem bila dodatno potcrtana", priopćeno je iz Press centra SDA.

Radončić: Bez razloga za bježanjem

Nakon što se oglasila SDA, stigla je i reakcija Fahrudina Radončića uz pojašnjenje da nije mogao sudjelovati u emisiji zbog, kako je rekao, susreta sa "dvadesetak stranih novinara".

"Kao super obrazovan čovjek, intelektualac poznat po širokom vokabularu i uspješan poduzetnik, ministar, predlagač više usvojenih zakona, čovjek s impresivnom predratnom, ratnom i poratnom biografijom, Fahrudin Radončić nema niti jedan razlog za bježanje od jednog aparatčika i trećerazrednog političara, koje je imenovala obitelj Izetbegović za kandidata, a ne stranačka većina.

Uostalom, koliko se Radončić boji smotanog Džaferovića, neka SDA pogleda transkripte sa sjednice Državnog parlamenta od 29. kolovoza 2013. godine, kada je Radončić, u funkciji ministra sigurnosti BiH, na sjednici Zastupničkog doma potpuno devastirao nelokventnog i vječito ukočenog Šefika Džaferovića.

Uzimajući u obzir ukupan životni rezultat, Radončiću je ispod razine raspravljanje sa Džaferovićem. Za kanididata i određenu funkciju može se prijaviti svatko, ali to uopće ne znači da je neki anonimus time stekao pravo da ravnopravno raspravlja sa Radončićem.

Uostalom, Press centar SDA zaboravlja da se u prošloj kampanji za Predsjedništvo BiH Bakir Izetbegović nije htio pojaviti niti u jednoj debatnoj emisiji, ali je to svatko protumačio njegovom strateškom odlukom, a ne kukavičlukom ili strahom kako to sada SDA prljavo pokušava podvaliti Radončiću ili Bećireviću.

Zbog objektivnog informiranja gledatelja N1, Radončić je u vrijeme predloženog snimanja emisije imao dvadesetak stranih novinara i to je usmeno objasnio čelnicima N1", priopćeno je iz SBB-a.

O emisiji se na službnoj Facebook stranici oglasio Senad Šepić, kandidat Nezavisnog bloka, koji je sudjelovao u snimanju emisije poručivši da kandidati koji nisu došli na sučeljavanje, "svjesno bježe i ignoriraju javnost".

"Na snimanju emisije danas, pored mene, pojavili su se kandidati Mirsad Hadžikadić i Amer Jerlagić. Iako su pozvani, na snimanju se nisu pojavili kandidati vladajućih stranaka, Džaferović i Radončić, kao ni Bećirović koji predstavlja SDP. Jasno je da ovi kandidati svjesno bježe od javnog sučeljavanja i ignoriraju interes javnosti o suprotstavljanju svojih stavova s protukandidatima. Kolege Hadžikadić i Jerlagić pokazuju da imaju demokratski kapacitet i čestitam im na razumijevanju i prihvaćanju standarda suvremenih demokratskih društava.

Javno pitam ovu trojicu što bježe od svog naroda i javnosti, mogu li "miševi" voditi ovu državu? Ipak, vjerujem da će ovaj trojac zbog pritiska javnosti i poštivanja demokratskih principa ipak biti primoran promijeniti stav, te da ćemo se sresti u nekom sljedećem sučeljavanju. Čekam ih", napisao je Šepić.(Izvor: N1)

Komentari:

No comment.

Bijednici

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna