Dvije trećine EU-a protiv Viktora Orbana: 'Ne poštuje temeljne europske vrijednosti!

Vlada Viktora Orbana ne poštuje temeljne europske vrijednosti, slaže se dvije trećine zastupnika Europskog parlamenta. Na plenarnoj sjednici za izvještaj o stanju u Mađarskoj kojim se utvrđuje da "postoji očita opasnost da Mađarska teško prekrši vrijednosti na kojima se temelji Europska unija" glasalo je 448 zastupnika, 197 je bilo protiv, a njih 48 suzdržano.Izvještaj je podijelio zastupničke klubove u Europskom parlamentu, ali i Europsku pučku stranku kojoj pripada Orbanov Fidesz. Prema informacijama iz Bruxellesa, HDZ-ovi europarlamentarci sinoć su se oko glasanja čuli s premijerom Plenkovićem, a sudeći po njihovim objavama na Twitteru, izgleda da su spremni držati leđa Orbanu, čak i kad je veliki dio EPP-a stava da je prevršio svaku mjeru.

Weber je još sinoć potvrdio da će glasati za izvješće, obrazloživši to riječima da je "uvijek zagovarao izgradnju mostova i želi tako i nastaviti", ali da kod mađarskog premijera "nije uočio nikakvu spremnost da se približi  svojim europskim partnerima i pokuša shvatiti naše zabrinutosti".

Tijekom jučerašnje rasprave o stanju u Mađarskoj na vidjelo je izbio duboki ponor unutar EU-a između njegovog zapada i istoka. I dok su neki zastupnici oštro kritizirali Orbana zbog gaženja demokratskih sloboda i ugrožavanja temeljnih prava, Orban je čuvare europskih ugovora optužio za licemjerje, zloupotrebu vlasti i kršenje mađarskog nacionalnog suvereniteta.

U izmjeni argumenata i protuargumenata pale su vrlo teške riječi pa je Orban, jedan od najmoćnijih nacionalnih lidera u EU s obzirom na potporu biračkog tijela, nazvan "lopovom".


(Izvor: RTL.hr)

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna