Ministarstvo ministrice Jelke Miličević dalo je "ušminkano" mišljenje o plaćanju poreza 'freelancera', a iz Porezne se pravdaju

Uslijed učestalih upita poreznih obveznika po pitanju prijave i uplate poreza na dohodak na prihode od druge povremene samostalne djelatnosti ostvarene iz inozemstva, radi fer i transparentnije provedbe porezne politike, Federalno ministarstvo financija ministrice Jelke Miličević o navedenom je iznijelo svoje mišljenje.Kako se, nadalje, pojašnjava, u skladu sa Zakonom o organizaciji organa uprave u FBiH Ministarstvo daje pojašnjenje o primjeni članka 12. Zakona o porezu na dohodak i članka 70b. Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak, načinu prijave i uplate poreza na dohodak od druge povremene samostalne djelatnosti.

Mišljenje Federalnog ministarstva financija možete pročitati:

OVDJE

No, dok Federalno ministarstvo financija daje svoje mišljenje koje, treba to naglasiti, ne mora biti pravno obvezujuće, može biti ispravno, a također i krivo, treba podsjetiti da je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak objavljen u Službenim novinama FBiH, broj 30/18 od 20.4.2018. godine i, a što je posebno važno za one na koje se isti odnosi, navedene izmjene STUPILE SU NA SNAGU 21.04.2018. godine.

Ovo je važno posebno naglasiti zbog nedavnog poziva iz Porezne uprave kojim se poziva na retraktivnu primjenu ovog zakona, za period od 2015.-2017. godine, iako se u posljednjem članku navodi da "Ovaj Pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH", a što je bilo 21.04.2018. ove godine.

Porezna uprava je i sama neizravno priznala da nije imala rješenje za ovaj problem godinama kada su primatelji prihoda iz inozemstva pitali na koji način da legaliziraju svoje poslovanje, a sada se stvorio dojam da žele naplatiti porez retroaktivno.

Nakon što je Porezna uprava 13. srpnja 2018. godine uputila i objavila ovaj Javni poziv, uslijedile su oštre reakcije financijskih stručnjaka, nevladinih udruga, ali i pojedinih političara, a poziv je na web stranici Porezne uprave sada nedostupan, ali su objavljene reakcije iz ove porezne institucije na oštre optužbe kako se istim "uvodi novi porez", "mladi prisiljavaju na odlazak" itd..


Međutim, a kako savjetuju računovodstveni i pravni stručnjaci, retroaktivno se ovaj porez ne može naplatiti jer bi isto bilo nezakonito.

Također, postoje među državni ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s pojedinim zemljama svijeta, a što može biti dodatna olakšica za porezne obeznike.

S kojim zemljama BiH ima takve sporazume možete pročitati

OVDJE/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Ratovanje tuđom djecom

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna