MMF otkazao tranšu BiH zbog zakona o veteranima, ali Fadil kaže: Mi nemamo potrebe za novcem, imamo ga

MMF je otkazao sljedeću tranšu Bosni i Hercegovini. Smatraju kako bi usvajanje zakona o pravima veterana moglo dovesti u pitanje financijsku stabilnost Federacije Bosne i Hercegovine. Novalić navodi da će se novi, milijunski izdatci 'pokriti' usvajanjem zakona o igrama na sreću."23 godine od rata nema registra veterana i smatramo da se on mora napraviti što prije kako bi benificije za veterane bile precizne i ciljane. Prema izračunima vlade za zakon će trebati 14 milijuna maraka godišnje, no kalkulacije kojom su došli do brojke nema, nije dostupna. Iz tog razloga teško se osoblju MMF-a usuglasiti da će zakon koštati samo 14 milijuna, vjerojatno da će koštati puno više", rekao je Francisco Parodi stalni predstavnik MMF-a u BiH za Al Jazeer-u.

Federalni premijer Fadil Novalić ne slaže se s ovom ocjenom da bi novi zakon mogao ugroziti financijsku stabilnost ovog entiteta.

"Mi uživamo u, da tako kažem, financijskoj likvidnosti i nemamo potrebe za novcem, ali imamo potrebu za MMF-om i za porukama koje MMF svojom prisutnošću šalje međunarodnim faktorima", kazao je Novalić u komentaru za AlJazeeru.

Iz MMF-a kažu da nisu protiv donošenja federalnog zakona o veteranima, ali ocjenjuju da se njime ne može izračunati stvarni fiskalni trošak te su odgodili sve daljnje poteze u svesi s tranšom BiH.

Novalić navodi da će se novi, milijunski izdatci 'pokriti' usvajanjem zakona o igrama na sreću.
No, taj zakon dugo vremena izazivao je prijepore među koalicijskim partnerima i HDZ BiH oštromu se protivi, a oporba tvrdi da vlast ne vidi načina kako donijeti zakon o veteranima koji će moći isfinancirati.

SDP-ov zastupnik u Parlamentu FBiH, Elvir Karajbić kaže da nitko nema pravo osporavati donošenje zakona ali da treba donijeti zakon koji je isključivo provodiv i iskoristiv braniteljima.

"Treba utvrditi broj branitelja koji imaju to pravo i to bi se riješilo registrom branitelja u kojem bi se odvojio borbeni od neborbenog sektora, tako da oni ljudi koji su bili izravno na liniji, a nemaju nikakva druga primanja, imaju taj dodatak", komentira Karajbić za Al Jazeeru.

U Federalnom parlamentu zajednička komisija za usvajanje različito usvojenih tekstova zakona ponovno će se sastati i o svemu će se oglasiti i Vlada, a sve pomno prate veterani ali i MMF.

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Ratovanje tuđom djecom

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna