Haradinaj i Vučić pripremaju Kosovo i Srbiju na 'Dan D'

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je danas da su granice Kosova uspostavljene ratom i da se samo ratom mogu i promijeniti, javlja Anadolija. "Nema lakog, jednostavnog, niti bezbolnog rješenja pitanja Kosova i Metohije. Takvo rješenje nikada nisam obećao, niti takvog ima - izuzev za neozbiljne, neodgovorne i površne ljude", rekao je Vučić.Ponovio je kako će se "boriti da dobije najviše što može, a da izgubi najmanje što mora".


Haradinaj je nakon sjednice Vlade Kosova, obraćajući se novinarima, kazao da je "maštovito misliti da će se Preševo pripojiti Kosovu".

“Te granice su uspostavljene u posljednjem ratu Oslobodilačke vojske Kosova i intervencijom NATO-a. To su ratne granice, desetine tisuća ljudi su pod zemljom za te granice. Prilično olako je misliti da se netko igra granicama. Ne igra se tom granicom”, kazao je Haradinaj.

Upitan podržava li predsejdnika Kosova Hashima Thacija da se kroz dijalog izvrši korekcija granica, premijer je istaknuo da je između Kosova i Srbije preostalo obostrano priznanje, te da je dijalog zbog priznanja Kosova u ovim granicama.

Po njegovom mišljenju, priča o korekciji granice je samo proturetorika retorici Beograda da je Kosovo srce Srbije. Haradinaj je kazao da pomjeranje granica zanima samo predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Nema lakog rješenja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako je službenom Beogradu "rješenje problema Kosova i Metohije neophodno i to što prije - iz više razloga", napominjući i da "Srbija postizanje rešenja ne vidi kao pobjedu, već kao budućnost".

Na konferenciji za novinare je istaknuo kako Srbiji "rješenje treba kako bi osigurali dugotrajan mir Srba i Albanaca, sigurnost građana, prostor za daljnji ekonomski razvoj i popravljanje demografske slike".

"Nema lakog, jednostavnog, niti bezbolnog rješenja pitanja Kosova i Metohije. Takvo rješenje nikada nisam obećao, niti takvog ima - izuzev za neozbiljne, neodgovorne i površne ljude", rekao je Vučić.

Ponovio je kako će se "boriti da dobije najviše što može, a da izgubi najmanje što mora".(Izvor: Agencije)

Komentari:

No comment.

Ratovanje tuđom djecom

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna