Izgleda da Vlada RS-a želi migrantsku krizu svaliti samo na Federaciju

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i veleposlanik Češke u BiH Jakub Skalnik potpisali su u utorak, 7. kolovoza, memoradum o korištenju donacije za jačanje zaštite granice i učinkovitiju borbu protiv ilegalnih migracija. Češka Republika za BiH donirala je milijun eura vrijednu opremu za graničnu policiju. Iz RS-a stižu vijesti da
policija RS migrante može prebacivati isključivo u Federaciju BiH s obzirom na to da nemaju nadležnost nad granicom BiH.Mektić je tom prilikom govorio o problemima i rješenjima kada je riječ o migrantima, poduzimanju konkretnih poteza te zloupotrebama političara koji, kako navodi, zloupotrebljavaju priču o migrantima u BiH.

Oprema koju je donirala Češka Republika namijenjena je za Graničnu policiju BiH, a kako je kazao ministar Mektić radi se o vrlo korisnoj donaciji koja će pomoći BiH da bolje kontrolira državnu granicu.

Ambasador Češke Republike u BiH Jakub Skalnik je kazao da je pomoć državama zapadnog Balkana dugogodišnji prioritet Vlade Republike Češke.

Ministar Mektić je kazao da je mnogo dezinformacija i špekulacija kada je riječ o pitanjima migranata.

"Neki predstavljaju da je to kaotično. Neki izjavljuju da je u BiH i do 50.000 migranata, što nije točno", kazao je Mektić.

Naglasio je da neki migrantsko pitanje koriste u političke svrhe.

"Ništa kaotično niti anarhično nema u BiH. Ništa drukčije se u BiH ne događa u odnosu na događanja u Srbiji ili nekim drugim zemljama. Iz Srbije dolazi blizu 80 posto migranata. Granica sa Srbijom nam je propusna, većina migranata dolazi iz Srbije. Migranti se koncentriraju u USŽ jer žele da su blizu granice EU. Za njih treba europsko rješenje, jer mi ne možemo sami u BiH to riješiti", izjavio je Mektić.

Dodaje da većina migranata ima namjeru za iskazivanje azila, ali mali broj podnese zahtjev za azil.

"Imamo rješenje i ideju za još jedan migrantski centar na području USŽ, nabavljamo kontejnere za njihov smještaj", kazao je između ostalog ministar sigurnosti BiH. Na kraju je kazao da sporazum o readmisiji ne funkcionira, izvjestio je Klix.ba.

RS sve migrante prebacuje Federaciji

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je danas da je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) Srpske od početka ove godine na teritoriji Republike otkrilo i privelo 2.031 migranta iz 22 zemlje.

Ćulum je naveo da je najviše migranata - njih 687 otkriveno na području Policijske uprave Bijeljina, a veliki broj i na području policijskih uprava u Zvorniku i Trebinju.

U utorak je održan prvi sastanak novoformiranog Koordinacijskog tijela Vlade Republike Srpske za praćenje kretanja ilegalnih migranata. Donesen je zaključak da u RS nema mjesta za boravak migranata, provukla se i optužba da su za broj migranata krivi Bošnjaci i stranci.

"U RS ne postoji kapacitet za prihvat migranata i policija će pomagati Graničnoj policiji BiH u praćenju migranata i suzbijanju ilegalnog prelaska granice", rekao je Darko Ćulum, direktor policije RS.

Kako je objasnio, Koordinacijsko tijelo Vlade RS za praćenje kretanja ilegalnih migranata je nakon današnjeg sastanka donijelo nekoliko zaključaka.

"Zaključili smo da u RS ne postoje kapaciteti za smještaj migranata te će Vlada RS osigurati logistiku za humanitarni tranzit migranata preko teritorije RS. U skladu s procjenom, MUP RS će putem policijskih uprava provoditi pojačane aktivnosti na praćenju migranata i predavanju nadležnim agencijama. Također, intenzivirat će se rad na identifikaciji osoba koje ilegalno prijevoze migrante", rekao je Ćulum dodavši da će se poštovati sva ljudska prava i humanost prema migrantima.

Policija RS migrante može prebacivati isključivo u Federaciju BiH s obzirom na to da nemaju nadležnost nad granicom BiH.

Drago Vuleta, pomoćnik ministra za izbjeglice RS je u svom izlaganju otišao toliko daleko da je okrivio pripadnike jednog konstitutivnog naroda i tzv. strani faktor za povećanje priliva migranata u Bosnu i Hercegovinu.

"Većina Bošnjaka priželjkuje dolazak i pomažu migrantima, a i međunarodna zajednica i posebno NVO sektor doprinose povećanju priliva migranata. Do sada ih je ušlo više od 9.000", rekao je pomoćnik ministra za izbjeglice RS-a.

Dodano je da svi migranti koji podnesu zahtjev za azil u BiH imaju pravo kretanja po Republici Srpskoj.
(Izvori: Agencije)

Komentari:

No comment.

Ratovanje tuđom djecom

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna