KRIZA Nakon Vučićevih riječi o "Hitlerovoj Hrvatskoj" teško da će hrvatska predsjednica u posjet Srbiji

“Nakon posljednjeg istupa Aleksandra Vučića, koji je usporedio Hrvatsku i Hitlerovu Njemačku, nemoguće je čak i razmišljati o intenziviranju odnosa između naših država, doznaje Jutarnji list.Najpristojnijim diplomatskim rječnikom, slijedi duboko zahlađenje odnosa sa Srbijom, na neodređeno vrijeme, a to, recimo, znači da nema govora o posjetu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Srbiji, iako postoji poziv predsjednika Vučića. Isto tako, neko vrijeme ne treba očekivati niti susrete viših vladinih dužnosnika Hrvatske i Srbije”, komentirao je visoki državni dužnosnik kada smo razgovarali o najnovijem međudržavnom sporu, koji je buknuo poslije Vučićevih izjava o operaciji Oluja.

Zaoštravanje

Iako su ljuti zbog usporedbi s nacističkim režimom, u ovdašnjim političkim krugovima se smatra da je predsjednik Srbije postigao autogol tako radikalnim nastupom. Jer usporediti članicu Europske unije s Trećim Reichom je izjava koju ne može podržati niti jedna ozbiljna država, a Vučić već dugo pokušava pokazati kako je Srbija faktor stabilnosti u regiji.Umjesto toga, sada je ispao populist, čiji nastupi zaoštravaju situaciju, umjesto da pridonose poboljšanju odnosa.

“Srpsko vodstvo je strahovito uzrujala prisutnost Izraela i SAD-a na obilježavanju Oluje jer vlasti u Beogradu već dugo uvjeravaju tamošnju javnost kako Srbija ima sve više saveznika. Onda vide izraelske pilote iznad Knina, i svima je jasno da to nije istina, nego je Hrvatska u puno boljoj poziciji. Osim toga, Vučić ima golemi interni problem, a to je priznanje Kosova pa kupuje srpsku javnost ovakvim nacionalističkim istupima.

A sve dok to radi, ne može biti govora o normalizaciji odnosa Srbije i Hrvatske u koje spadaju i politički susreti na najvišim razinama”, pojasnio je sugovornik Jutarnjeg lista.

U povodu druge obljetnice potpisivanja Subotičke deklaracije, u lipnju se Vučić u Beogradu sastao s posebnim izaslanikom predsjednice Republike Hrvatske za pitanja nestalih i gradonačelnikom Osijeka Ivicom Vrkićem.
Nepoželjni

Srbijanski šef države pozvao je predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović da “u najskorije vrijeme posjeti Srbiju”, navedeno je u priopćenju iz njegova ureda, ali sada to, očito, ne dolazi u obzir.

Uostalom, problemi postoje i između dvije vlade jer je u travnju vlada Srbije proglasila hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića nepoželjnom osobom kao recipročan odgovor na hrvatsku zabranu ulaska u državu srbijanskom ministru obrane Aleksandru Vulinu, nakon što je on izjavio da o njegovu dolasku u Republiku Hrvatsku “može odlučiti vrhovni komandant Vojske Republike Srbije (tj. Aleksandar Vučić), a nikako hrvatski ministri”.

I Vučićev posljednji istup nije nikakva iznimka jer gotovo cjelokupna tamošnja politička i crkvena elita forsira tezu o ugroženosti Srba u okolnim državama, a pritom se često upotrebljavaju teške riječi.

Tako je nedavno patrijarh Irinej izjavio da je “status Srba u Crnoj Gori, gdje čine trećinu stanovništva, kao u doba NDH, a položaj našeg naroda nije bolji ni u ostalim državama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije”.
Alternativna povijest

A utjecajni povjesničar Čedomir Antić, čiji Napredni klub godinama prati stanje političkih prava srpskog naroda u okruženju, smatra da je “zagranično (u ex-Jugoslaviji) srpstvo praktično najobespravljenija evropska nacija”.

Jučer je Vučića podržao i Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije, koji je naglavačke okrenuo povijesne događaje i izjavio da “rat u Hrvatskoj nije nastao tako što je Srbija izvršila agresiju, već su Slovenija i Hrvatska izvršile nelegalnu secesiju, pa je uslijedio odgovor savezne vlade koju je vodio Ante Marković, dakle, Hrvat.

Nitko nije otišao odavde iz Srbije da diže ustanak u Hrvatskoj, već su se ljudi osjetili ugroženima poslije proglašenja nove nezavisne države Hrvatske”, glasi nova službena poruka iz Beograda.


(Izvor: Jutarnji list)

Komentari:

No comment.

Ratovanje tuđom djecom

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna