Kad utakmice završe, dolazi račun...

Još i prije kraja Svjetskog prvenstva u Rusiji je tamošnji parlament počeo usvajati zakone koji se neće dopasti Rusima: povećan je PDV, obrušili su se i na mirovine... Jer treba platiti cijenu ovog spektakla.Makar Svjetsko prvenstvo u Rusiji još čeka svoj vrhunac, mnoge momčadi i njihovi navijači su već odavno otišli, a na mjestima mnogih susreta se polako vraća svakodnevnica. Građani se mogu tješiti da su ostali stadioni, uređena je i neka infrastruktura, ali i cijena koju sad treba platiti, piše Deutsche Welle.

Velebne međunarodne sportske manifestacije se sve više pokazuju kao veoma skupa igračka kod koje zaradu odnese obično netko drugi. Troškovi Olimpijskih igara 2004. u Ateni su tako dovele i do pada čitavog brutonacionalnog dohotka i bili su praktično posljednji čavao u lijes gospodarstva Grčke koja je nakon toga otišla u krizu iz koje se još uvijek pokušava izvući.

Utoliko i čelništvo Rusije tvrdi kako je ovo Svjetsko prvenstvo koštalo oko 9 milijardi i 200 milijuna eura, ali rijetki preostali neovisni promatrači u toj zemlji tvrde kako je realan iznos još mnogo veći. Neposredan učinak ove sportske manifestacije se čini pozitivan: došlo je mnoštvo turista i prije svega se popravio dojam o Rusiji koja je još uvijek pod sankcijama zbog okupacije Krima i podrške separatistima u Ukrajini. Ali gospodarski, rusko Ministarstvo gospodarskog razvoja je korigiralo prognozu rasta tamošnjeg gospodarstva sa očekivanih 2,2% na vjerojatnih 1,9% BDP-a, sljedeće godine bi rast još mogao biti tek 1,4%.
Stadion Lušniki

Stadioni će ostati, ali kod takvih natjecanja se već pokazalo: najveći dio zarade odlazi negdje drugdje.

Raditi i osam godina duže

To samo ministarstvo procjenjuje da će pad gospodarskog rasta biti posljedica mjere koja se pokazala nužnom napuniti državnu blagajnu: od početka slijedeće godine je Duma već u prvom čitanju prihvatila povećanje stope poreza na dodanu vrijednost sa 18 na 20%. Štoviše, to ministarstvo izražava bojazan kako će i povećanje PDV-a još više potaknuti inflaciju i to makar prihodi i plaće građana realno padaju već unazad četiri godine.

Službena Rusija i dalje tvrdi kako će joj (usprkos SP-u) i slijedeće ostati suficit  od oko 620 milijardi rubalja – oko 8,4 milijardi eura po trenutnom tečaju, ali je isto tako jasno da će trebati štedjeti. Tako je, naravno čekajući i da prođu predsjednički izbori i da građani budu zaokupljeni nogometom, ruska vlada najavila opsežnu mirovinsku reformu.

Umirovljenicima u Rusiji već i sad nije lako: prosječna mirovina iznosi oko 200 eura mjesečno, ali je najavljeno i da će one biti još manje i da će se morati raditi mnogo duže nego dosad. Tako će se podići dobna granica za odlazak u mirovinu sa 60 na 65 godina za muškarce i sa 55 na navršenih 63 godina za zaposlene žene. Reforma se neće provesti odmah, nego postepeno: od slijedeće pa do godine 2028. za muškarce i do 2034. za žene.
Umirovljenik u Rusiji

Tko da to plati, ako ne umirovljenici? Makar je prosječna mirovina već i sad oko 200 eura - po trenutnom mjenjačkom tečaju koji brzo klizi.

Što će reći Putin?

Zagovornik ove mjere i član Revizorske komore Rusije, Aleksej Kudin tvrdi kako će ovo produženje radnog doba dovesti u državnu blagajnu sve do 2024. svake godine dodatnih 100 milijardi rubalja (1,35 milijardi €), a ruski ministar rada Maksim Topilin obećava kako će barem dio tih dodatnih prihoda onda ipak otići u povećanje mirovina.

Konačna odluka treba biti još donesena, a mnogi u Rusiji se nadaju da će Putin barem nešto razvodniti ovaj udarac po umirovljenicima već i da bi spasio svoju popularnost. Ruski nogometaši su na SP dogurali do kuda su mogli, ali sad se vraća svakodnevnica. A ona je već postala skuplja kad građani zatrebaju neki službeni dokument: takse za putovnice ili za vozačku dozvolu su povećane gotovo za četvrtinu.


(Izvor:DW)

Komentari:

No comment.

NEĆU ili NE ĆU?

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna