Britanski parlamentarci tvrde da Rusija podržava lidere RS-a u odcjepljenju od BiH i za sve krive EU

Komitet za vanjske poslove Parlamenta Velike Britanije objavio je izvješče o Zapadnom Balkanu u kojem se spominje i BiH. Navodi se kako Rusija ima veliki utjecaj na Republiku Srpsku, odnosno podržava političke lidere ovog entiteta u destabilizaciji BiH, te sprječava napredak BiH ka EU i NATO-u.Citirajući medije, podsjetili su na najave policije RS o kupoviti oružja "duge cijevi" od Rusije što je, navodi se u izvješću, pojačalo strah od ruske destabilizuje ionako krhkog mira u BiH.

"Rusi su vrlo dobri u pogoršavanju već loše situacije. To je jedna od njihovih velikih sposobnosti", rekao je sir Robert Cooper.

On je rekao da je "Rusija uvijek bila prisutna u ovoj regiji i da je branila Srbe koji osjećaju neku vrstu nostalgije za njom".

"Ruski utjecaj je u Srbiji, RS-u i Crnoj Gori. To su mjesta koja izazivaju zabrinutost zbog utjecaja na njih. Rusiji je ovaj utjecaj poklonila Europska unija jer je to neuspjeh EU koja nije ponudila kredibilnu perspektivu ovim zemljama zbog čega su ostavile otvorena vrata umiješanosti Moskve", rekao je profesor Ker-Linday.

Istaknuto je da cilj Rusije nije osvojiti Balkan ili napraviti novi Sovjetski savez, već da situacija ostane ovakva kakva upravo jest - nestabilna i u sivoj zoni jer tako mogu održati svoje prisustvo.

Naglašeno je da su zabrinutost što je BiH podijeljena upravo zbog Rusije.

Istakli su kako su im svjedoci kazali da Rusija podržava Milorada Dodika koji konstantno prijeti održavanjem referenduma o odcjepljenju od BiH. Prema riječima profesora Kennetha Morrisona s Univerziteta De Montfort, to su poznati linkovi između ekstremno desničarskih grupa i proruskih snaga u Ukrajini, a oni su bili umiješani u pokušaj puča u Crnoj Gori.

Sir Alan Duncan govorio je o riziku vanjskih utjecaja na BiH, a istaknuta je zabrinutost za situaciju u BiH gdje su, kako kažu, pojačane tenzije između tri glavne etničke grupe.

"Rusija želi uraditi sve što može kako bi narušila put Zapadnog Balkana ka stabilnosti i demokraciji. Demonstrirali su to pokušajem puča u Crnoj Gori 2016. godine i nastojanjima opskrbe oružjem militantne grupe u BiH", kaže se u izvješću, prenose mediji.

Fiona McIlwham kazala je kako su vrlo zabrinuti zbog situacije u BiH jer su povećane tenzije uoči predsjedničkih izbora.

"Zatražili smo od EUFOR-a izvješće o ruskom naoružavanju bosanskih Srba i čekamo još odgovor. Ono što do sada znamo je da je došlo do nesrazmjerne kupnje određenog oružja, ne samo kod srpskih grupa već diljem BiH. Zato čekamo punu procjenu. Zabrinjava kupnja novog oružja za koju mislimo da su izvršili bosanski Srbi", kazala je.

Kenneth Morrison kazao je kako je maji broj ekstremno desničarkih grupa aktivan u Srbiji i Republici Srpskoj u BiH.

"Mnoge od ovih grupa su povezna s drugima koji su bili volonteri i borili se sa proruskim snagama u Donbassu u Ukrajini, a među njima je Aleksandar Sinđelić koji je planirao puč u Crnoj Gori u listopadu 2016. godine. Broj članova grupe 'Srbska čast' raste i u Srbiji i RS-u", rekao je Kenneth Morrison.

Istakao je kako je BiH kandidat za priključene NATO-u, ali da je RS proglasila vojnu neutralnost, a to je upravo ono što Rusija želi na Zapadnom Balkanu.

"Rusija želi da zemlje ove regije budu što dalje od NATO-a. To potkopava aspiracije BiH za NATO. Uprkos tome Velika Britanija će nastaviti ohrabrivati njeno pristupanje NATO-u, ali neće to biti proces bez poteškoća s obzirom na otpor Rusije", rekao je.

Timothy Less iz Nove Europe kazao je kako Vlada Republike Srpske blokirao integraciju BiH u EU jer bi im to kompliciralo primarni cilj, a to je odcjepljenje. I on je spomenuo kako Rusija odvlači BiH od pristupanja NATO-u.

U svom govoru kazao je i to kako je BiH najudaljenija od puta ka ulasku u EU, za razliku od Srbije i Crne Gore.

"Vanjski akteri kao što su Rusija, Kina i Turska popunili su prazninu nastalu zapostavljanjem EU Zapadnog Balkana tijekom proteklog desetljeća. Mnogi su dodali da, za razliku kineskog i turskog, ruski utjecaj u regiji je slab, ponajviše zbog slabog ekonomskog prisustva te zemlje. Uprkos tome, Rusija je sposobna iskoristiti regionalne probleme i ugroziti regionalni napredak ka miru, prosperitetu i, konačno, članstvu u EU i NATO", istaknuli su članovi Komiteta.

Zaključeno je da je cijela regija Zapadnog Balkana zona povećanog rizika od organizirano kriminala kao što je trgovina ljudima i narkoticima, ilegalnog migracija, radikalizacije i potencijalnog terorizma./Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna