ČESTITKE ZA RODITELJSKI ODGOJ Maloljetnici u Fojnici verbalno napali časnu sestru, u Mostaru jedan uzvikivao 'nož, žica, Srebrenica'

Tri maloljetne osobe su u utorak 10. srpnja u večernjim satima verbalno napale časnu sestru iz Franjevačkog samostana "Duha Svetoga" u centru Fojnice. Dan kasnije, u navijačkoj euforiji nakon pobjede reprezentacije Hrvatske nad Engleskom, među stotinama navijača u Mostaru zabilježen je ispad, također jednog maloljetnika, i njegov uzvik 'nož žica, Srebrenica'.Incident na nacionalnoj i vjerskoj osnovi u Fojnici medijima je potvbrdio je Hasan Hodžić glasnogovornik MUP-a SBŽ.

"U utorak oko 16:00 sati pripadnioci PS Fojnica su zaprimili dojavu da se ispred Pošte u Fojnici dogodio incident u kojem su tri NN maloljetnika verbalno napali časnu sestru i tom prilikom joj uputili psovke", rekao je Hasan Hodžić.

Kako je dodao, pripadnici MUP-a SBŽ su odmah izašli na teren te ova tri maloljetnika legitimirali i utvrdili njihov identitet, nakon čega su obavljeni razgovori s njihovim roditeljima. Nije poznato kako će ovaj slućaj završiti.

Na društvenim mrežama nema brojnije osude za napad na vjersku službenicu.

Fojnički gvardijan fra Miro Relota je u izjavi za Klix.ba kazao kako su verbalni napad izvršili maloljetnici, ali da je najbitnije da se situacija smiri.

"To su bili maloljetnici koji nisu razmišljali, ali vjerujemo da će se sve smiriti i najbitnije je da je sve uredu. Brojna izaslanstva tijekom jučerašnjeg dana i danas su obavile razgovore sa časnom sestrom koja je i u ratu svašta doživjela, ali vjerujemo da će se ovo smiriti i da se ovakve stvari više nikada neće ponoviti", kazao je Relota.

Također, snimku jednog navijača u Mostaru, maloljetnika, sa sramnim uzvikom, objavio je mostarski portal Bljesak.info, pozivajući se na obvezu izvješćivanja javnosti, a istu je uskoro uklonio sa svoje web stranice pod izlikom, između ostalog, da "mržnja rađa još više mržnje u komentarima", ali i da su pojedini tražili od redakcije da se ista ukloni jer sramoti hrvatske navijače.

Ipak, bilo je prekasno i, očekivano, na sraman uzvik maloljetnika slijedila je još jedna erupcija govora mržnje, a što godinama prožima i kontaminira bh. medije i društvene mreže.


No, to nije kraj. Na društvenim mrežama, a uskoro i u medijima, pojavili su se snimci na kojima grupa navijača iz Širokog Brijega vrijeđa Bosnu i Hercegovinu, te skandiraju "jebem te Bosno, jebem te ja, Hrvatska je moja domovina" te vrijeđaju Federaciju BiH.

Gradonačelnik Širokog Brijega Kraljević oštro se ogradio od ovih incidenata osudivši ih. Naime, on je agenciji Patria rekao da "postoje grupe navijača koji prave izgrede na sportskim događajima", ali da je "siguran da ti navijači ni sami ne znaju zbog čega to rade".

"Takvi navijači", dodao je, "ne predstavljaju svoj klub na pravi način, bez obzira o kojem klubu se radilo".

„Širokom Brijegu je potrebno Sarajevo, kao što je Sarajevu potreban Široki Brijeg“, rekao je Kraljević, dodajući da sport mora biti odmor za obitelj, a ne izvor tenzija.

Izgleda da smo malo toga naučili.

 

 

(Republikainfo.com/Vera Soldo)

Komentari:

No comment.

Ratovanje tuđom djecom

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna