IZGLEDA DA SE MIGRANTI DOSLOVNO ZAJEBAVAJU S DOMAĆINIMA - U BiH ih dolazi 120 dnevno, ne nose isprave i svi se zovu Muhamed Ali

"Dođu da bi otišli, evidentiramo ih možda 70 posto, neki se ne jave jer samo prespavaju. Svaki dan ih upišemo oko 120 novih, nijedan nema dokumente, a svi se zovu Muhamed i prezivaju Ali", kažu volonteri u izbjegličkom kampu u Bihaću.

 

Bez ikakve naknade po cijele dane u bihaćkom izbjegličkom kampu volontiraju jedva punoljetni Erman, Sinan i Orhana. Novinarskoj ekipi Jutarnjeg lista pričaju da je najmanje Sirijaca, najviše Pakistanaca, Afganistanaca, Iračana, Iranaca, ima čak i Somalaca.

"Dođu da bi otišli, evidentiramo ih možda 70 posto, neki se ne jave jer samo prespavaju. Svaki dan ih upišemo oko 120 novih, nijedan nema dokumente, a svi se zovu Muhamed i prezivaju Ali. Jednom dnevno dobivaju hranu na žlicu i paštetu za poslije, ali u pravilu to ne jedu. Odlaze u Hrvatsku, ako se ne vrate za četiri dana, vjerojatno su uspjeli doći do Slovenije. Svi se žale na hrvatsku policiju, da su grubi, uzimaju im novac, razbijaju mobitele ili im odvijačem oštete dio gdje ih pune. Jedna 16-godišnjakinja nam je rekla da su putovali 17 dana samo na vodi, imamo jednu obitelj koja je u Srbiji bila tri godine, tamo su dobili dvoje djece pa onda krenuli dalje. Pomažemo im podignuti novac u banci koji im pošalje rodbina, jer oni nemaju dokumente pa ne mogu. Svi žele u Italiju, Francusku, Njemačku, Španjolsku", pričaju volonteri.

Stanovnici Bihaća prijateljski dočekuju migrante, neki koji imaju slobodnih stanova nude besplatno noćenje. Oni u pravilu odbijaju pomoć u novcu i hrani, krov nad glavom i toplu deku će prihvatiti. Pekara, frizerski salon i market najbliži kampu cvjetaju od posla. Na distanci drže samo Alžirce, bije ih glas da lako potežu noževe.

U BiH mjesečno novom balkanskom rutom preko Albanije iz pretrpanih kampova u Grčkoj uđe više od 1000 ljudi, u pet mjeseci evidentirali su ih 5500. U Isto vrijeme u istom periodu naši drugi susjedi, Slovenci, bilježe 1221 osobu koja je u njihovu zemlju ušla ilegalno. Razlika ova dva broja su naši sugovornici i svi drugi migranti u najvećim bosanskim hotspotovima - Bihaću i Velikoj Kladuši, koji imaju jednu jedinu misiju - ilegalno ući, a potom isto tako izaći iz Hrvatske. Usprkos tome, samo za naše vlasti ovo još uvijek nije migrantski val, već pojačani broj ilegalaca.

Zanimljivu reportažu Jutarnjeg lista o migrantima u Boričevcima kod Bihaća pročitajte OVDJE./Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna