Trumpov svijet: Svađa u Quebecu i entuzijazam u Singapuru

Sastanak lidera sedam najrazvijenih država svijeta (G7) koji je proteklog vikenda održan u kanadskom Quebecu, umjesto usuglašavanja stavova oko trgovinskih razmirica, mogao bi označiti početak globalnog trgovinskog rata Sjedinjenih Država i dosadašnjih najbližih saveznika, smatraju zapadni mediji, a neki čak upozoravaju da je ugrožen i međunarodni sustav koji je Washington predvodio 70 godina.Dok se svađa sa zapadnim liderima, kažu mediji, američki predsjednik Donald Trump upućuje izjave pune poštovanja i nade u zajednički uspjeh prema sjevernokorejskom lideru Kim Jong Unu s kojim se sastaje u utorak u Singapuru na povijesnom summitu, i također predlaže vraćanje Rusije i njenog predsjednika Vladimira Putina u G8 odakle su izbačeni prije četiri godine nakon aneksije Krima, piše Radio Slobodna Europa.

Samit G7 u Quebecu održan je tjedan dana nakon Trumpove odluke o uvođenju carine na čelik i aluminij koji SAD uvoze iz Europe, Kanade i Meksika, što je potreslo tržišta i izazvalo strah o izbijanju globalnog trgovinskog rata.

Nakon odlaska s dvodnevnog samita kojeg je obilježila razjedinjenost, američki predsjednik je objavio da SAD neće prihvatiti zajedničku izjavu lidera G7 grupe u kojoj su se čelnici najrazvijenijih zemalja usuglasili da je nužna slobodna i fer trgovina koja će svima koristiti.

Što se dogodilo u Quebecu?

Nikada se ni na jednom sastanku G7 nije dogodila katastrofa slična ovoj, ocjenjuje uticajni ekonomista Paul Krugman u komentaru za New York Times.

“Ona bi mogla biti predznak za početak trgovinskog rata, možda čak i za kolaps zapadnog saveza. U najmanju ruku to će štetiti reputaciji Amerike kao pouzdanog saveznika u sljedećim desetljećima," piše list.

NYT navodi da je realnost u Quebecu bila puno gora, odnosno da američki predsjednik nije od saveznika tražio drastičnu promjenu politike, već je tražio da prestanu raditi loše stvari koje - ne rade.

“To nisu bili čvrsti stavovi u ime američkih interesa, to je bila deklaracija neznanja i političkog ludila,” tvrdi list i precizira da je Trump počeo s pozivom da se Rusija ponovo vrati u G7.

“Potom je Trump tražio da ostali članovi G7 ukinu svoje "smiješne i neprihvatljive" tarife na američku robu - što bi bilo teško za njih, jer su njihove stvarne carinske stope vrlo niske,” stoji u tekstu NYT u kojem se postavlja pitanje: Je li postojala strategija za ovakvo Trumpovo ponašanje?

“Radio je upravo ono što bi radila Putinova marioneta: vikao je na prijateljski nastrojene nacije o grijehovima koje nisu počinili,” piše NYT i dodaje da što god da se dogodilo, to je bio ponižavajući debakl.

Trump izaziva probleme američkim G7 saveznicima

Na prošlogodišnjem samitu G7 u Italiji, lideri vodećih svjetskih ekonomija još uvijek su veličali Trumpa, piše Nic Robertson, urednik za međunarodnu politiku CNN-a.

Godinu dana kasnije, kaže Robertson, ovi isti svjetski lideri okupili su se u Kanadi i nemaju dvojbe: Trump je nevolja.

“On je nevolja za njihove ekonomije, politički otrov u njihovim poštovanim zemljama i oduzima neizmjernu količinu njihovog dragocjenog vremena i energije,” piše u tekstu i navodi da su tenzije bile jače od činjenice na osnovu koje je ovaj samit trebao definirati novi odnos između Amerike i drugih velikih trgovinskih zemalja.

Robertson precizira da se na samitima poput ovoga, neslaganja obično manifestiraju u kratkom završnom priopćenju, odnosno da što se lideri više ne slažu, kraća je konačna izjava.

“Ali čak i najiskusniji vladini dužnosnici imati će problema kako bi 'zabašurili' ovolike gafove počinjene u odnosima među diplomatskim zvijerima. Jednostavno rečeno, nije diplomatski tepih dovoljno veliki da skrije sav nered koji je potrebno počistiti za njim,” tvrdi urednik CNN-a.

Trumpov ekonomski savjetnik za CNN o Trudou: "To je bila izdaja"

Trumpov ekonomski savjetnik Larry Kudlow u intervjuu za CNN optužio je kanadskog premijera Justin Trudeau, koji je najavio da će Kanada uzvratiti svojim na američke tarife, da iznosi stavove za domaću političku upotrebu, kao i da nanosi veliku štetu G7.

"Stvarno nam je zabio nož u leđa," rekao je Kudlow.

Peter Navarro, trgovinski savjetnik Trumpa, za Fox news sunday iznio je seriju žestokih komentara na račun Trudeaua.

"Postoji posebno mjesto u paklu za bilo kojeg lidera koji se bavi lošom diplomacijom u odnosu s predsjednikom Trumpom, a zatim ga pokuša ubosti u leđa na izlazu," rekao je Navarro.

Reagirajući na tvrdnje Trumpovih savjetnika, kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland nazvala je Trumpove tarife na kanadski aluminijum i čelik "nezakonitim i neopravdanim".

"Kanada ne provodi svoju diplomaciju putem 'ad hominem' napada," rekla je Freeland i dodala da se kanadski zdužnosnici naročito suzdržavaju od takvog napada kada su u pitanju saveznici".

 

 Trump je G7 pretvorio u G6

Washington Post podsjeća na svoju prognozu da je politika Trumpa smrtna kazna za Ameriku kao veliku silu.

"Takva upozorenja možda su tada zvučala hiperbolično. Tko je, uostalom, mogao znati da je Trump dobar u prijetnjama?" pita WP i dodaje da je za samo nekoliko tjedana, on napravio veliki korak ka uništavanju globalnog sustava koji su Sjedinjene Države stvorile nakon 1945. godine.

"Predsjednikovi izljevi bijesa pretvorili su samit G6 protiv G1. Raspoloženje se najbolje vidi na živopisnoj fotografiji koja pokazuje Trampa, s rukama u obrambenom položaju, dok se njemačka kancelarka Angela Merkel, okružena drugim liderima, naginje preko stola ka njemu," piše list i zaključuje da Tramp izgleda kao okrivljeni koga je porotnik proglasio krivim.

Trump izuzeo Ameriku iz zajedničke izjave G7

Washington Post kaže i da se predsjednik Trump osvetio kanadskom premijeru i da je prijetio da će uvesti kazne na uvoz stranih vozila.

"Na osnovu Justinovih lažnih izjava na konferenciji za novinare i činjenice da Kanada naplaćuje velike tarife našim američkim farmerima, dao sam nalog američkim predstavnicima da ne podrže zajedničko priopćenje dok gledamo kako tarife za automobile preplavljuju američko tržište!" napisao je Trump na Twitteru.

WP podsjeća da je Trudeau kritizirao nedavnu odluku Trumpa o uvođenju tarifa na čelik i aluminij iz Europske unije, Kanade i Meksika, rekavši da je "uvrjedljivo" da Trump kao razlog za to navodi američku nacionalnu sigurnost.

List ocjenjuje i da su se lideri G7 nadali da će samit ojačati veze koje su ugrožene trgovinskim sporovima.

“Umjesto toga, završilo se oštrim riječima između Trumpa i lidera jednog od najvećih trgovinskih partnera SAD-a, što može eskalirati u potpuni trgovinski rat,” ocjenjuje ovaj dnevnik i precizira da je Trumpu svakako potrebna pomoć Kongresa da u potpunosti prekine trgovinu s američkim saveznikom.

Tramp pokazao svoj prijezir prema G7 saveznicima

Na proteklom samitu Trump se sukobio s EU i Kanadom oko trgovine, zatražio ljubaznost prema Rusiji i iskazao entuzijazam prema sastanku sa sjevernokorejskim diktatorom, piše The Guardian.

Trump je otputovao u Singapur na najznačajniji sastanak od kada je predsjednik, samit sa Sjevernom Korejom.

Iza sebe je ostavio konfuziju i frustraciju među dugogodišnjim saveznicima Sjedinjenih Država, piše britanski list te dodaje kako je napustio samit na isti način kako je i došao, prijeteći trgovinskim ratom.

"Podcjenjivački ton prema liderima koje su ranije američke administracije smatrale svojim najbližim suradnicima bio je u suprotnosti s jezikom punim nade koji je koristio o nadolazećem samitu s Kim Jong Unom“.

Ovo će biti prvi sastanak između aktualnog predsjednika Amerike i sjevernokorejskog lidera. Njegov ishod mogao bi pokazati može li se Sjeverna Koreja uvjeriti da razmontira nuklearno oružje koje je gradila tri destljeća. Traump je rekao kako je ovo povijesna prilika za Kima da izvuče svoju zemlju iz izolacije.

Kada se uporede dva događaja od velike važnosti naglašava se čudan odnos Trumpa prema stranim vladama: za njega je lakše uspostaviti osobni odnos s autokratama nego sa demokratski izabranim liderima, navodi Guardian.

"Puno bi mu bilo draže da je u Singapuru nego u Quebecu," rekao je Thomas Wright, direktor Centra za Ameriku i Europu pri Brookings institutu.

"Više mu idu na živce saveznici nego neprijatelji, i zaista se ne slaže s ostalima članovima G7,“ zaključio je on.(Izvor: RSE)

Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna