Nižnji Novgorod: Milijarda dolara za Svjetsko prvenstvo u nogometu

Za manje od mjesec dana, svijet će doći u Rusiju na Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018. godine i jedan od 11 gradova koji otvara svoja vrata je metropola na Volgi Nižnji Novgorod, piše Radio Slobodna Europa.Lokalni zvdužnosnici inzistiraju na tome da je sve spremno za veliki događaj, iako alarmantan broj plavih građevinskih ograda stoji po cijelom gradu. Nasip Nižnja-Volžskaja leži iza takve ograde i to je tako već skoro desetljeće. Dužnosnici kažu da će ograda biti uklonjena ovog mjeseca.

"Skoro svi glavni zadatci su završeni," kaže regionalni zamjenik ministra vanjskih poslova Aleksei Moskvin. "Sve što sada trebamo uraditi je počistiti, završiti poneku sitnicu i provesti operativne vježbe."

Školska godina je skraćena za studente s lokalnog sveučilišta, jer je u spavaonicama smješteno osoblje osiguranja i trupe Nacionalne garde.

"Izgubili smo dva mjeseca u školskoj godini, što je za mene bilo suludo", rekla je za RSE učenica Visoke ekonomske škole koja je tražila anonimnost zbog straha od odmazde:"Naravno, to je utjecalo na napredak mnogih učenika, a u posljednjem mjesecu imali smo jedan test za drugim. Kvaliteta pokazanog znanja daleko je od željenog."

U središtu pozornosti je novi stadion na svjetskoj razini Nižnji Novgorod na ušću rijeka Oka i Volga, s kapacitetom blizu 45.000 mjesta. U stadionu sa staklenom fasadom održane su tri utakmice domaćeg nogometnog tima Olimpijets, gradskog tima iz druge lige.

Sve u svemu, Rusija je potrošila 70 milijardi rubalja (1,1 milijardu dolara) kako bi Nižnji Novgorod pripremila za svjetsko prvenstvo. Pored stadiona i oko tridesetak drugih atletskih objekata, grad je dobio novi aerodromski terminal, novu stanicu metroa i potpuno obnovljenu željezničku stanicu.

Prema prvobitnom planu za Svjetsko prvenstvo, oko 270 povijesnih i kulturnih objekata trebalo se obnoviti kako bi se na njihov posjet potaknuo veliki broj navijača. Lokalna vlast, međutim, brzo je zaostala u ostvarivanju tih ciljeva, a sada se čini da će stvarni broj obnovljenih zgrada biti ne više od nekoliko desetina, kaže aktivistkinja za zaštitu Ana Davidova.

"Oni samo fotografiraju fasade, pa čak i to se loše radi," kaže ona za RSE. "Raspodijeljeni novac je minimalan, radnici su nekvalificirani, a nema planova za restauraciju, sada ih pratimo samo da bi štetu sveli na minimum - da se detalji ne izgube i da ništa ne bi bilo suvišno. Ne daj Bože, da nešto sruše".

Davidova je izrazila zahvalnost guverneru Nižnjeg Novgoroda Glebu Nikitinu, koji je 2017. godine zamijenio Valerija Šantseva zbog nametanja moratorija za rušenje povijesnih zgrada.

"Pod Šantsevim, čitavi blokovi starih zgrada bili su izravnani pod izgovorom da se Nižnji Novgorod priprema za Svjetsko prvenstvo," kaže Davidova.

"Znamo da Svjetsko prvenstvo dolazi u Nižnji Novgorod od 2012. godine," dodaje ona. "Shvatili smo da ovo predstavlja veliki pothvat za grad, pa su aktivisti na vrijeme počeli razmišljati o tome kako se pripremiti".

Ali, kaže ona, prethodna administracija "nije željela razgovarati o toj temi s aktivistima ili lokalnim stanovnicima".

"Oni su preuzeli svu odgovornost za koordinaciju s FIFA-om (svjetska nogomenta federacija) i rukovodili se strogim administrativnim metodama."

Aktivisti su, na primjer, izrazili zabrinutost zato što je grad trgove Minin i Požarski, koji se nalaze u centru grada, odredio kao tzv. Fan zonu.

"Nogometni navijači neće biti posebno pažljivi prema arhitektonskim spomenicima, a uske srednjovjekovne ulice (oko trga) nisu prilagođene za javni prijevoz," kaže Davidova.

Jedno pitanje koje se vrzma u većini glava je šta će se dogoditi s velikim stadionom u Njižnem Novgorodu nakon što se Svjetsko prvenstvo završi. Lokalni dužnosnici nadaju se da će vlasništvo nad objektom biti predano regionalnoj vladi.

"Ako nam se vlasništvo nad stadionom prenese, naravno, lokalni nogometni tim i druge sportske organizacije moći će ga besplatno koristiti", rekao je regionalni zamjenik ministra sporta Moskvin za RFE. "Ako to bude savezna imovina, morat će se iznajmljivati."

Trenutno, tim druge lige Olimpijets igra na stadionu Lokomotiv, koji je sagrađen 1932. godine i prima oko 18.000 gledatelja.

"Ako dobijemo novi stadion, tim će pobjeđivati i svi će se osjećati bolje - ne kao sada," kaže portparol Olimpijetsa Sergej Kozunov. "Tada ćemo moći da privučemo veći broj gledalaca."

Za sada, relativno uspješan tim rijetko privlači više od 6.000 navijača.

"Prošle godine, kada je tim ponudio besplatan ulaz i dodijelio nagrade, mjesta u Lokomotivu bila su napola puna," kaže navijač Olimpijetsa Roman Malčikov.

"Kada se završi Svjetsko prvenstvo, stadion će se polako svesti na ruševine koje se periodično iznajmljuju za neke masovne događaje," dodaje on. "Ali u zadnjih 40 godina, Pink Floyd i Metallica nisu došli ovdje i mislim da neće biti puno potražnje za velikim događajima."

On kaže da pravi navijači dolaze podržati tim, a ne "gledati stadion".

Malčikov kaže da je timu potrebna nova generacija lokalnih igrača, koji treniraju u kvalitetnim objektima i koje podržavaju lokalni dužnosnici.

"Ali ne mislim da će ti novi nogometaši stasati prije nego što se stadion raspadne," kaže on.

Igrači Olimpijetsa su već osjetili draž igranja na stadionu svjetske klase tijekom tri testne utakmice koje su tu odigrali.

"Naši igrači nisu puno igrali na velikim stadionima," kaže glasnogovornik Kozunov. "Kada su izašli na Nižnji Novgorod, što je bio naš test, mnogima od njih su usta ostala otvorena. Kada izađete na teren, samo želite kazati "Ahhh."

Ostali gradovi domaćini Svjetskog kupa su: Kaljiningrad, Kazan, Moskva, Rostov na Donu, Sankt Peterburg, Samara, Saransk, Soči, Volgograd i Jekaterinburg. Devet od 12 lokacija je izgrađeno od nule za ovaj događaj, dok su tri prošla kroz potpuno renoviranje.

Službeni proračun za Svjetsko prvenstvo je 11 milijardi dolara. Ruski dužnosnici su u siječnju rekli da Moskva očekuje dolazak na prvenstvo od tri do pet milijuna stranih gostiju.(Izvor: RSE)

Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna